GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Rijeka: Potonuće neto dobiti i pad prometa u 2023.

Luka Rijeka: Potonuće neto dobiti i pad prometa u 2023.
SLABO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2024 / 12:31
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Luka Rijeka je tijekom 2023. godine ostvarila slabiji financijski rezultat nego prethodne godine.

Bruto dobit poslovanja za razdoblje 2023. godine iznosi 32.518 eura. U usporednom razdoblju prethodne godine društvo je ostvarilo bruto dobit u iznosu od 2.329.547 eura. Uzrok smanjenja bruto dobiti tekuće godine je u većem rastu rashoda u odnosu na rast prihoda, koji je uzrokovan rastom cijena materijala i usluga, te rastom isplata plaća i materijalnih prava zaposlenika. Prvenstveno su porasli materijalni troškovi, uzrokovani znatno većim cijenama nego u istom razdoblju prethodne godine, i to za 23 %, a najviše je rasla cijena električne energije i to za preko 170 %.

Ostali prihodi od prodaje u 2023. veći su u odnosu na 2023. godinu, zbog subvencija koje država daje za cijenu električne energije. Operativni rashodi za navedeno razdoblje iznose 30.376.544 eura što predstavlja povećanje od 14 % u odnosu na prethodnu godinu.

U 2023. godini Društvo Luka Rijeka d.d. zabilježilo je smanjenje prometa od 6% u usporedbi s prethodnom 2022. godinom. U navedenom razdoblju prekrcano je 2.423.422 tone tereta, dok je u 2022. godini prekrcano 2.579.602 tone.

Strategijska reorijentacija poslovanja prema intenzifikaciji prekrcaja generalnog tereta rezultirala je povećanjem volumena profitabilnijih vrsta tereta za 6%. Analiza ukupnih prometnih podataka ukazuje na najizraženiji regres u segmentu rasutih tereta, gdje jeevidentiran pad od 11% u odnosu na prethodnu godinu. Navedeni značajan pad primarno je posljedica prekida u logističkim tokovima željezne rudače, usko povezan s trenutnim geopolitičkim tenzijama.

Dodatno, efikasnost kapaciteta je smanjena zbog učestalih zastoja u željezničkom prometu. U 2023. godini, pretovar ugljena povećan je za 128% u odnosu na 2022., ali to nije u potpunosti nadoknadilo pad u prometu rasutog tereta. Zbog veće voluminoznosti ugljena u odnosu na željeznu rudaču, kapaciteti prihvata bili su ograničeni, što je utjecalo na smanjenje ukupne realizacije pretovara. Značajniji porast prometa vidljiv je također u kategoriji frigo tereta (25%), metalnih proizvoda (38%), stoke (21%), kemijskih proizvoda (22%) te ostalog generalnog tereta (43%).

Luka Rijeka je u 2023. godini ostvarila rast prihoda od prodaje usluga za 7 % i iznose 32.583.139 eura u odnosu na realizaciju ostvarenu u istom razdoblju prethodne godine (2022: 30.573.059 €).

Tagovi: Luka Rijeka, Škrljevo, ugljen, rasuti teret, kontejneri, logistika
PROČITAJ I OVO
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE