GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maersk upozorio na moguće poskupljenje transporta zbog lockdowna u Šangaju

Maersk upozorio na moguće poskupljenje transporta zbog lockdowna u Šangaju
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2022 / 11:50
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Lockdown u Šangaju ozbiljno će naštetiti transportu i mogao bi povećati troškove, upozorila je danska brodarska tvrtka Maersk, signaliziravši pojačani pritisak u lancima nabave zbog stroge kineske politike suzbijanja zaraze covidom-19.

Zračna luka i terminali za pretovar brodova u Šangaju spadaju među najprometnije u svijetu i neće biti obuhvaćeni strogim mjerama zatvaranja u dvije faze kojima su gradske vlasti žele suzbiti covid 19, ali grad je zabranio kretanje vozilima bez domova i stanovnicima..

Maersk, druga najveća svjetska kompanija za konternerski prijevoz, procijenio je u ponedjeljak da će usluge kamionskog prijevoza s odredištem odnosno polazištem u Šangaju biti smanjene za 30 posto zbog potpunog zatvaranja šangajskih regija Pudong i Puxi do 5. travnja.

Dodali su da će skladišta u Šangaju biti zatvorena do petka.

„To će značiti dulja razdoblja isporuke, a možda i veće troškove prijevoza, poput naknada za zaobilazne rute i za autoceste", istaknuli su u Maerku.

Tvrtka za transport i skladištenje tereta sa sjedištem u SAD-u SEKO Logistics priopćila je da su tvornice u susjednoj kineskoj pokrajini Zhejiang odlučile isporučivati pošiljke iz luke Ningbo, umjesto iz Šangaja.

"Očekujemo: naglo povećanje cijena zračnog prijevoza počevši od danas. Već smo danas dobili nekoliko ekstremno visokih ponuda na upite za (transport) u Europu", stoji na njihovoj internetskoj stranici.

Kina bilježi najveći broj zaraženih covidom-19 od stišavanja prvog vala pandemije u 2020. U ožujku uveli su lockdown u proizvodnim izvoznim središtima poput Changchuna i Shenzhena, a rezultati je velik broj brodova koji u kineskim lukama čekaju teret.

Ograničenja u Changchunu i dalje su na snazi dok ih je Shenzen ublažio, odobrivši 21. ožujka otvaranje tvrtki i tvornica.

Istraživanje koje su provele državne novine pokazalo je da je "rat" protiv covida-19 u Shenzenu naškodio do 93 posto malih i srednjih tvrtki, prouzročivši prekid u proizvodnji, poremećaje u nabavnim lancima i kašnjenja u realizaciji narudžbi.

Tagovi: Maersk, Šangaj, lockdown
PROČITAJ I OVO
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
TERMINAL
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
DUBAI - U Dubaiju su započeli s izgradnjom novog terminala u međunarodnoj zračnoj luci Al Maktoum, za koji se, prema riječima čelnika emirata šeika Mohammeda bin Rashida al Maktouma, očekuje da će biti najveći na svijetu i koštat će gotovo 35 milijardi dolara.
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE