GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lufthansa postigla dogovor o plaćama i s kabinskim osobljem

Lufthansa postigla dogovor o plaćama i s kabinskim osobljem
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2024 / 12:52
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa postigao je dogovor sa sindikatom Ufo o plaćama kabinskog osoblja, čime je okončan dugogodišnji nesporazum koji je doveo do nekoliko štrajkova i posljedičnog otkazivanja brojnih letova u proteklom razdoblju.

Dvije su strane sklopile kolektivni ugovor na razdoblje od tri godine, javlja njemačka tiskovna agencija dpa.

Kako je danas priopćeno iz sindikata, sporazumom, koji će vrijediti do kraja 2026. godine, predviđeno je povećanje plaća za 17,4 posto za 19.000 zaposlenih, i to u tri faze. Ujedno kabinskom osoblju donosi jednokratni inflatorni dodatak od 3000 eura. Dogovor moraju potvrditi i članovi Ufe.

Sindikat je isprva tražio povećanje plaća od 15 posto tijekom 18 mjeseci. Prema dogovoru, do 1. svibnja ove godine planirano je povećanje plaća od osam posto, do 1. ožujka 2025. plaće će rasti dodatnih pet posto, a do 1. ožujka 2026. još tri posto.

Zbog nesuglasica kabinsko osoblje Lufthanse u prošlosti je nekoliko puta štrajkalo, posljednji put 12. ožujka. Zbog toga su mnogi letovi otkazani.

Neposredno prije uskršnjih praznika Lufthansa je postigla dogovor i sa sindikatom Verdi koji zastupa osoblje njezine zračne luke. Dogovor postignut posredovanjem podržalo je 94,5 posto članova sindikata.

U međuvremenu, piloti ove važne europske aviokompanije već su neko vrijeme obuhvaćeni kolektivnim ugovorom.

Uz pomoć posrednika prošli je tjedan također postignut kompromis oko plaća zaposlenika u zračnoj luci koji rade kod privatnih izvođača njemačkih zračnih luka. I ovo osoblje je u prošlosti organiziralo nekoliko štrajkova zbog velikog nezadovoljstva plaćama.

Tagovi: Lufthansa, plaće, kabinsko osoblje, verdi, ufo
PROČITAJ I OVO
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
U PLUSU
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
ZAGREB - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25.3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13.6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.
Kaufland povlači sol zbog mikroplastike
POVLAČENJE
Kaufland povlači sol zbog mikroplastike
ZAGREB . Kaufland je objavio je kako iz prodaje povlači jedan prehrambeni proizvod. U pitanju je K Classic Sol morska krupna u bočici od 110 grama (GTIN 4063367419300, najbolje upotrijebiti do: siječnja 2028 godine, broj serije: 401017).
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
KOLEKTIVNI UGOVOR
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
ZAGREB - Od 1. svibnja 2024. godine povećanje minimalnih osnovnih plaća od prosječno 17 % za temeljna ugostiteljska zanimanja, koje su ugovorili socijalni partneri u turizmu, proširuje se na sve poslodavce i radnike u RH u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE