GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kinezi ne ulaze u riječku luku zbog pritiska Amerike i Europske unije

Kinezi ne ulaze u riječku luku zbog pritiska Amerike i Europske unije
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.01.2021 / 09:45
Autor: SEEbiz / Večernji list
RIJEKA - Lučka uprava Rijeka poništila je 20,5 milijardi kuna vrijedan natječaj za koncesiju na Zagrebačkoj obali iako su na taj natječaj stigle dvije obvezujuće ponude i to svjetskih igrača u upravljanju lukama, piše u subotu Večernji list.

No problem je bilo to što je jedna ponuda, i to najbolja, stigla od konzorcija kineskih tvrtki. Prema informacijama Večernjeg lista, pritisak na Hrvatsku SAD-a i EU da tu 50-godišnju koncesiju za kontejnerski terminal u riječkoj luci ne dobiju Kinezi bio je golem.

SAD i EU ne žele zbog strateških razloga Kineze u riječkoj luci. Odluka o natječaju za koncesionara na Zagrebačkoj obali stoga je dugo vagana i odgađana.

Hrvatska je mogla odabrati kinesku ponudu unatoč protivljenju svojih zapadnih saveznika ili poništiti natječaj. Prema našim informacijama, mogućnost da se odabere druga, nepovoljnija ponuda nije uzimana u obzir.

A prema odluci Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka, pritisak da se Kineze odbije ipak je bio prevelik. Naime, Upravno vijeće odluku o poništenju natječaja donijelo je još u srijedu, a ta je vijest prošla gotovo nezapaženo i u sjeni tragičnih događaja u Petrinji i okolici. Pritom Lučka uprava nije navela objašnjenje zašto je natječaj poništen, navela je samo da je Upravno vijeće donijelo odluke o poništenju postupka davanja koncesije te o započinjanju novog postupka.

Navedeno je i da je Upravno vijeće o tome odlučilo jednoglasno i u punom sastavu, s devet članova. Šturo je poručeno da će, sukladno toj odluci, Lučka uprava Rijeka u najkraćem mogućem zakonskom roku započeti novi postupak davanja koncesije za razvoj, poslovanje i upravljanje kontejnerskim terminalom Zagreb Deep Sea. Novi će se natječaj provoditi javnim prikupljanjem ponuda u otvorenom postupku koji će trajati 35 dana od objave obavijesti o namjeri davanja koncesije, donosi Večernji list.

Tagovi: Zagrebačka obala, Zagreb Deep Sea, APM Terminals, Tianjin Port Overseas Holding Limited, Enna Logic, Ningbo Zhoushan Port Company Limited, China Road and Bridge Corporation, Prvo plinarsko društvo, PPD grupa, Denis Vukorepa,
PROČITAJ I OVO
Umro talijanski modni dizajner Nino Cerruti
IN MEMORIAM
Umro talijanski modni dizajner Nino Cerruti
RIM - Talijanski modni dizajner Nino Cerruti umro je u 91. godini, doznao je u subotu navečer AFP od izvora u modnoj industriji, potvrdivši vijest objavljenu u talijanskim glasilima.
Slovenska vlada prodaje udjele u Telekomu Slovenije i Savi
PRODAJA
Slovenska vlada prodaje udjele u Telekomu Slovenije i Savi

LJUBLJANA - Vlada Slovenije je odobrila godišnji plan upravljanja kapitalnim ulaganjima za 2022. u čijem se javno nedostupnom dijelu navodi kako će se ispitati mogućnost prodaje Telekoma Slovenije i prodaje državnog udjela u Savi.

Booster doza J&J 85 posto učinkovita protiv hospitalizacije zbog omikrona
STUDIJA
Booster doza J&J 85 posto učinkovita protiv hospitalizacije zbog omikrona
JOHANNESBURG - Booster doza Johnson&Johnsona protiv covida-19 je 85 posto djelotvorna u zaštiti protiv hospitalizacije zbog omikron varijante 1-2 mjeseca nakon cijepljenja, rekla je predsjednica Južnoafričkog vijeća za medicinska istraživanja (SAMRC) u petak.
Jadroplov ide u novu dokapitalizaciju, planovi vrlo ambiciozni
BRODARI
Jadroplov ide u novu dokapitalizaciju, planovi vrlo ambiciozni
SPLIT - Splitski Jadroplov snažnije će zaploviti u novoj godini: Nadzorni odbor brodarske kompanije u pretežitom državnom vlasništvu dao je suglasnost Upravi da pripremi novu dokapitalizaciju, tešku između 150 i 350 milijuna kuna, povećanjem temeljnog kapitala.
Maersk očekuje kašnjenja u isporukama i na početku 2022.
BRODARI
Maersk očekuje kašnjenja u isporukama i na početku 2022.
KOPENHAGEN - Danski logistički div A.P. Moller-Maersk upozorio je klijente da se još uvijek muči s kontejnerskim prijevozom tereta diljem svijeta jer zastoji u lukama traju dulje no što su očekivali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE