GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maersk očekuje pad potražnje za prijevozom tereta u 2022.

Maersk očekuje pad potražnje za prijevozom tereta u 2022.
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2022 / 17:10
Autor: SEEbiz / H
KOPENHAGEN - Danski logistički div Maersk prognozirao je u srijedu pad potražnje za logističkim i uslugama prijevoza tereta u ovoj godini zbog usporavanja globalnog gospodarstva i ublaženih problema u nabavnim lancima.

Maersk spada među vodeće kontejnerske prijevoznike u svijetu, s tržišnim udjelom od 17 posto, a u razdoblju od srpnja do rujna povećao je dobit prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) za 56,5 posto, na 10,86 milijardi dolara.

Prihod mu je porastao 37 posto, na 22,77 milijardi dolara, unatoč za 7,6 posto manje prevezenih kontejnera nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Vozarine su u pandemiji snažno porasle, odražavajući pojačanu osobnu potrošnju, a rezultat su bile zakrčene luke i kašnjenje isporuka. Iako se cijena prijevoza u međuvremenu smanjila, kontejnerski prijevoz još je uvijek skuplji no što je bio prije pandemije.

Cijene su na fizičkom tržištu pale i Maersk je snizio prognozu njihove vrijednosti iz kolovoza za 200 dolara, pokazuju prezentacijski materijali.

Unatoč tome, Maerskova prosječna ugovorna cijena bit će u ovoj godini viša nego u 2021., dodaju.

"Jasno je da su vozarine dosegnule vrhunac i da su se počele normalizirati u (trećem) tromjesečju, zbog smanjivanja potražnje i ublaženih zagušenja u opskrbnim lancima", priopćio je izvršni direktor Soeren Skou.

"Uz rat u Ukrajini, energetsku krizu u Europi, visoku inflaciju i prijeteću globalnu recesiju, na horizontu vidimo puno tamnih oblaka", dodao je Skou.

Maersk sada predviđa pad globalne potražnje za kontejnerima u ovoj godini za dva do četiri posto, zbog usporavanja gospodarstva koje bi se trebalo nastaviti i u 2023. godini.

Do sada procjenjivali su da bi mogla pasti jedan posto, ali i zabilježiti isti postotni rast.

Potvrdili su da u ovoj godini očekuju temelju EBITDA od oko 37 milijardi dolara.

Tagovi: Maersk, logistika, prijevoz tereta
PROČITAJ I OVO
Bertelsmann predviđa stabilnu financijsku godinu unatoč inflaciji
PREDVIĐANJA
Bertelsmann predviđa stabilnu financijsku godinu unatoč inflaciji
BERLIN - Njemački konglomerat Bertelsmann predviđa stabilne poslovne brojke za ovu godinu unatoč ratu u Ukrajini i inflaciji.
Japunčić: U Fortenovi još ne mogu mirno spavati
ANALITIČARI
Japunčić: U Fortenovi još ne mogu mirno spavati
ZAGREB - Financijski stručnjak Hrvoje Japunčić analizirao je situaciju šest godina nakon afere oko Agrokora, kao i o tome što zapravo u bliskoj budućnosti čeka Foretnova grupu.
Deutsche Bahn se snažno oporavio u 2022.
OPORAVAK
Deutsche Bahn se snažno oporavio u 2022.
FRANKFURT - Deutsche Bahn je u 2022. poslovao s operativnom dobiti od 1,3 milijarde eura, nakon operativnog gubitka od 1,5 milijardi eura u 2021.
Skok dobiti i marže H&M-a
SJAJNE BROJKE
Skok dobiti i marže H&M-a
STOCKHOLM - H&M je izvijestio o skoku operativne dobiti u prvom poslovnom kvartalu zahvaljujući smanjenim troškovima koji su nadoknadili slabiju prodaju u uvjetima visoke inflacije.
Piletina Cekin dobila certifikat Proizvedeno bez upotrebe antibiotika
CERTIFIKAT
Piletina Cekin dobila certifikat Proizvedeno bez upotrebe antibiotika
VARAŽDIN - Tvrtka KOKA, vodeća domaća peradarska kompanija koja posluje u sastavu Grupe Vindija, ispunila je sve uvjete za certificiranje proizvoda pod brendom Cekin oznakom „PROIZVEDENO BEZ UPORABE ANTIBIOTIKA“.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE