GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineske kompanije zainteresirane za Philipsovo poslovanje s kućanskim aparatima

Kineske kompanije zainteresirane za Philipsovo poslovanje s kućanskim aparatima
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2020 / 16:34
Autor: SEEbiz / H

PEKING - Skupina kompanija zainteresiranih za Philipsovo poslovanja s kućanskim aparatima uključuje kineske tvrtke Joyoung i Gree Electric, te Haier i Mideu, kazali su u četvrtak upućeni izvori.

Philipsovi savjetnici poslali su kratki prikaz poslovanja potencijalnim kupcima, kazala su dva izvora, dodajući da će postupak prikupljanja ponuda biti pokrenut krajem ove godine.

Kineski proizvođači bijele tehnike Haier i Midea također su pokazali interes za taj dio Philipsova poslovanja, rekli su izvori za Reuters, napominjući da neki među njima surađuju s investicijskim bankama na potencijalnoj ponudi.

Joyoung i Gree Electric pokazali su interes za Philipsovo poslovanje unatoč tome što su ponude kineskih proizvođača bijele tehnike za preuzimanje zapadnih tvrtki u posljednje vrijeme izložene vrlo pomnim provjerama regulatora.

Philips je u siječnju objavio da planira prodati poslovanje s kućanskim aparatima koje je u 2019. godini ostvarilo prihode od 2,3 milijarde eura.

Glasnogovornik nizozemske tvrtke rekao je danas da su pripreme za transakciju već počele. U Philipsu očekuju da će početi razgovarati sa zainteresiranim stranama ove jeseni, a dogovor bi trebao biti postignut u trećem kvartalu 2021.

Za planiranu prodaju angažirane su američke banke JP Morgan i Goldman Sachs, dodao je glasnogovornik Philipsa, odbivši komentirati interes kineskih kompanija.

Joyoungov ured za odnose s investitorima priopćio je da mu nije poznato da su zainteresirani za Philipsovo poslovanje a Greeov ured nije želio komentirati informaciju.

Glasnogovornica Haiera odbila je komentirati, dok iz Mideae nisu odgovorili na zahtjev za komentarom.

Izvori nisu htjeli biti imenovani, jer su informacije povjerljive.

Kineski proizvođači bijele tehnike proteklih su godina kupili više poznatih inozemnih tvrtki, podsjeća Reuters.

Haier je 2016. godine kupio poslovanje s kućanskim aparatima američkog General Electrica za 5,4 milijarde dolara i sada je najveći proizvođač kućanskih aparata u svijetu.

Mideia je za pet milijardi eura kupio njemačkog proizvođača robota Kuku, što je izazvalo zabrinutost u Njemačkoj da bi mogli izgubiti važnu tehnologiju i potaknulo strože provjere stranih ulagača.

Tako je SAD 2016. godine blokirao Philipsov plan prodaje poslovanja s rasvjetnim tijelima skupini azijskih kupaca, pozivajući se na sigurnosne razloge. Konzorcij kupaca uključivao je i kineske tvrtke.

Philips je u poslovnom izvješću za drugo tromjesečje naveo da je prodaja u odjelu kućanskih aparata bilježila dvoznamenkasti pad zbog pandemije Covida-19. Procjenjuju da će se ukupni troškovi odvajanja tog dijela poslovanja kretati u rasponu od 120 do 140 milijuna eura.

Tagovi: Philips, Joyoung, Gree Electric, Haier Midea
PROČITAJ I OVO
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE