GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Macron o aferi Uber: Samo sam brinuo za radna mjesta

Macron o aferi Uber: Samo sam brinuo za radna mjesta
POGODOVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2022 / 07:15
Autor: SEEbiz
PARIZ - Na otkriće kontroverznog odnosa između Ubera i tadašnjeg francuskog ministra gospodarstva Emmanuela Macrona 2014.-2016., potonji je odgovorio izjavom da je učinio pravu stvar otvaranjem novih radnih mjesta.

Međutim, ovo otkriće zadalo je još jedan udarac Macronu nakon poraza na parlamentarnim izborima.

Dana 3. srpnja 2015. činilo se da su francuska vlada i taksisti izvojevali veliku pobjedu nad Uberom, koji je morao prestati s radom u Francuskoj. Međutim, nitko nije znao da je ova odluka bila dio dogovora između tadašnjeg ministra gospodarstva Emmanuela Macrona i Ubera, koji je potom uspio promijeniti zakon kako bi se mogao proširiti u Francuskoj. Sve su to sada otkrili britanski dnevnik Guardian, francuski Le Monde i još nekoliko svjetskih medija, oslanjajući se na tisuće internih dokumenata i procurjelih SMS poruka. Većina tih sastanaka Macrona i Ubera bili su tajni, za njih nisu znali čak ni premijer i predsjednik države.

Macron je u utorak priznao tajne sastanke:

“Kao ministar (ekonomije) samo sam radio svoj posao. Ali sada se stvara dojam kao da je nešto loše ako ministar sretne direktora strane tvrtke. (…) Ponosan sam što sam na ovaj način otvorio nova radna mjesta u Francuskoj.”

Stranim ulaganjima Macron je, posljednjih godina i u ulozi predsjednika zemlje, doista značajno smanjio nezaposlenost, koja je bila jedan od najvećih problema Francuske za desetljeće. U vladinom taboru sada ističu i da je Macron protiv monopola, a u slučaju Ubera bio je protiv monopola taksista. Osim toga, u ovom slučaju nije zaradio, pa se ne bi trebalo raditi o korupciji.

Krajnje desna Nacionalna skupština Marine Le Pen i Ujedinjena ljevica već su nakon otkrića zatražili osnivanje posebnog parlamentarnog istražnog povjerenstva. Komunistički čelnik Fabien Roussel također je zatražio da se Macron, koji je inače zaštićen imunitetom, ispita u vezi s tim. U svakom slučaju, oporba ima novu priliku pokazati kako je Macron u službi privatnih interesa i etiketirati ga kao predsjednika bogatih. Ovu etiketu dobio je nakon izbora 2017., kada je poticao mlade ljude da postanu milijunaši sa start-up kompanijama i da Francusku učine "startup" nacijom.

Macron je sada u još većoj nevolji nego što je bio nakon lipanjskih parlamentarnih izbora, kada njegova koalicija nije uspjela osvojiti apsolutnu većinu, sa samo 240 od 577 zastupnika. Povrh toga, sve nevladine parlamentarne skupine odbile su suradnju s koalicijom, što znači da će Macronovoj premijerki Elisabeth Borne biti iznimno teško vladati. Unatoč tome, Ujedinjena ljevica u ponedjeljak nije uspjela izglasati nepovjerenje jer su joj se Nacionalna skupština Le Pen i republikanci odbili pridružiti.

Tagovi: Emmanuel Macron, Uber, Marine Le Pen, Elisabeth Borne
PROČITAJ I OVO
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE