GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lufthansina kupnja udjela u ITA Airwaysu pod povećalom EU

Lufthansina kupnja udjela u ITA Airwaysu pod povećalom EU
PROVJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2024 / 18:07
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija otvorila je u utorak temeljitu istragu o Lufthansinoj kupnji udjela u talijanskom zračnom prijevozniku ITA Airwaysu, izražavajući zabrinutost da bi mogla ograničiti tržišno natjecanje na letovima prema srednjoj Europi

Preliminarna istraga pokazala je da bi transkcija mogla graničiti konkurenciju na nekim linijama, objavila je Komisija u objašnjenju odluke.

Drugi zračni prijevoznici predstavljaju tek ograničenu konkurenciju Lufthansi na izravnim stalnim zračnim linijama do srednjoeuropskih odredišta, napomenuo je Bruxelles.

Upozorili su i na moguće ograničavanje konkurencije na rutama koje Italiju povezuju sa SAD-om, Kanadom, Japanom i Indijom.


ITA Airways utemeljen je 2020. godine nakon restrukturiranja propalog prijevoznika Alitalije, kojeg je talijanska vlada preuzela nakon niza propalih ponuda za preuzimanje.

U svibnju prošle godine grupa Lufthansa postigla je nakon višemjesečnih pregovora sporazum s talijanskom državom o preuzimanju manjinskog, 41-postotnog udjela u ITA Airwaysu.

Prema sporazumu, Lufthansa također može steći još 49 posto dionica talijanskog zračnog prijevoznika od 2025., pod određenim uvjetima, i preostalih 10 posto kasnije.

Uz EK, sporazum njemačkog i talijanskog prijevoznika proučavaju i agencije za zaštitu tržišnog natjecanja matičnih zemalja.

Lufthansa je Bruxellesu ponudila ustupke, ali oni nisu dovoljno opsežni da otklone bojazni o slabljenju tržišnog natjecanja, stoji u priopćenju EK.

"Otvaranjem temeljite istrage želimo produbiti analizu transakcije i zajamčiti da akvizicija neće ograničiti konkurenciju na letovima na kratke i duge destinacije", istaknula je u priopćenju povjerenica EU-a Margrethe Vestager.

Tagovi: Lufthansa, ITA Airways
PROČITAJ I OVO
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE