GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kraš poboljšao profitabilnost, troškove drže pod kontrolom

Kraš poboljšao profitabilnost, troškove drže pod kontrolom
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2024 / 11:09
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Kraš je prošli tjedan objavio rezultate za 2023. godinu, a u ovom pregledu donosimo najvažnije. Na početku, prihod je iznosio 171,6 milijuna eura, što predstavlja porast od 13% u odnosu na prethodnu godinu.

Od toga su prihodi s domaćeg tržišta iznosili 94,3 milijuna eura, što je povećanje od 12,8% na godišnjoj razini, dok su prihodi s međunarodnih tržišta iznosili 75 milijuna eura, što je rast od 13,4% na godišnjoj razini. Na domaćem tržištu zabilježen je rast količinske prodaje od 3,9%, dok je na inozemnim tržištima zabilježen rast od 5,8%, pišu analitičari Intercapitala.

To bi značilo da je na domaćem tržištu samo 30% rasta prihoda od prodaje rezultat većih prodanih količina, a 70% viših cijena. Situacija je nešto bolja na inozemnim tržištima, gdje 44% rasta prihoda od prodaje dolazi od veće količine, dok 66% dolazi od viših cijena. Kao takav, većina rasta prihoda tijekom godine došla je od viših cijena.

Što se tiče operativnih troškova, oni su iznosili 170,8 milijuna eura, što je povećanje od 15% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Iz Kraša ističu da su snažnim fokusom na optimizaciju internih resursa i racionalizaciju svih segmenata troškova uspjeli držati rast troškova pod kontrolom. Unutar OPEX-a najviše su porasli materijalni troškovi, koji su porasli za 18% na godišnjoj razini na 116 milijuna eura, zbog većih troškova robe i materijala korištenih u proizvodnji, dok su troškovi osoblja ostali otprilike isti, na 33,2 milijuna eura (-0,2% na godišnjoj razini) . Iako nije dostupna raščlamba ovoga, br. zaposlenika smanjen je za 5,4% na godišnjoj razini na 2.071 na kraju 2023. Kao takvi, troškovi osoblja koji bi ostali nepromijenjeni bili bi pod utjecajem viših ponuđenih plaća i nižeg broja zaposlenika. zaposlenici zaposleni.

Dalje, EBITDA je iznosila 17,9 milijuna eura, što je povećanje od 27% na godišnjoj razini, što implicira EBITDA maržu od 10,5%, poboljšanje od 1,13 p.p. YoY. Što se tiče financijskog prihoda, smanjen je za 35% na godišnjoj razini na 833,4 tisuća EUR, pod utjecajem nižih tečajnih razlika. Slična situacija je i za financijske rashode, koji su smanjeni za 48% na godišnjoj razini na 626,5 tisuća EUR, također pod utjecajem nižih tečajnih razlika. Kao rezultat toga, neto financijski rezultat iznosio je 206,9 tisuća EUR, što je poboljšanje od 169% na godišnjoj razini.

Kao rezultat svih gore opisanih kretanja, neto dobit Kraša iznosila je 6,7 milijuna eura, što je povećanje od 39% na godišnjoj razini. To bi također značilo da je neto dohodovna marža iznosila 3,9%, što je povećanje od 0,72 p.p. YoY.

Tagovi: Kraš, ebitda, profitabilnost, bajadere
PROČITAJ I OVO
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
TERMINAL
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
DUBAI - U Dubaiju su započeli s izgradnjom novog terminala u međunarodnoj zračnoj luci Al Maktoum, za koji se, prema riječima čelnika emirata šeika Mohammeda bin Rashida al Maktouma, očekuje da će biti najveći na svijetu i koštat će gotovo 35 milijardi dolara.
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE