GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krka lani s rekordnom prodajom

Krka lani s rekordnom prodajom
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2024 / 17:34
Autor: SEEbiz / STA
NOVO MESTO - Grupa Krka lani je, prema prvoj procjeni, povećala prihode od prodaje za pet posto, na 1,81 milijardu eura.

U 2023. godini zabilježili smo najveću prodaju u povijesti", rekao je Jože Colarič, predsjednik uprave i generalni direktor tvrtke. Zbog negativnih tečajnih razlika, čista dobit smanjena je za 14 posto i dosegla je 311,2 milijuna eura.

“Prema prvim procjenama, unatoč inflatornim pritiscima, lani smo zabilježili najveću dobit iz poslovanja u iznosu od 397,6 milijuna eura. To je četiri posto više u odnosu na prošlu godinu”, istaknuo je Colarič na današnjoj konferenciji za novinare. Prošlogodišnje poslovanje ocijenio je uspješnim. Uz dobar poslovni model i stalnu prilagodbu u različitim područjima poslovanja uspjeli smo se nositi s najrazličitijim izazovima, dodao je.

Prošle godine grupa je registrirala 14 novih proizvoda i završila 698 registracijskih postupaka na različitim tržištima. Investicije su iznosile 131,2 milijuna eura. Između ostalog, kupili su 23 hektara zemljišta u industrijskoj zoni Cikava u Novom Mestu, čime žele osigurati površine za širenje tvrtke za nekoliko sljedećih desetljeća.

Za ovu godinu tvrtka planira još više investicija, i to više od 150 milijuna eura. Istodobno, Colarič je rekao da se izgradnja novog pogona Sinteza 2 u Krškom, gdje je ishođenje okolišnih dozvola komplicirano zbog tužbe jedne od udruga za zaštitu okoliša, odugovlači već nekoliko godina, čak i ako su uspjeli dobiti sve dozvole već ove godine. Trenutačno imamo osigurano dovoljno sirovine koju smo planirali proizvoditi u Krškom, rekao je.

Broj zaposlenih u Krki lani je porastao za jedan posto. Potkraj prošle godine cijela je grupa zajedno s agencijskom djelatnošću zapošljavala 12.753 osobe, od čega 45 posto u inozemstvu. Ove godine planiraju povećati broj zaposlenih za tri posto.

Grupacija za ovu godinu planira prodaju proizvoda i usluga u iznosu od 1,85 milijardi eura te neto dobit u iznosu većem od 310 milijuna eura.

Krka je danas otkrila da su tvrtke Krka i Laurus Labs iz Indije, koje ugovorno surađuju već nekoliko godina i čiji se poslovi međusobno nadopunjuju, postigle dogovor o osnivanju zajedničkog poduzeća Krka Pharma u Hyderabadu u Indiji. Krka će u njemu imati 51 posto udjela, a Laurus 49 posto. Tvrtka će pripremiti plan izlaska na indijsko tržište i ostala tržišta izvan EU, gdje Krka i Laurus još nisu prisutni sa svojim gotovim proizvodima.

Prošle godine grupa je ostvarila rast prodaje na većini prodajnih tržišta. Po prodaji najveća regija bila je istočna Europa, gdje je prodano proizvoda u vrijednosti od 594 milijuna eura. U odnosu na prethodnu godinu to je pet posto manje. U Ruskoj Federaciji količinski rast prodaje iznosio je sedam posto. U eurima se smanjio za 10 posto, a u rubljama je porastao za 15 posto. Budući da tečaj rublje nije moguće zaštititi izvedenim financijskim instrumentima, on se prirodno štiti kupnjom roba i usluga u rubljama, objasnili su. Rast je zabilježen i na većini ostalih tržišta u ovoj regiji.

Slijedi regija srednje Europe s prodajom vrijednom 397,1 milijun eura i devet posto godišnjeg rasta. U regiji zapadne Europe, gdje je Njemačka najveće tržište, prodali su za 369,6 milijuna eura i ostvarili rast prodaje od 13 posto. U regiji jugoistočne Europe prodali su se za 249,3 milijuna eura, što je 11 posto više. U Sloveniji je prodano proizvoda i usluga u vrijednosti od 113,8 milijuna eura, što predstavlja 6,3% prodaje grupe. Rast je bio 10%. Glavnina je ostvarena prodajom proizvoda.

Prema Colaričevim riječima, količine prodane droge stalno rastu. “U 2005. godini prodali smo nešto manje od šest milijardi tableta i kapsula, a prošle godine već nešto manje od 18 milijardi”, rekao je.

94 posto svih roba i usluga prodano je u inozemstvu. Najvažnije tržište je Rusija, zatim Poljska, Njemačka, Ukrajina, Rumunjska i Slovenija. "U potonjem osiguravamo čak 30 posto količina potrebnih slovenskom tržištu", rekao je. Nakon epidemije covida, u Sloveniji se bilježi značajan porast posjeta Krkinim toplicama.

Naveo je i da je Krka u studenom prošle godine od agencije S&P Global dobila prvu bonitetnu ocjenu S&P Global CSA za 2023. u sklopu procjene održivosti poslovanja, "što nas svrstava među 10 najboljih farmaceutskih kompanija".

Tagovi: kRKA, PRODAJA, INDUSTRIJA
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE