GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Katastrofalan pad dionica AstraZenece, evo zašto

Katastrofalan pad dionica AstraZenece, evo zašto
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2023 / 08:58
Autor: SEEbiz
LONDON - Gotovo 10 milijardi funti izbrisano je s tržišne vrijednosti AstraZenece zbog zabrinutosti da novi lijek protiv raka pluća možda neće biti tako uspješan kako se nadalo.

Dionice englesko-švedske farmaceutske kompanije pale su čak 6 posto u ponedjeljak ujutro nakon što je izvijestila o prvim rezultatima svoje faze 3 ispitivanja za datopotamab deruxtecan, bilježeći najveći pad među FTSE 100 kompanijama.

Tvrtka je rekla da je studija pokazala da lijek, koji razvija s Daiichi Sankyom, može zaustaviti pacijentovo napredovanje raka dulje od docetaksela, lijeka koji se trenutačno smatra standardom za kemoterapiju, ali da je prerano reći na temelju statističkih podataka hoće li pacijenti živjeli bi duže.

Susan Galbraith, izvršna potpredsjednica onkološkog istraživanja i razvoja u AstraZeneci, rekla je da rezultati ispitivanja pružaju uvjerljive dokaze o budućoj potencijalnoj ulozi koju bi lijek mogao imati u liječenju pacijenata s rakom pluća.

Međutim, ulagači su izbrisali gotovo 10 milijardi funti s tržišne vrijednosti farmaceutske tvrtke vrijedne 174 milijarde funti nakon što su analitičari protumačili ranu studiju kao indikaciju da lijek možda nije tako uspješan kao drugi koje je razvila AstraZeneca, poput Enhertua.

Analitičari u Citiju pozdravili su rezultate općenito pozitivno, ali su rekli da lijek "možda nije najbolji u apsolutnoj koristi kojoj su se ulagači nadali". Neki analitičari procjenjuju prodaju novog lijeka od 10 milijardi dolara do 18 milijardi dolara.

Analitičari Barclaysa i Credit Suissea rekli su da su dioničari tražili od AstraZenece da rezultate proglasi "klinički značajnima". Kompanija je rekla da je klinički značaj "subjektivna procjena" i da je potrebna daljnja analiza za tumačenje rezultata.

Tagovi: AstraZeneca, rak, lijek protiv raka, Daiichi Sanky
PROČITAJ I OVO
Zalando poboljšao profitabilnost u prvom kvartalu
POBOLJŠANJE
Zalando poboljšao profitabilnost u prvom kvartalu
BERLIN - Zalando je ostvario rast kvalitete i povećao profitablinost u prvom tromjesečju budući da je povećao kvalitetu svog asortimana, zabilježio snažan rast u lifestyle ponudi, učinio iskustvo kupaca inspirativnijim i u svoju mrežu uključio više logističkih partnera.
FAA otvorio istragu inspekcije Boeinga 787
ISTRAGA
FAA otvorio istragu inspekcije Boeinga 787
WASHINGTON - Savezna uprava za zrakoplovstvo priopćila je u ponedjeljak da je otvorila istragu o Boeingu 787 Dreamliner nakon što je proizvođač aviona rekao da su neki zaposlenici počinili "loše ponašanje" tvrdeći da su neki testovi dovršeni.
Atlantska plovidba: Značajan rast EBITDA i marže u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Atlantska plovidba: Značajan rast EBITDA i marže u prvom kvartalu
ANALIZA - Atlantska plovidba objavila je rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine. Počevši od prihoda, oni su iznosili 12 milijuna eura, što je rast od 13% na godišnjoj razini.
Femina.hr obilježava 15 godina postojanja osvježenim brend identitetom i pojačanjem u teamu
OBLJETNICE
Femina.hr obilježava 15 godina postojanja osvježenim brend identitetom i pojačanjem u teamu
ZAGREB - Ove godine poznata ženska web platforma Femina.hr obilježava 15. godišnjicu postojanja na medijskoj sceni u Hrvatskoj. Portal Femina.hr osnovali su 2009. zagrebačka novinarka, urednica i spisateljica Zora Bjelousov te informatički stručnjak i poduzetnik Marko Raspor.
Mate Rimac: Htio sam pomoći Livnu, ali nakon svega odustajem
ODLUKE
Mate Rimac: Htio sam pomoći Livnu, ali nakon svega odustajem
ZAGREB - Poduzetnik Mate Rimac oglasio se na Facebooku povodom napisa o navodnoj sabotaži njegovog projekta u Livnu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE