GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Moderna će profit od prodaje cjepiva protiv covida-19 sakriti u porezne oaze

Moderna će profit od prodaje cjepiva protiv covida-19 sakriti u porezne oaze
SUMNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2021 / 09:01
Autor: SEEbiz/Jutarnji list
AMSTERDAM - Nizozemska neprofitna organizacija Centar za istraživanja multinacionalnih tvrtki (SOMO) tvrdi da će američka farmaceutska i biotehnološka tvrtka Moderna preko svojih podružnica u Švicarskoj i američkoj saveznoj državi Delaware izbjeći plaćanje visokih poreza na prihode od prodaje cjepiva protiv covida-19.

SOMO je svoju tvrdnju potkrijepio procurenim ugovorom između Moderne i Europske komisije, koji, kako tvrde iz SOMO-a, "ukazuje na to da će tvrtkini profiti završiti u nekim od najgorih poreznih oaza u svijetu".

Europska će unija stotine milijuna doza cjepiva protiv covida-19 koje je naručila od Moderne zapravo platiti Moderninoj švicarskoj podružnici (službeno ime joj je Moderna Switzerland GmbH) koja je smještena u Baselu. Strane tvrtke koje posluju u Švicarskoj plaćaju porez na dohodak koji u najnižoj varijanti može iznositi i 13 posto.

- Skoro da će biti nemoguće utvrditi koliko će novca zaraditi Modernina švicarska podružnica te hoće li se tvrtkina stvarna porezna stopa biti blizu statutarne stope poreza na dobit za tvrtke koja vrijedi u Baselu, a koja iznosi 13 posto - kažu iz SOMO-a.

Pored poslovanja u Švicarskoj, Moderna je u američkoj saveznoj državi Delaware prijavila 780 patenata. Prema zakonima te države, prihodi od nematerijalnog vlasništva nisu podložni oporezivanju.

SOMO ovu Moderninu praksu naziva "trostrukom nevoljom". Naime, uz to što će tvrtka vjerojatno platiti malo poreza, profitirala je od priliva javnog novca koji je iskoristila za razvoj cjepiva, cjepiva koje je potom skupo naplatila.

- Postoji opipljiva ekonomska nepravda kada porezni obveznici financiraju razvoj proizvoda koji im se potom prodaje po visokim cijenama s visokim maržama. Činjenica da će profiti koji će uslijediti završiti u poreznim oazama, gdje će ih se slabašno ili nikako oporezovati, samo podebljava ovu nepravdu - tvrdi SOMO.

Moderna je u Americi do prosinca 2020. godine dobila oko 4,1 milijardu dolara, a SAD je od nje naručio doze cjepiva u vrijednosti od 7,5 milijardi dolara (SAD je jednu dozu platio 15 dolara). Europska je unija od tvrtke naručila doze cjepiva u vrijednosti većoj od 10 milijardi dolara, s tim da joj je uplatila polog od 360 milijuna dolara (EU je jednu dozu platio 22,5 dolara). Neprofitna organizacija Koalicija za inovacije na polju pripremljenosti za epidemije (CEPI) tvrtki je u ranoj fazi razvoja cjepiva protiv covida-19 dala 900 tisuća dolara. Moderna je zauzvrat pristala da će cjepivo distribuirati pravedno i prema potrebi te da će cijena doza biti pristupačna.

SOMO tvrdi da je Moderna svoje cjepivo dosad prodavala samo bogatim nacijama te da CEPI-ju nije dostavila doze koje su nastale u ranoj fazi produkcije.

Moderna se u svibnju 2021. godine obvezala da će COVAX-u, programu za pravednu distribuciju cjepiva protiv covida pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, do kraja 2021. dostaviti 34 milijuna doza cjepiva. Istom će programu u 2022. godini dostaviti još 466 milijuna doza.

SOMO procjenjuje da će Moderna na svoj račun spremiti 44 posto prihoda od prodaje cjepiva. Moderna očekuje da će u 2021. godini uprihodovati 18,1 milijardu dolara, a SOMO kaže da će osam milijardi dolara od tih 18,1 otpasti na prihode od prodaje cjepiva. Ta predviđanja nisu sigurna jer, kako kaže SOMO, tvrtka nije transparentna kada je riječ o svojoj imovini.

- Porezna politika tvrtke ne može se analizirati bez pristupa godišnjim financijskim izvještajima švicarske podružnice. Jedino što nam ostaje je snažna indikacija da će Moderna svoje profite od prodaje cjepiva sakriti u švicarskom sustavu za izbjegavanje plaćanja poreza - kaže SOMO.

SOMO drži da činjenica da Moderna aktivne tvari za cjepivo proizvodi u Švicarskoj nije dovoljna da se prihodi od prodaje cjepiva slijevaju u švicarsku podružnicu tvrtke. Samo cjepivo inače proizvodi Modernina podružnica Lonza, koja ima tvornice u švicarskom kantonu Valaisu i Nizozemskoj.

- Ako slijedimo logiku porezne pravde, Moderna bi profit trebala registrirati tamo gdje se odvijaju stvarne ekonomske aktivnosti razvoja, proizvodnje i promocije cjepiva - zaključuju iz SOMO-a.

Moderna nije bila odmah dostupna za komentar spomenutih navoda.

Tagovi: Moderna, Cjepivo Protiv Covida-19, COVID-19, pandemija, koronavirus, Europska Unija, Sjedinjene Američke Države
PROČITAJ I OVO
Emmezeta dobila novog vlasnika
AKVIZICIJE
Emmezeta dobila novog vlasnika
ZAGREB - Poljski Merkury Market dovršava preuzimanje šesnaest trgovačkih centara Emmezete u Hrvatskoj i Srbiji od LCN Capital Partnersa u transakciji vrijednoj oko 120 milijuna eura, otkrio je tjednik Lider. Tu informaciju je potvrdio Slobodan Školnik, predsjednik Uprave tvrtke Emmezeta Balkans.
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
LINIJE
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
OSIJEK - Predstavnici osječke Zračne luke i Croatia Airlinesa u četvrtak su potpisali ugovor o uspostavi međunarodne putničke linije Osijek-München, što je prva međunarodna linija "Croatia Airlinesa" iz te zračne luke.
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
BOLJE PROGNOZE
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
PEKING - Američki proizvođač zrakoplova Boeing blago je podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima u idućih 20 godina, računajući s brzim oporavkom kineskog gospodarstva od pandemije i rastom sektora diskontnih prijevoznika i e-trgovine.
 Flydubai ponovno uspostavio letove između Zagreba i Dubaija
LETOVI
 Flydubai ponovno uspostavio letove između Zagreba i Dubaija
ZAGREB - Fflydubai je u četvrtak ponovno uspostavio letove prema Zračnoj luci Franjo Tuđman Zagreb dva puta tjedno, a od prosinca ove godine povećat će učestalost tjednih letova na četiri, priopćeno je iz te zrakoplovne kompanije sa sjedištem u Dubaiju i zagrebačke zračne luke.
Asseco preuzeo domaće IT tvrtke IT Sistemi i eVision
ŠIRENJE
Asseco preuzeo domaće IT tvrtke IT Sistemi i eVision
ZAGREB - Jedna od najjačih IT kompanija u jugoistočnoj Europi, poljska Asseco SEE (ASEE) preuzela je domaću tvrtku IT Sistemi i njezinu pod-tvrtku eVision, što je u skladu sa ASEE-ovom strategijom širenja na temelju suvremenih tehnologija i inovacija i podrške u digitalizaciji poslovnih procesa, izvijestili su iz ASEE Hrvatska.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE