GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

KMW i Rheinmetall riješilI spor oko Leoparda 2

KMW i Rheinmetall riješilI spor oko Leoparda 2
SPOROVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2023 / 07:01
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemački proizvođači oružja Krauss-Maffei Wegmann (KMW) i Rheinmetall postigli su izvansudsku nagodbu oko prava intelektualnog vlasništva nad glavnim borbenim tenkom Leopard 2 u utorak, nekoliko sati prije zakazanog sudskog ročišta u Münchenu.

"Strane su se nagodile", stoji u kratkom priopćenju suda, dodajući da je slučaj, koji se tiče prava na Leopard do i uključujući verziju 2A4, sada zatvoren. Sud međutim nije iznio detalje o postignutom sporazumu.

Münchenski proizvođač tenkova KMW pokrenuo je tužbu protiv obrambene tvrtke Rheinmetall iz Dusseldorfa u vezi s izjavama izvršnog direktora Rheinmetalla Armina Pappergera da njegova tvrtka drži prava intelektualnog vlasništva.

Rheinmetall je u utorak izjavio da ne polaže "ekskluzivna prava" na tenk.

KMW i Rheinmetall su i rivali i partneri. Tenk Leopard 2 u početku je razvio Krauss-Maffei, kako se tvrtka zvala u to vrijeme, ali Rheinmetall proizvodi top, streljivo, sustav za upravljanje vatrom te sustav za zapovijedanje i kontrolu, prema tvrtki.

U nedavnom intervjuu za švicarske novine Neue Zürcher Zeitung, Papperger je rekao: "Prava na Leopard 2A4 pripadaju Rheinmetallu." KMW je odgovorio poduzimanjem pravnih radnji navodeći "neistinite i obmanjujuće" izjave.

Na vlastitoj web stranici Rheinmetall pripisuje KMW-u zasluge za razvoj tenka, unatoč onome što je Papperger rekao u intervjuu. "Raspoređen od strane više nacija nego bilo koje druge, Leopard 2 tvrtke Krauss-Maffei Wegmann (KMW) je najbolji glavni borbeni tenk na svijetu", piše na stranici.

Rheinmetall je u utorak izdao izjavu u kojoj se navodi da ni Papperger ni Rheinmetall ne žele polagati ekskluzivna prava na tenk.

Vrlo moderan tenk oslonac je nekoliko europskih vojski i nedavno je bio u središtu rasprave o isporukama njemačkog oružja Ukrajini.

Tagovi: kompanija KMW, Rheinmetall, TENK Leopard 2
PROČITAJ I OVO
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
U MINUSU
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
ZAGREB - Kompanije iz Rimac Grupe i Project 3 Mobility objavile su izvješća za 2023. godinu
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
IZNAD OČEKIVANJA
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
NEW YORK - Hershey je premašio očekivanja Wall Streeta u kontekstu prodaje i dobiti u prvom tromjesečju u petak, zahvaljujući višim cijenama i stabilnoj potražnji potrošača za njegovim čokoladama i slatkišima.
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
UZLET
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
VARAŽDIN - Varaždinska Vindija ostvarila je lani 473,5 milijuna eura prihoda, što je skroman rast od 3,7 posto.
Radnici Varteksa idu u štrajk
ŠTRAJK
Radnici Varteksa idu u štrajk
ZAGREB - Radnici Varteksa d.d. u ponedjeljak 6.svibnja u 6,00 sati kreću u štrajk, priopćeno je SEEbizu iz Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH).
Ikea spušta cijene brojnih proizvoda
POTEZI
Ikea spušta cijene brojnih proizvoda
ZAGREB - Dok drugi proizvođači namještaja povećavaju svoje cijene, Ikea ide kontra inflatorne struje i pokreće treću rundu sniženja za tisuće proizvoda u godinu dana kako bi kupcima ublažila pritisak inflacije
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE