GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mađarski milijarder preuzima Lukavac Cement

Mađarski milijarder preuzima Lukavac Cement
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2023 / 08:21
Autor: SEEbiz / indikator.ba

SARAJEVO - Mađarska Grupa Mészáros dodatno će ojačati svoju prisutnost na Balkanu, izvijestili su iz ove grupacije u vlasništvu jednog od najbogatijih Mađara Lőrinca Mészárosa. Kako se navodi u priopćenju,


Talentis Group Zrt., u vlasništvu Lőrinca Mészárosa, potpisao je pismo namjere za dobijanje pregovaračkih prava za sticanje Lukavac Cementa doo, u vlasništvu austrijskog Asamer Baustoffe AG.

Bosanskohercegovačka tvornica cementa Lukavac Cement osnovana je 1974. godine, a od 2001. godine u vlasništvu je Asamer Baustiffe. Godišnji proizvodni kapacitet je 650.000 tona klinker betona i više od milion tona cementa. Kako se navodi u priopćenju grupacije Mészáros, Lukavac ima izvrsne tržišne pozicije u regiji, a čak ima pedeset posto vlasničkog udjela u Rudniku krečnjaka Vijenac.

- S jedne strane akvizicija pridonosi smanjenju manjka domaće opskrbe sirovinama, a s druge strane dodatno vertikalno proširuje portfelj građevinske industrije grupe Mészáros s industrijskom tvrtkom na stabilnim nogama, s izvanrednim proizvodnim kapacitetima u regiji, rekao je Lőrinc Mészáros, za kojeg je "posebna dodana vrijednost" što ova grupacija kompanija u segmentu građevinske industrije također "ulazi na međunarodno tržište".

Izvršni direktor prodavatelja Asamera, Harald Fritsch, u međuvremenu je izrazio zadovoljstvo što će prodaja cementare u Bosni i Hercegovini omogućiti njegovoj tvrtki da "preusmjeri geografski opseg svojih aktivnosti na Austriju i Slovačku".

Lőrinc Mészáros (rođ. 1966) .jedan je od nabogatijih Mađara sa poslovnim carstvom koje obuvata više sektora. Slovi kao glavni posrednik poslova prvog ćovjeka Mađarske Viktora Orbana i vrhuške njegove stranke Fidesz.

Predsjednik je nogometnog tima Akademije Puskás, a u Hrvatskoj je vlasnik Nogometnog kluba Osijek.

Magazin Forbes rangirao ga je kao treću najbogatiju osobu u zemlji, a maju 2023. uvršten kao 2245. najbogatija osoba na svijetu na popisu milijardera časopisa Forbesa, s procijenjenim bogatstvom od 1,3 milijarde dolara.

Tagovi: Lukavac Cement, Grupa Mészáros
PROČITAJ I OVO
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE