GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Katastrofalna godina za Cinkarnu

Katastrofalna godina za Cinkarnu
LOŠE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2024 / 10:44
Autor: SEEbiz
CELJE - Cinkarna Celje lani je ostvarila blizu 176,5 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 22 posto manje nego 2022. Neto dobit zaustavila se na gotovo 5,5 milijuna eura, što je pad od 87 posto u odnosu na prethodnu godinu.
S obzirom na pad količine prodaje i postignutih cijena, menadžment rezultate ocjenjuje sukladnima predviđanjima.

Prema obrazloženjima uprave u uvodu danas objavljenog nerevidiranog izvješća o poslovanju u 2023. godini, na pad prodaje najviše su utjecale manje količine prodaje, a manjim dijelom niže prosječne prodajne cijene pigmenta titan dioksida kao glavnog proizvoda.

Prema riječima uprave na čelu s Alešom Skokom, europski proizvođači pigmenata bilježe manju potražnju, dijelom zbog jeftinijeg kineskog uvoza, a dijelom zbog neiskorištenih zaliha iz prethodnih godina i manje potražnje za proizvodima u kojima je spomenuti pigment ugrađen. Uprava spominje građevinski sektor. Potkraj godine na promjene u kupovnim strategijama kupaca trebala bi utjecati i studija mogućih antidampinških mjera velikih gospodarstava te logistička barijera u Crvenom moru.

U tom kontekstu Cinkarna ocjenjuje da su ostvareni poslovni rezultati u skladu s predviđanjima za ovo razdoblje. Cinkarna Celje, podsjetila je uprava, relativno je mali proizvođač pigmenta, pa se s tržišnim uvjetima i promjenama suočava kao tipični sljedbenik te nastoji iskoristiti potencijal tržišta što je više moguće u zadanim okvirima.

„U tržišnim uvjetima na kraju godine obujam proizvodnje prilagodili smo potrebama tržišta. Razdoblje smanjene proizvodnje u većoj smo mjeri iskoristili za izvođenje kapitalnih remonta ili radova održavanja", napisali su u Upravi. Vidljivo je to i po gotovo udvostručenom iznosu investicijskih izdataka u odnosu na 2022. Lani su ti izdaci dosegnuli 19,8 milijuna eura.

Trenutni makroekonomski uvjeti i prognoze znače da tvrtka bilježi slabiju potražnju i lošije raspoloženje kupaca, kažu u upravi. Osim europske ponude pigmenta, na tržište utječu i vrlo pristupačne količine iz Azije, što je povezano s krizom nekretnina u Kini, koja stvara višak kapaciteta. U posljednje vrijeme, zbog sukoba u Crvenom moru, porasli su troškovi kontejnerskog transporta između Azije i Europe, što pridonosi malo poboljšanoj konkurentnosti pigmenta europskog podrijetla.

„Pomno pratimo navedene čimbenike i sukladno tome prilagođavamo marketinške aktivnosti. Bez obzira na to, procjenjujemo da će u idućim kvartalima biti skromnija potražnja i pritisak na cijene", predviđaju u Cinkarni, gdje planiraju restriktivniju politiku u području upravljanja troškovima materijala, sirovina, energije i usluga .

Istovremeno se fokusiraju na maksimalnu iskorištenost proizvodnih kapaciteta, iskorištavanje tržišnih potencijala u smjeru prodaje proizvoda s većom dodanom vrijednošću, optimizaciju troškova proizvodnje i realizaciju investicijskih planova.

U ostvarene manje prihode i lošiji neto poslovni rezultat društva nisu uključena sredstva državne potpore primljene do kraja 2023. godine za ublažavanje posljedica troška energije u iznosu od 6,1 milijun eura. Primljene pomoći evidentiraju se u obračunate prihode odn ostale kratkoročne obveze u bilanci te će se prenijeti u poslovne prihode kada sigurno budu poznate sve činjenice za njihovo priznavanje, predviđaju u tvrtki.

Tržišna kapitalizacija Cinkarne, koja je lani u prosjeku zapošljavala 755 ljudi, što je 21 manje nego godinu prije, u 2023. zbog pada vrijednosti dionica pala je za nešto više od desetine na 165,6 milijuna eura.

Ove se godine pak cijena dionica Cinkarne opet donekle oporavila, a tvrtka, koja je godinama važila za jednu od najprofitabilnijih slovenskih burzovnih kompanija, svojim je dioničarima isplatila i dividendu za 2022. godinu u iznosu od 3,20 eura bruto po dionici. , ili praktički u cijelom obimu bilančne dobiti na kraju 2022. godine koja je iznosila 25,01 milijun eura.

Tagovi: Cinkarna, dividenda, cink, titan dioksid, aleš skok
PROČITAJ I OVO
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE