GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Končar i Grad Zagreb potpisali ugovor o isporuci 20 novih niskopodnih tramvaja

Končar i Grad Zagreb potpisali ugovor o isporuci 20 novih niskopodnih tramvaja
POSLOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2023 / 17:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i predsjednik Uprave društva KONČAR - Električna vozila d.d. Josip Ninić su u petak 16. lipnja 2023. potpisali Ugovor o isporuci 20 niskopodnih tramvaja za ZET d.o.o. ukupne vrijednosti 37.780.000,00 €.

Rok isporuke prvog tramvaja očekuje se najkasnije 24 mjeseci od potpisivanja ugovora, odnosno u lipnju 2025. godine, dok se isporuka posljednjeg očekuje do 15. prosinca 2025. godine. Također, predviđena je sukcesivna dinamika isporuke, odnosno isporuka najmanje četiri tramvaja mjesečno. Tramvaji će biti dužine 20,8 metara s četvorim vratima i kapacitetom od 115 putnika i bit će opremljeni klimatizacijskim sustavima, rampama za olakšani pristup osobama s invaliditetom i kamerama u zoni svakih vrata. Uz to, predviđeno je i opremanje USB priključcima za mobilne uređaje.

Nakon što je u prosincu 2022. godine potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Nabava 20 niskopodnih tramvaja ZET d.o.o.“, Grad Zagreb je temeljem postupka javne nabave za isporuku novih vozila kao proizvođača odabrao KONČAR. Time je nastavljena dugogodišnja tradicija suradnje između Društva ZET i KONČARA, u sklopu koje je dosad isporučeno 142 niskopodna tramvaja tip NT2200 i NT2300, a koji su kroz suradnju KONČARA i ZET-a i kontinuirano održavani. Prema tome će i nova vozila biti prihvaćena u vozni park i tramvajsku mrežu ZET-a bez ikakvih poteškoća. Svečanom potpisivanju također su nazočili i potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković sa suradnicima, predsjednik Uprave KONČARA, Gordan Kolak, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, Dragan Jelić i predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović.

Ministar Butković naglasio je kako je ovo povijesni dan jer se za nabavu novih tramvaja koriste europska sredstva u stopostotnom iznosu kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti, a proizvodit će ih hrvatska tvrtka. „Vjerujem da ćemo i dalje uspješno surađivati s Gradom Zagrebom na brojnim projektima koji nas još očekuju“, rekao je.

„Naši tramvaji, uz vlakove, zasigurno pripadaju u sam vrh visokotehnoloških proizvoda hrvatske industrije, a u njihovoj realizaciji sudjeluje i cijeli niz hrvatskih poduzeća. Unaprjeđenjem postojećih te razvojem novih proizvoda u tračničkom segmentu, ostvarujemo viziju inovativnog europskog partnera za napredna rješenja u zelenoj tranziciji“, naglasio je predsjednik Uprave KONČARA mr. sc. Gordan Kolak.

Predsjednik Uprave KONČAR - Električna vozila d.d. Josip Ninić naglasio je kako je potpisani Ugovor iznimno važan za KONČAR i domaću industriju. „Projekt je nastavak suradnje koja je započela još 2003. ugovorom za isporuku tramvaja. Suradnja sa ZET-om traje i kroz zajedničko održavanje flote isporučenih tramvaja koji su dosad prešli više od 120 milijuna kilometara i okosnica su zagrebačkog javnog gradskog prijevoza“, dodao je.

„Drago mi je što će se većina komponenata novih tramvaja proizvoditi u KONČARU i drugim domaćim tvrtkama“, naglasio je ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Dragan Jelić, dodavši kako je uvjeren da će se potpisivati još mnogi ugovori kojima će se olakšati i uljepšati život građana.

Predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović je istaknuo kako se modernizacija voznog parka i infrastrukture ZET-a nastavlja u tri dijela: jedno je obnova infrastrukture, drugo je obnova voznog parka u segmentu autobusa i tramvaja, a treće je prelazak na alternativna goriva koji će isto uslijediti u vrlo skoroj budućnosti.

Tagovi: Končar, ončar ei, grad zagreb, niskopodni tramvaji, Marko Bogdanović, Gordan Kolak
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE