GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lidl pojasnio zašto su isti proizvodi često skuplji u Hrvatskoj nego u Sloveniji

Lidl pojasnio zašto su isti proizvodi često skuplji u Hrvatskoj nego u Sloveniji
OBJAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.01.2023 / 19:58
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon prelaska na euro u Hrvatskoj se pokrenula velika rasprava o cijenama, a posebno su u fokusu prehrambeni proizvodi.

Česte su usporedbe s drugim zemljama, pogotovo sa Slovenijom, gdje su u istim dućanima isti proizvodi jeftiniji nego u Hrvatskoj. A sve to iako je standard u Sloveniji znatno veći, što se najbolje vidi po plaćama.

Trgovački lanac Lidl se na upit Večernjeg lista oglasio o razlikama u cijenama svojih proizvoda u ove dvije zemlje.

Ističu da na formiranje cijena u nekoj zemlji utječu mnogobrojni čimbenici, od iznosa stope PDV-a, trošarina, troškova analiza proizvoda, logističkih troškova i slično.

"U slučaju usporedbe cijena u slovenskom i hrvatskom Lidlu, stopa PDV-a na hranu u Sloveniji iznosi 9,5 posto, dok je u Hrvatskoj stopa 5 posto za dio proizvoda (kruh, svježe meso i riba, jaja, voće i povrće, jestive masti i ulja, dječja hrana, ulošci i tamponi koje čine cca 10 posto našeg ukupnog asortimana ), a za ostatak je 25 posto.

Što se tiče usporednog računa iz oba Lidla koji je objavljen u nekoliko hrvatskih medija, čak 8 od 10 proizvoda s navedenog računa iz slovenskog Lidla ima stopu poreza 9,5 posto, a u Hrvatskoj 25 posto. Radi se o razlici od čak 15,5 postotnih poena.

Nadalje, Hrvatska plaća povratnu naknadu na PET ambalažu u iznosu 0,07 eura, što se reflektira na proizvode kao što su mineralna voda i sokovi.

Kažu i da su u Sloveniji jeftiniji i benzin i dizel, što čini razliku u logističkim troškovima za dostavu robe budući da je Hrvatska, uključujući i otoke, značajno razvedenija od Slovenije.

Tagovi: Lidl Hrvatska, Lidl, trgovina, maloprodaja, PDV na hranu
PROČITAJ I OVO
Ikea spušta cijene brojnih proizvoda
POTEZI
Ikea spušta cijene brojnih proizvoda
ZAGREB - Dok drugi proizvođači namještaja povećavaju svoje cijene, Ikea ide kontra inflatorne struje i pokreće treću rundu sniženja za tisuće proizvoda u godinu dana kako bi kupcima ublažila pritisak inflacije
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE