GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mercator ponovno u plusu

Mercator ponovno u plusu
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2021 / 10:07
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U prvoj polovici ove godine Grupa Mercator ostvarila je 1,1 milijardu eura prihoda od prodaje, što je 0,4 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Nakon što je u istom razdoblju prošle godine zabilježio gubitak od 69 milijuna eura zbog revalorizacije i umanjenja vrijednosti nekretnina, ove je godine ostvario neto dobit od 10,6 milijuna eura.


Kako je Mercator danas objavio, polugodišnji prihodi neznatno su se smanjili u odnosu na prošlu godinu, a bili su 3,9 posto veći nego u prvoj polovici 2019. godine. U usporedbi s prethodnom godinom, prihodi od maloprodaje manji su za 1,3 posto na godišnjoj razini, iznosivši nešto manje od 850.000 eura, ali su bili 7,3 posto veći nego u prvoj polovici prve polovice 2019. godine.

U prvih šest mjeseci, unatoč brojnim mjerama protiv krune koje su ograničavale poslovanje, Grupa Mercator zabilježila je povećanje normalizirane bruto poslovne dobiti (EBITDA) za 11,1 posto na 92,4 milijuna eura. Operativna dobit iznosila je 40,4 milijuna eura, nakon što je Grupa u prvoj polovici prošle godine ostvarila 40 milijuna eura operativnog gubitka.

"Kako bi ublažio negativne posljedice epidemije covida-19, Mercator je uveo niz aktivnosti i inicijativa za optimizaciju i isplativost, koje su u potpunosti neutralizirale negativan učinak pada prihoda zbog epidemije, što je dovelo do rasta normaliziranog EBITDA-e . Napravljen je i iskorak u području digitalizacije i personalizacije ponude", rekao je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora.

Neto financijski dug Grupe Mercator krajem lipnja iznosio je 558,2 milijuna eura, što je za 5,1 posto manje u odnosu na kraj lipnja prošle godine. Na smanjenje ukupnih financijskih obveza u prvom polugodištu utjecala je konačna otplata određenih najmova u Sloveniji. U međuvremenu su se ukupne financijske obveze Grupe povećale za 23,7 milijuna eura u odnosu na kraj prošle godine, što je uglavnom posljedica djelomičnog povećanja zajma za supervizora.

Grupa je za ulaganja u osnovna sredstva u prvoj polovici godine namijenila 13,6 milijuna eura, dok je lavovski dio namijenjen ulaganjima u Sloveniji. Ulaganja u obnovu postojećih trgovina u ovom razdoblju predstavljaju 54,2 posto ukupnih ulaganja.

Od travnja ove godine Mercator je u okrilju Fortenova grupe.

Tagovi: Mercator, trgovina, Fortenova grupa
PROČITAJ I OVO
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
NOVI ISKORAK
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
ZAGREB - Milijan Brkić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, nakon potpune političke marginalizacije i gubitka svih pozicija u stranci i izvršnoj vlasti, krenuo je u novi biznis te je u rujnu osnovao tvrtku pod nazivom Alfa Strategy d.o.o. za savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.
Vozači Ubera idu u štrajk
NEZADOVOLJSTVO
Vozači Ubera idu u štrajk
ZAGREB - Oko 2.000 vozača Ubera u Zagrebu i okolici od nedjelje kreće u štrajk i odjavljuje se do daljnjega s popularne mobilne aplikacije.
SAD: Stručnjaci preporučili drugu dozu za cijepljene J&J-om protiv koronavirusa
PREPORUKE
SAD: Stručnjaci preporučili drugu dozu za cijepljene J&J-om protiv koronavirusa
NEW BRUNSWICK - Savjetodavno povjerenstvo američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) izglasalo je jednoglasno preporuku za davanje druge doze cjepiva Johnson & Johnson protiv koronavirusa najmanje dva mjeseca nakon što su ljudi primili prvu dozu.
Rusija: Još dva online medija proglašena stranim agentima
STRANI AGENTI
Rusija: Još dva online medija proglašena stranim agentima
MOSKVA - Još dva online ruska medija vlada je u petak proglasila "stranim agentima" što je dodatno ograničilo slobodu izražavanja i glasove kritike upućene vlastima.
Fortenova grupa pridružila se UN Global compact inicijativi
INICIJATIVE
Fortenova grupa pridružila se UN Global compact inicijativi
ZAGREB - Fortenova grupa, u okviru koje posluju neke od najznačajnijih kompanija u Hrvatskoj i regiji poput Konzuma, Mercatora, Jamnice, Zvijezde, Dijamanta, Belja, Tiska, Sarajevskog kiseljaka itd. i formalno se pridružila UN Global Compactu, najvećoj svjetskoj inicijativi za održivi razvoj i korporativnu održivost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE