GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kinezi ne ulaze u riječku luku zbog pritiska Amerike i Europske unije

Kinezi ne ulaze u riječku luku zbog pritiska Amerike i Europske unije
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.01.2021 / 09:45
Autor: SEEbiz / Večernji list
RIJEKA - Lučka uprava Rijeka poništila je 20,5 milijardi kuna vrijedan natječaj za koncesiju na Zagrebačkoj obali iako su na taj natječaj stigle dvije obvezujuće ponude i to svjetskih igrača u upravljanju lukama, piše u subotu Večernji list.

No problem je bilo to što je jedna ponuda, i to najbolja, stigla od konzorcija kineskih tvrtki. Prema informacijama Večernjeg lista, pritisak na Hrvatsku SAD-a i EU da tu 50-godišnju koncesiju za kontejnerski terminal u riječkoj luci ne dobiju Kinezi bio je golem.

SAD i EU ne žele zbog strateških razloga Kineze u riječkoj luci. Odluka o natječaju za koncesionara na Zagrebačkoj obali stoga je dugo vagana i odgađana.

Hrvatska je mogla odabrati kinesku ponudu unatoč protivljenju svojih zapadnih saveznika ili poništiti natječaj. Prema našim informacijama, mogućnost da se odabere druga, nepovoljnija ponuda nije uzimana u obzir.

A prema odluci Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka, pritisak da se Kineze odbije ipak je bio prevelik. Naime, Upravno vijeće odluku o poništenju natječaja donijelo je još u srijedu, a ta je vijest prošla gotovo nezapaženo i u sjeni tragičnih događaja u Petrinji i okolici. Pritom Lučka uprava nije navela objašnjenje zašto je natječaj poništen, navela je samo da je Upravno vijeće donijelo odluke o poništenju postupka davanja koncesije te o započinjanju novog postupka.

Navedeno je i da je Upravno vijeće o tome odlučilo jednoglasno i u punom sastavu, s devet članova. Šturo je poručeno da će, sukladno toj odluci, Lučka uprava Rijeka u najkraćem mogućem zakonskom roku započeti novi postupak davanja koncesije za razvoj, poslovanje i upravljanje kontejnerskim terminalom Zagreb Deep Sea. Novi će se natječaj provoditi javnim prikupljanjem ponuda u otvorenom postupku koji će trajati 35 dana od objave obavijesti o namjeri davanja koncesije, donosi Večernji list.

Tagovi: Zagrebačka obala, Zagreb Deep Sea, APM Terminals, Tianjin Port Overseas Holding Limited, Enna Logic, Ningbo Zhoushan Port Company Limited, China Road and Bridge Corporation, Prvo plinarsko društvo, PPD grupa, Denis Vukorepa,
PROČITAJ I OVO
Preminuo Slobodan Stanković, vlasnik Integral inženjeringa
IN MEMORIAM
Preminuo Slobodan Stanković, vlasnik Integral inženjeringa
BANJA LUKA - Vlasnik i direktor Integral inženjeringa Slobodan Stanković preminuo je danas u Banjaluci u 74. godini.
RTL otpušta 700 zaposlenika u Njemačkoj
REZOVI
RTL otpušta 700 zaposlenika u Njemačkoj
BERLIN - Njemački medijski div RTL planira otpustiti oko 700 od 1900 radnih mjesta u segmentu časopisa koji vodi bivši izdavač Gruner + Jahr.
Institut IGH nije isplatio plaće, dionice tonu
PROBLEMI
Institut IGH nije isplatio plaće, dionice tonu
ZAGREB - Institut IGH posljednjih mjeseci ima problema s tekućom likvidnosti zbog čega nije ni isplatio plaće za prosinac.
ACI isplaćuje dividendu
DIVIDENDA
ACI isplaćuje dividendu
ZAGREB - Iz poziva za Glavnu skupštinu ACI-ja vidljivo je da kompanija planira isplatiti dividendu od 9,57 eura po dionici.
Air Baltic od 16. maja uspostavlja direktnu avio-liniju Riga-Beograd
LINIJE
Air Baltic od 16. maja uspostavlja direktnu avio-liniju Riga-Beograd

BEOGRAD/RIGA – Avio-kompanija Air Baltic najavila je da će od 16. maja uvesti novu avio liniju Riga-Beograd, koja će saobraćati dva puta nedeljno, saopštila je Turistička organizacija Srbije.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE