GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maersk očekuje pad potražnje za prijevozom tereta u 2022.

Maersk očekuje pad potražnje za prijevozom tereta u 2022.
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2022 / 17:10
Autor: SEEbiz / H
KOPENHAGEN - Danski logistički div Maersk prognozirao je u srijedu pad potražnje za logističkim i uslugama prijevoza tereta u ovoj godini zbog usporavanja globalnog gospodarstva i ublaženih problema u nabavnim lancima.

Maersk spada među vodeće kontejnerske prijevoznike u svijetu, s tržišnim udjelom od 17 posto, a u razdoblju od srpnja do rujna povećao je dobit prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) za 56,5 posto, na 10,86 milijardi dolara.

Prihod mu je porastao 37 posto, na 22,77 milijardi dolara, unatoč za 7,6 posto manje prevezenih kontejnera nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Vozarine su u pandemiji snažno porasle, odražavajući pojačanu osobnu potrošnju, a rezultat su bile zakrčene luke i kašnjenje isporuka. Iako se cijena prijevoza u međuvremenu smanjila, kontejnerski prijevoz još je uvijek skuplji no što je bio prije pandemije.

Cijene su na fizičkom tržištu pale i Maersk je snizio prognozu njihove vrijednosti iz kolovoza za 200 dolara, pokazuju prezentacijski materijali.

Unatoč tome, Maerskova prosječna ugovorna cijena bit će u ovoj godini viša nego u 2021., dodaju.

"Jasno je da su vozarine dosegnule vrhunac i da su se počele normalizirati u (trećem) tromjesečju, zbog smanjivanja potražnje i ublaženih zagušenja u opskrbnim lancima", priopćio je izvršni direktor Soeren Skou.

"Uz rat u Ukrajini, energetsku krizu u Europi, visoku inflaciju i prijeteću globalnu recesiju, na horizontu vidimo puno tamnih oblaka", dodao je Skou.

Maersk sada predviđa pad globalne potražnje za kontejnerima u ovoj godini za dva do četiri posto, zbog usporavanja gospodarstva koje bi se trebalo nastaviti i u 2023. godini.

Do sada procjenjivali su da bi mogla pasti jedan posto, ali i zabilježiti isti postotni rast.

Potvrdili su da u ovoj godini očekuju temelju EBITDA od oko 37 milijardi dolara.

Tagovi: Maersk, logistika, prijevoz tereta
PROČITAJ I OVO
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE