GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Martina Dalić: Troškovni udar nije moguće u cijelosti amortizirati

Martina Dalić: Troškovni udar nije moguće u cijelosti amortizirati
CIJENE I PODRAVKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2023 / 19:36
Autor: SEEbiz / Nova TV
ZAGREB - Godišnja stopa inflacije je treći mjesec zaredom smanjena i u veljači ove godine usporila je na 11,9 posto. Rast cijena i inflaciju u Dnevniku Nove TV komenitra predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

Državni zavod za statistiku u svojoj je prvoj procjeni objavio da je godišnja stopa inflacije smanjena treći mjesec zaredom i u veljači je usporila na 11,9 posto. U odnosu na siječanj, cijene hrane, pića i duhana su stagnirale, dok su rasle cijene usluga i energije. Konačni podaci bit će objavljeni 17. ožujka.


Hoće li i Podravka podići cijene?

"Pratimo zbivanja zadnjih mjeseci. Podravka je prošle godine jednom digla cijene, a daljnja dizanja odredit će tržišna kretanja i cijene sirovina", rekla je Dalić za Novu TV..

"Rat u Ukrajini, rast cijene plina, struje, prijevoza, pšenice, poljoprivrednih sirovina – sve to se u jednom puzajućem procesu prenosi na cijene naših proizvoda. Taj troškovni udar nije u cijelosti moguće amortizirati", dodala je.

Danas su cijene energenata i sirovina niže nego prošle godine, ali se to ne može vidjeti u trgovinama.

"Danas je cijena plina niža nego ljetos, ali je još uvijek puno viša nego što je Podravka plaćala prije godinu dana", odgovorila je Dalić te dodala da će proizvodnja u jednoj mjeri biti skuplja nego lani jer cijene nekih inputa, poput ambalaže, i dalje raste.

Upitana je i o Vladinim mjerama pomoći privatnom sektoru.

"Podravka nije korisnik mjera u pogledu cijena energenata, ali mislim da se taj paket pokazao izuzetno korisnim i potrebnim, pogotovo za mala i srednja poduzeća", rekla je Dalić.

Reporter Dnevnika Nove TV zatim ju je pitao o tome kada se može očekivati prestanak rasta cijena.

"Vidimo da se trend rasta usporava i možemo očekivati da će se to nastaviti ostatak godine. Očekujem da će inflacija ove godine biti niža nego prošle i da se neće vratiti na razinu na kojoj je bila proteklih godina od ispod jedan posto ili da bude negativna", odgovorila je Dalić.

Tagovi: Martina Dalić, Podravka, Belupo, Rusija, Ukrajina, poljoprivreda, sirovine, hrana
PROČITAJ I OVO
Mlinar povećao prihode 17,6%
RAST
Mlinar povećao prihode 17,6%
ZAGREB - Mlinar Grupa ostvarila je značajan rast ukupnih prihoda tijekom 2023. godine, dosegnuvši 163,3 milijuna eura, što predstavlja porast od 17,6 posto u odnosu na 2022. godinu.
Luka Ploče ostala bez jednog od najznačajnijih partnera
PROBLEMI
Luka Ploče ostala bez jednog od najznačajnijih partnera
PLOČE - Luka Ploče izvijestila je u srijedu da je jedan od njihovih najznačajnijih poslovnih partnera, ArcelorMittal Zenica ugasio pogon koksare koji je djelovao u sklopu tvornice čelika u Zenici te da ulažu maksimalne napore kako bi se što uspješnije nosili s novonastalom situacijom.
Air France i KLM povećavaju kapacitete za ljetnu sezonu na linijama prema Hrvatskoj
LETOVI
Air France i KLM povećavaju kapacitete za ljetnu sezonu na linijama prema Hrvatskoj
ZAGREB - Air France povećava učestalost letova tijekom predsezone, omogućujući svakodnevne letove na relaciji Zagreb-Pariz, te dodajući dodatni let četvrtkom i nedjeljom.
Nedovoljan napredak u rodnoj ravnopravnosti u odborima
ISTRAŽIVANJE
Nedovoljan napredak u rodnoj ravnopravnosti u odborima
ZAGREB - Žene su još uvijek podzastupljene u odborima kompanija širom svijeta, pokazuje, najnovije Deloitteovo istraživanje.
Benetton u velikim financijskim problemima
GUBICI
Benetton u velikim financijskim problemima
TREVISO - Benetton niže gubitke pa obitelj osnivača priprema preustroj poslovanja i financijsku injekciju od 260 milijuna eura, rekla su dva upućena izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE