GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marica Vidaković dala otkaz na poziciju prokuristice u Krašu

Marica Vidaković dala otkaz na poziciju prokuristice u Krašu
KRAŠ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2021 / 15:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Uprava Kraša u petak je od Marice Vidaković zaprimila otkaz na funkciju prokuristice Društva.

Takvo što Vidaković je najavila još početkom prošle godine.

- Svoju sam prokuru dala na raspolaganje većinskom vlasniku već u prvim danima te sam spremna njegovu odluku prihvatiti bez obzira na to hoće li prokura biti opozvana ili ostavljena, rekla je Vidaković.

Marica Vidaković cijeli je svoj radni vijek provela u Krašu. Za nju je prvi put javnost čula još početkom 90-ih godina kad je organizirala radnike da kupe dionice i tako spriječe tajkunsku privatizaciju.

Tadašnji radnici i uprava Kraša su „optimalno vrednovali“ svoju kompaniju kako je ne bi učinili dostupnim „ulagačima“ bez novca. U Krašu su sami procijenili da njihova firma vrijedi 137 milijuna maraka, bez imovine u Srbiji, BiH, Sloveniji i Makedoniji. Imovina na području ex Jugoslavije procijenjena je na 202 milijuna maraka. Nakon procjene vrijednosti, Branimir Zekan, prvi direktor Agencije za procjenu državne imovine, u srpnju 1991. izdao je rješenje kojim se pokreće proces pretvorbe, pisao je svojedobno Večernji list.

Osnivačka skupština društva, sudeći po napisima na požutjelim novinskim stranicama, održana 23. 12. 1992. Nakon toga radnici i uprava Kraša imali su okršaj s Fondom za privatizaciju i republičkim fondovima mirovinskog i invalidskog osiguranja u čijem sastavu je bilo i osiguranje poljoprivrednika. Fondovi u ime države držali 50 posto dionica Kraša. Te dionice nisu išle na prodaju. Međutim, kad su zaposlenici Kraša kupili 50 posto dionica s popustom, Marica Vidaković uspjela je nagovoriti radnike da kupe dio dionica bez popusta kako bi dobili upravljačka prava.

I kad se činilo da radničko dioničarstvo u Krašu nitko ne može srušiti, pojavila su se braća Pivac, koji su godinama strpljivo kupovali dionice Kraša. Igrali su na duge staze, sa željom da ga preuzmu. Braću Pivac je tko zna u čije ime htio preduhitriti srbijanski tajkun Nebojša Šaranović. Cijena dionica je „odletjela u nebo“, a radnici i umirovljenici Kraša počeli su ih prodavati. A onda je Marica Vidaković odigrala svoju posljednju važnu rolu. Dioničari okupljeni u Kraš ESOP-u prodali su dionice braći Pivac.

Tagovi: Marica Vidaković, Kraš, Mesna industrija braća Pivac, privatizacija, Nebojša Šaranović
PROČITAJ I OVO
Okončano prisilno poravnanje Istrabenza
PRAVOMOĆNO
Okončano prisilno poravnanje Istrabenza
KOPER - Postupak prisilne nagodbe Istrabenz završen je, priopćio je Okružni sud u Kopru. Istrabenz, koji je u međuvremenu promijenio ime u d. o. o., u godinu dana mora platiti DUTB-u 9,87 milijuna eura.
Johnson & Johnson prepolovio ovotjednu isporuku cjepiva u EU
CJEPIVA
Johnson & Johnson prepolovio ovotjednu isporuku cjepiva u EU
NEW YORK - Johnson & Johnson je Europskoj uniji (EU) prepolovio ovotjednu očekivanu isporuku cjepiva protiv covida-19, izjavio je u ponedjeljak europski dužnosnik.
Adris predlaže isplatu dividende od 12,5 kuna po dionici
DIVIDENDA
Adris predlaže isplatu dividende od 12,5 kuna po dionici
ROVINJ - Uprava Adris grupe sazvala je za 30. lipnja glavnu skupštinu, na kojoj će dioničari između ostalog odlučivati o isplati dividende od 12,5 kuna po dionici iz zadržane dobiti ostvarene u razdoblju od 2005.do 2011. godine.
EMA: Moguće čuvati cjepivo Pfizera u običnom hladnjaku do mjesec dana
CJEPIVO
EMA: Moguće čuvati cjepivo Pfizera u običnom hladnjaku do mjesec dana
BRUXELLES - Europska agencija za lijekove (EMA) preporučila je u ponedjeljak produljenje vrijeme skladištenja Pfizer/BioNTech cjepiva na normalnoj temperaturu hladnjaka s pet na 31 dan, olakšavajući time logističke izazove za provedbu cijepljenja.
Sve je spremno za 3. FMCG Marketing Summit
DOGAĐAJI
Sve je spremno za 3. FMCG Marketing Summit
ZAGREB - Vrijeme je da krenemo na putovanje u cipelama potrošača uz naše inspirativne govornike i otkrijemo zašto su danas više nego ikad važnije EMOCIJA. VRIJEME. ODRŽIVOST!
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE