GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Miljan Gutović postaje predsjednik Uprave Holcima

Miljan Gutović postaje predsjednik Uprave Holcima
VAŽNA ULOGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2024 / 08:38
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Od 1. svibnja dužnost predsjednika Uprave Holcima preuzima dosadašnji Holcimov direktor za Europu i unapređenje poslovanja, Miljan Gutović.

Gutović je diplomirao na građevinskom fakultetu u sklopu Sveučilišta u Sidneyju, a na istom je sveučilištu obranio i doktorat. Na poziciji predsjednika Uprave naslijedit će Jana Jenischa.

Miljan Gutović je državljanin Australije, a u izvršnom odboru Holcim grupe je od 2018. godine. Prije funkcije direktora za Europu rukovodio je poslovanjem Holcima na Bliskom istoku i u Africi. Prethodno je radio na više pozicija u Upravi kompanije Sika. Neslužbeno se doznaje da je rođen u Sarajevu, a pouzdano se zna da su mu roditelji iz Bosne i Hercegovine te da odlično govori jezike s ovih prostora. Međutim, njegov život i obrazovanje vezani su uz Australiju u koju se odselio, kako se neslužbeno doznaje, kao dijete.

Iz ove globalne kompanije za proizvodnju cementa i građevinskih materijala priopćeno je da joj je novi čelnik ojačao pozicije na tržištu i učinio dekarbonizaciju pokretačem profitabilnog rasta. Jan Jenisch je dobio zaduženje da provede IPO Holcima Sjeverna Amerika na burzi u SAD-u.

"Miljan Gutović je stručan i visokokvalificiran menadžer koji je imao ključnu ulogu u transformaciji Holcima kao lidera u održivim i inovativnim rješenjima u građevinarstvu. Zaslužan je za rekordnu profitabilnost Holcimova poslovanja u Europi", istaknuo je Jenisch.

Miljan Gutović je, kako su priopćili iz Holcima, unaprijedio proizvodnju energije iz obnovljivih izvora te uveo niskougljična zamjenska goriva u proizvodni proces, ubrzao uvođenje zelenih rješenja u transport i logistiku te uveo tehnologiju budućih generacija. Unaprijedio je i digitalne procese u Holcimu.

"Kao inženjeru građevinarstva koji je impresioniran građevinskom industrijom, mogu reći da je Holcim najbolja kompanija u kojoj želim raditi. Uz dekarbonizaciju i napredne tehnologije koje utječu na transformaciju načina na koji se gradi, može se reći da je ovo dosad najuzbudljivije razdoblje za graditeljski sektor", izjavio je Miljan Gutović, koji je ujedno i član savjetodavnog odbora Globalnog udruženja za cement i beton.

Holcim je prije mjesec dana objavio da je realizirao tri strateška preuzimanja akvizicije. U Španjolskoj je preuzeo većinski udjel u kompaniji Artepref, u Grčkoj je preuzeo W.A.T.T. Recycling, tvrtku specijaliziranu za upravljanje otpadom koja proizvodi zamjenska goriva, dok je u Velikoj Britaniji preuzeta kompanija Eco-Readymix

Tagovi: Gutović, Holcim
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE