GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Končar u 2024. planira dosegnuti ukupne prihode veće od 960 milijuna eura

Končar u 2024. planira dosegnuti ukupne prihode veće od 960 milijuna eura
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2023 / 15:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Najveći hrvatski neto izvoznik, Grupa KONČAR, usvojio je Plan poslovanja za 2024. godinu, u kojem su tragom dosadašnjih poslovnih rekorda zacrtani daljnji financijski i razvojni iskoraci.

Na sjednici održanoj 14. prosinca 2023., Nadzorni odbor KONČAR – Elektroindustrije d.d. prihvatio je prijedlog Uprave za konsolidirani plan poslovanja Grupe KONČAR za 2024. godinu, kojim su predviđeni ukupni prihodi u iznosu većem od 960 milijuna eura. Plan je utemeljen na postojećem stanju ugovorenih poslova, backlogu, koje će prema procjenama do kraja godine dostići iznos od rekordnih 1,4 milijarde eura, a cilj KONČARA je taj iznos do kraja sljedeće godine podići na 1,6 milijardi eura.

Intenzivne investicije u projekte dekarbonizacije, obnovljive izvore energije te električnu mobilnost, posebice u zemljama Europske unije, generirale su visoku potražnju za elektroenergetskom opremom. U segmentu tračničkih vozila i željezničke infrastrukture također je razvidna veća potražnja za proizvodima i rješenjima kojima se smanjuje štetan utjecaj na klimu. S obzirom na to da je riječ o poslovnim područjima u kojima se KONČAR na globalnoj razini dokazao kao relevantan i pouzdan partner, za 2024. godinu postavljen je ambiciozan plan ugovaranja novih poslova. Novougovoreni poslovi planiraju se u iznosu od 1,2 milijarde eura, a stanje ugovorenih poslova, backlog, na kraju planskog razdoblja povećava se za 202 milijuna eura i na kraju 2024. godine prema zacrtanim ciljevima iznosi 1,6 milijardi eura.

„Tragom uspješno realiziranih kapitalnih projekata i nastavka pozitivnih poslovnih trendova koji su u uvjerljivoj uzlaznoj putanji već treću godinu za redom, Grupa KONČAR u poslovnu 2024. godinu ulazi s opravdanim optimizmom, očekujući daljnji napredak. I u nadolazećem razdoblju ciljevi ostaju isti, a to su rast prihoda, poglavito od izvoza, daljnja ulaganja u proizvodne kapacitete, opremu i razvoj novih proizvoda te ono najvažnije, ulaganja u ljude, cjeloživotno učenje i profesionalni razvoj kao preduvjete za ostvarenje svih zadanih planova“ ističe mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

Izvoz i dalje dominira u prihodima od prodaje proizvoda i usluga i njegov udio iznosi 67%. Najznačajnije tržište i dalje je Europska unija, no daljnji je rast planiran i na svim ostalim tržištima. Kada je riječ o specifičnim tržištima, pojedinačno se po zemljama najznačajniji izvoz planira za Njemačku, Švedsku i Austriju. Nadalje, uz povećanje prihoda, povećanje udjela izvoza u prihodima i daljnji rast profitabilnosti, jedan od prioriteta u narednoj godini je nastavak ulaganje u razvoj proizvoda, tehnologija i proizvodnih kapaciteta, kao preduvjet za ostvarivanje postavljenih planova prodaje. Budući da u 2023. godini plan investicija nije u cijelosti ostvaren zbog projekata čija je realizacija usporena, njihova provedba se nastavlja u 2024. godini. Prema planu za narednu godinu CAPEX iznosi 62,9 milijuna eura, a planirane investicije usmjerene su na ulaganja u nekretnine te novu opremu i strojeve.

Tagovi: Končar, Kolak, Dalekovod, izvoz
PROČITAJ I OVO
Crnogorski Telekom predlaže dividendu
DIVIDENDA
Crnogorski Telekom predlaže dividendu
PODGORICA - Akcionari Crnogorskog Telekoma trebalo bi da na redovnoj Skupštini 5. juna razmatraju predlog odluke o raspodjeli dobiti za prošlu godinu, kojom se predlaže isplata dividende u iznosu od 5,56 miliona EUR, odnosno 12 centi bruto po akciji.
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
ZABRANE
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
TEL AVIV - Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u nedjelju je odlučila zaustaviti rad Al Jazeere u Izraelu dok traje rat u Gazi, tvrdeći da ta katarska medijska kuća prijeti nacionalnoj sigurnosti.
Zračna luka Rijeka nakon sramote: Spremni smo vratiti cijene na staro
POSIPANJE PEPELOM
Zračna luka Rijeka nakon sramote: Spremni smo vratiti cijene na staro
RIJEKA - Zračna luka Rijeka spremna je vratiti cijene korištenja parkinga za komercijalne svrhe na staro, ali pritom ima dva uvjeta.
Tankerska će dati ponudu za preostale dionice Atlantske plovidbe
PONUDA
Tankerska će dati ponudu za preostale dionice Atlantske plovidbe
ZAGREB - Hrvatski brodar Tankerska plovidba planira dati ponudu za dobrovoljno preuzimanje udjela od 35,49 posto koji već ne posjeduje u uvrštenom partneru Atlantskoj plovidbi, priopćilo je odvjetničko društvo koje zastupa Tankersku u transakciji.
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PROCJENA
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PODGORICA - Vrijednost Instituta "Dr. Simo Milošević" u Igalu procjenjuje se između 65 i 70 milijuna eura, ali se procjena mora dopuniti dodatnim podacima o vrijednosti hotelsko-turističkog kompleksa, kazao je ministar prostornog uređenja, urbanizma i državne imovine Crne Gore Janko Odović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE