GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Letovi iz Hrvatske masovno se otkazuju

Letovi iz Hrvatske masovno se otkazuju
VIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2020 / 20:41
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
SPLIT - Avionsku kartu za Ryanairov let Zadar-Dublin-Zadar kupila sam u četvrtak 5. ožujka.

Već idući dan na mail mi je stigla obavijest da je let otkazan zbog koronavirusa, požalila nam se čitateljica Slobodne, koju je iznenadilo jer je njezino putovanje u Irsku bilo zakazano tek za mjesec dana, od 3. do 12. travnja.

Ni Hrvatska ni Irska nisu žarišta širenja koronavirusa. U obje zemlje situacija je pod kontrolom. Nije proglašeno izvanredno stanje. Niti ograničen zračni promet.

Ryanair je, međutim, odlučio dio svojih letova – otkazati. Suočen sa rapidnim padom broja prodanih karata uslijed korone, najveći svjetski low cost prijevoznik pokušava što više smanjiti štetu. Na pojedinim relacijama „skresali“ su čak četvrtinu letova.

Naša čitateljica čak je imala sreće, jer joj je Ryanair zbog otkazanog leta ponudio povrat novca za oba smjera. Pa bar neće izgubiti novce.

Drugi čitatelj koji nam se javio nije bio te sreće. On je kupio kartu za let Zadar-Prag-Zadar od 25. do 30. travnja. Njega je Ryanair obavijestio da mu je let Prag-Zadar otkazan. Ali ne i Zadar-Prag. Za povratak su mu ponudili ili povrat novca ili izbor drugog let.

- Odlučio sam se skratiti boravak za dva dana i kartu „prebaciti“ na 28. travnja – ispričao nam je čitatelj.

No, imamo i slučaj treće naše čitateljice koja je u Njemačku trebala putovati početkom ožujka. Kartu Eurowingsa je preko agencije kupila 23. siječnja let Zagreb -Stuttgart 1. travnja.

Pritom je platila i premiju osiguranja, koju je Slobodnoj Dalmaciji dala na uvid. Putno zdravstveno ugovorom koji je sklopila pokrivalo je 10 tisuća eura, plus isplatu jednokratne naknade od 500 eura u slučaju boravka u bolnici duljeg od 72 sata. Kao i osiguranje otkaza putovanja u vrijednosti od 1290 kuna. Ukupno je platila 1380 kn.

Kada je zbog koronavirusa let htjela otkazati, rekli su joj da to nije moguće jer aviokompanije koronu ne priznaju kao valjan razlog za otkaz putovanja. Povrat novca za let mogla bi dobiti jedino uz liječničku potvrdu da je bolesna.

Naša čitateljica tvrdi da joj nikakvu liječničku potvrdu nisu spominjali kada je policu ugovarala. Iako su je u agenciji uvjeravali u suprotno. Niti išta o liječničkoj potvrdi piše u Ugovoru.

Ona, međutim, definitivno nije jedina koja je posljednjih dana imala ovakvo iskustvo. Osiguravateljske kuće naprosto ne pokrivaju rizik koji nastaje otkazivanjem putovanja u strahu od korona virusa.

Povrat najvećeg dijela novca, pojasnili su nam u uredu jednog našeg poznatog osiguravatelja, moguć je za uplaćene aranžmane turističkih agencija, plaćene aviokarte i smještaj u slučaju jednog od slijedećih rizika: bolesti, nesretnog slučaja, elementarne nepogode, smrti ili vojne vježbe. Za rizike kojima je pogođen osiguranik, njegov životni partner, djeca, roditelji, braća i sestre.

Ako bilo tko od njih slomi nogu, doživi prometnu nesreću ili mu je poplavljen dom, putovanje se može otkazati, a osiguravatelj pokriva 90 posto uplaćenog iznosa. U naravno uredno priloženu dokumentaciju.

No ne i kada je riječ o epidemiji. Ili ratu.

Oni policama nisu pokriveni.

Jer bi osiguravatelji - bankrotirali.

Tagovi: Zračna luka Zadar, Ryanair, koronavirus, Eurowings
PROČITAJ I OVO
Air France-KLM uskoro ponovo leti za Italiju
LETOVI
Air France-KLM uskoro ponovo leti za Italiju

PARIZ - Grupa Air France-KLM od idućeg će tjedna obnoviti letove za Italiju, nakon što je ta zemlja počela s postepenim popuštanjem restriktivnih mjera uvedenih u borbi protiv koronavirusa.

Wizz Air uvodi letove iz Beograda za Salzburg
LETOVI
Wizz Air uvodi letove iz Beograda za Salzburg
BEOGRAD - Niskobudžetna aviokompanija Wizz Air saopštila je danas da će uvesti nove letove iz Beograda, Tuzle i Skoplja do Salzburga od 2. i 3. jula, kao i da će od 2. jula leteti za Tuzlu.
Boškinac dobio Michelinovu zvjezdicu
RESTORANI
Boškinac dobio Michelinovu zvjezdicu
NOVALJA - U sklopu akcije unutar koje se svim hrvatskim restoranima što su zahvaljujući svojoj kvaliteti dobili neku od prestižnih oznaka najutjecajnijeg svjetskog gastronomskog vodiča, znanog Michelina, danas je svoju prestižnu oznaku dobio i restoran Boškinac iz Novalje.
Luka Koper: Prepolovljena dobit u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
Luka Koper: Prepolovljena dobit u prvom kvartalu
KOPER - Luka Koper je u prvom kvartalu ostvarila neto dobit od 7 milijuna eura što je čak 48 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ali i tri posto iznad plana.
Europska komisija predlaže fond od 15 milijardu eura pomoći za strateške tvrtke
FOND
Europska komisija predlaže fond od 15 milijardu eura pomoći za strateške tvrtke
BRUXELLES - Europska komisija predložila je uspostavu fonda vrijednog 15 milijardi eura koji bi poslužio investiranju u strateške tvrtke pogođene krizom prouzročenom pandemijom koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE