GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kod vozača e-romobila ozljede su češće nego kod biciklista

Kod vozača e-romobila ozljede su češće nego kod biciklista
OZLJEDE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2020 / 08:19
Autor: SEEbiz / Bug.hr
SAN FRANCISCO - Na sveučilištu California u San Franciscu provedena je studija koja je uključila podatke iz bolnica u Sjedinjenim Američkim Državama, a tiču se ozljeda nastalih kod vozača električnih romobila.

Prema podacima koji su objavljeni porast broja ozljeda povezanih s ovom vrstom prijevoza u četiri je godine (od 2014. do 2018.) porastao za 222% i dostigao 39 tisuća ozljeda. Od tog broja oko 3.300 ozlijeđenih pacijenata bilo je zadržano na liječenju.

Trećina pacijenata prijavila je ozljede glave, koje su pri vožnji romobilom dvostruko češće nego u slučaju vožnje bicikla. Porast broja ozljeda ubrzan je, pa je tako iz u 2018. godini u odnosu na 2017. bio udvostručen. Najčešće su se u bolnice nakon nesreća povezanih s električnim romobilima prijavljivale mlađe osobe, u dobi od 18 do 34 godine, a dvije trećine nastradalih čine muškarci. Podaci iz ranijih istraživanja pokazali su da je tek manje od 5% ozlijeđenih vozača električnih romobila prilikom pada nosilo kacigu.

Od promatranih gotovo 40 tisuća ozlijeđenih osoba u navedene četiri godine, 27% njih zadobilo je frakture, 23% ogrebotine i udarce, a 14% posjekotine. 78% ozljeda zadobiveno je u urbanim sredinama. Kao i porast broja ozljeda, tako je i njihova pojavnost u gradovima povezana sa sve većim brojem ovakvih osobnih prijevoznih sredstava u prometu.

Udesi s električnim romobilima, vidjeli smo to prošloga ljeta, mogu biti i smrtonosni.

Autori studije kažu kako je moguće da je broj ozljeda još veći od službenoga, jer ponekad ljudi niti ne dođu u bolnicu ili pak ne prijave kako su pali upravo s električnog romobila. Preporučuju i dodatna istraživanja, a svakako ističu važnost korištenja zaštitne opreme i uvođenje regulative koja bi učinila ovaj oblik prijevoza sigurnijim.

Tagovi: e-romobili, električni romobili
PROČITAJ I OVO
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
U PLUSU
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
ZAGREB - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25.3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13.6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE