GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kinezima veliki poslovi u Rijeci

Kinezima veliki poslovi u Rijeci
POSLOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2021 / 17:33
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Ugovor o projektiranju i izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Delti, vrijedan 522,6 milijuna kuna, potpisali su u utorak u Rijeci predstavnici naručitelja KD Vodovod i kanalizacija i kineskog konzorcija koji će izvoditi radove.

Izvođač radova je zajednica ponuditelja China Eneggy Engineering Group Jiangsu Power Design Institute i Sumec Complete Equipment and Engineering, a rok za završetka radova je 1520 dana, uključujući rušenje postojećeg uređaja.

Novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda bit će na Delti, u blizini postojećeg uređaja, na desnoj obali Rječine. Riječ je o uređaju drugog stupnja pročišćavanja, u kojem će otpadne vode biti biološki obrađene prije ispuštanja u more, a mulj će se sušiti do sadržaja od najmanje 90 posto suhe tvari. Predviđeno je da svi dijelovi uređaja budu u zatvorenim objektima.

Izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda dio je projekta "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka", koji je vrijedan 1,7 milijardi kuna, a sufinancira se sredstvima Europske unije kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Riječ je o jednom od najvećih ulaganja u komunalnu infrastrukturu u Hrvatskoj, projektu koji predviđa izgradnju pročišćivača otpadnih voda u Rijeci te gradnju i rekonstrukciju oko 217 kilometara kanalizacije i 125 crpnih stanica. Predviđeni su i radovi na oko 100 kilometara javne vodoopskrbe u Rijeci, Kastvu, Viškovu, Čavlima i Jelenju.

Do sada su ugovorene usluge nadzora, vidljivosti i upravljanja projektom te dvije skupine radova na području Rijeke i Viškova, a raspisani su natječaji za još pet skupina radova na području Rijeke, Kastva, Čavala i Jelenja.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić istaknuo je kako je potpisani ugovor značajan iskorak u realizaciji ciljeva koji su jasno postavljeni, da se Hrvatsku premreži kanalizacijskom i vodovodnom mrežom.

Ministarstvo će pomoći i u sljedećim fazama, a Rijeka će u sljedećih nekoliko godina postati značajno infrastrukturno i komunalno gradilište, rekao je Ćorić.

Ministar je kineskim partnerima poručio da očekuje da i ovaj projekt bude izveden u roku i na najbolji mogući način. "To će biti najbolja referenca za daljnji ulazak kineskih kompanija na hrvatsko tržište, kao i u slučaju Pelješkog mosta, to će biti referenca na ostalim projektima. Kineske tvrtke su dobrodošle u Hrvatsku. Ministarstvo stoji na raspolaganju za svaki oblik suradnje, kao i drugima. Veselit ćemo se da aplicirate i na druge natječaje i da u konačnici svojom kvalitetom pri izvedbi ovakvih projekata idete korak dalje i, zajedno s hrvatskim tvrtkama, u realizaciju aglomeracija širom Hrvatske," rekao je.

Veleposlanik NR Kine u Hrvatskoj Qianjin Qi očekuje da će kineske tvrtke odgovorno izvršiti svoje obaveze i poštivati regulativu EU i Hrvatske u zaštiti okoliša i drugu te da će svi sudionici dati najbolje od sebe.

Radi se, naglasio je, o kineskim tvrtakama koje imaju svoje ekonomske interese, ali su dio slobodnog tržišta i tako nastupaju.

Kina je zainteresirana za daljnju suradnju sa svim tvrtkama i zemljama u Europi, na dobrobit svih strana, istaknuo je veleposlanik Kine u Hrvatskoj, koji je naglasio i kako mu je velika čast biti na svečanosti u Rijeci, koja je jedna od najvažnijih luka u ovom dijelu Europe.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je kako projekt predstavlja ulaganje u budućnost Rijeke, kao pametnog, zelenog i čistog grada prilagođenog potrebama svih građana. Dugoročno, ovaj je projekt garancija čistog mora i čistih plaža u samom srcu Rijeke što ima iznimnu važnost u svjetlu stalnog turističkog rasta Rijeke, rekao je.

Po podacima koje je iznio direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, na području Primorsko-goranske županije postoje četiri aglomeracijska projekta za koja je osigurano 3,8 milijarda kuna, od kojih je riječki vrijedan 2,2 milijarde kuna s PDV-om.

Nakon tri godine sporije realizacije projekta, današnjim potpisom ugovora dolazimo do više od 1,2 milijarde kuna ugovorenosti od 2,2 milijarde kuna. Za građane Rijeke to će značiti povećanje stupnja priključenosti aglomeracije Rijeka sa 78 posto na 94 posto te će oko 30 tisuća građana biti dodatno spojeno na sustav javne odvodnje. Kruna svega bit će uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, koji će zbrinuti sve otpadne vode riječkog područja, rekao je Đuroković.

Tagovi: Rijeka, Marko Filipović, KD Vodovod, China Eneggy Engineering Group Jiangsu Power Design Institute, Sumec Complete Equipment and Engineering
PROČITAJ I OVO
Njemačke pivovare upozoravaju na nestašicu pivskih boca u ljetnoj sezoni
BOCE
Njemačke pivovare upozoravaju na nestašicu pivskih boca u ljetnoj sezoni
BERLIN - Njemački proizvođači piva strahuju da bi se mogli suočiti s nestašicom pivskih boca, djelomično zbog rastućih troškova energetski intenzivnog procesa potrebnog za njihovu proizvodnju.
Prvi Radisson Collection hotel u Hrvatskoj
HOTELI
Prvi Radisson Collection hotel u Hrvatskoj
PULA - Novootvoreni Grand Hotel Brioni upravo je postao dio luksuznog Radisson Collection brenda. Grand Hotel Brioni postao je prvi takav hotel na Jadranskoj obali i prvi u Hrvatskoj.
Znatan rast prometa u hrvatskim zračnim lukama
SKOK
Znatan rast prometa u hrvatskim zračnim lukama
ZAGREB - U hrvatskim zračnim lukama u prva tri mjeseca ove godine ostvareni su znatni porasti prometa u odnosu na isto razdoblje 2021. - putnika je bilo 313 posto više, operacija zrakoplova 80 posto, a tereta 16 posto više, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Samo 24 od 500 tijela javne vlasti dalo podatke o oglašavanju u medijima
PRIKRIVANJE
Samo 24 od 500 tijela javne vlasti dalo podatke o oglašavanju u medijima
ZAGREB - Vijeće za elektroničke medije (VEM) potvrdilo je da je na poziv svim tijelima državne uprave, javnim ustanovama i pravnim osobama u većinskom državnom vlasništvu da izvijeste o oglašavanju u programima lokalnih medija u 2021. dobilo samo 24 izvješća od petstotinjak obveznika.
Hrvatska pošta: 48,6 milijuna kuna neto dobiti u 2021.
DOBRA GODINA
Hrvatska pošta: 48,6 milijuna kuna neto dobiti u 2021.
ZAGREB – Hrvatska pošta ostvarila je u protekloj godini EBITDA od 171,7 milijuna kuna s EBITDA maržom od 10,1%, čime je poslovanje Hrvatske pošte po rezultatima smješteno među uspješnije tvrtke u Europskoj uniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE