GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar

Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2024 / 16:04
Autor: SEEbiz / STA
KOPER - Luka Koper planira izgradnju međunarodnog logističkog centra u Beltincima.

Pomurski gradonačelnici prošlog su tjedna na sjednici regionalnog vijeća jednoglasno podržali tu namjeru. Vrijednost investicije procjenjuje se na više od 500 milijuna eura, a posao bi ovdje trebalo dobiti oko 300 ljudi, rekao je za STA gradonačelnik Beltinaca Marko Virag.

Centar bi trebao narasti između željezničke postaje Lipovci u općini Beltinci, gdje se nalazi industrijska zona, i autoceste Maribor-Pince. “Ovu geostratešku točku treba iskoristiti u logističke svrhe”, uvjeren je Virag.

Prema njegovim riječima, Luka Koper već je kupila i suvlasnik je 65 hektara zemljišta, koja su trenutno još uvijek poljoprivredna. Na ovom području ponegdje postoje i "sive točke", gdje tvrtka kći Luke Koper Logis Nova još nije vlasnik, a Virag je najavio da će općina "u najvećoj mogućoj mjeri" pomoći oko procedura potrebnih za smještaj u svemir.

Tijekom dogovora s Lukom Koper i Ministarstvom gospodarstva, turizma i sporta došli smo do spoznaje da je potrebno ubrzati ovaj projekt, rekao je. Nakon posljednjeg sastanka Općine Beltina, Luke Koper i Ministarstva, Virag predviđa da će logistički centar zaživjeti u sljedećih pet godina.

Prema njegovim riječima, to nije samo projekt općine Beltinci i ne samo Pomurja.

“Ovdje prolazi peti paneuropski koridor Barcelona-Kijev, kao i željeznička pruga Slovenija-Mađarska. Zato je ovo državni projekt i poanta je omogućiti zapošljavanje u djelatnostima s bitno većom dodanom vrijednošću od one na koju smo navikli, za stotine domaćih ljudi koji sada parkiraju uz autocestu i idu raditi u Austriju", rekao je. .

Prema njegovom uvjerenju, novi logistički centar ponudit će radna mjesta s većom i visokom dodanom vrijednošću, koja će također biti održiva i zelena.

Luci Kopar za sada je potrebno 20 do 30 hektara zemljišta za skladišta, što, kaže Virago, ne znači da će se graditi samo hale. Očekuju brojne usluge podrške i višestruke učinke za okoliš. Za ostalih 30, 40 ili više hektara, koji bi mogli postati slobodni u budućnosti, biraju strateškog partnera koji će Luku Koper i logističku industriju u Sloveniji i Europi podići na još višu razinu, rekao je.

Tagovi: Luka Koper, Beltinci, logistički centar, logistika, Marko Virag
PROČITAJ I OVO
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE