GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako odlučiti trebate li imati bankomat u vlasništvu ili ga prepustiti za to specijaliziranoj tvrtki?

Kako odlučiti trebate li imati bankomat u vlasništvu ili ga prepustiti za to specijaliziranoj tvrtki?
BANKOMATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2021 / 07:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vrlo je dvojbeno je li mogućnost zarade veća ukoliko ste vlasnik bankomata ili samo iznajmljujete vaš prostor trećoj strani koja će postaviti bankomat.

Skriveni troškovi vlasništva nad bankomatom brojni su – od obavezne elektrokemijske zaštite koja označava novčanice neizbrisivom tintom u slučaju pokušaja krađe ili provale, do servisiranja uređaja, održavanja i upravljanja. Također, troškovi održavanja pojedinačnog uređaja puno su veći nego ako vam je to ključni biznis, a podložni ste i tržišnim promjenama, posebno turističkim kretanjima – koja su u proteklih 18 mjeseci izrazito nestabilna. Jedan od važnih faktora je i lokacija na kojoj se nalazi vaša trgovina, te dostupnost drugih sadržaja u blizini. Ukoliko niste profesionalno u tome poslu, vjerojatnije je da nećete zaraditi više nego ako operateru iznajmite prostor – i prepustite mu upravljanje uređajem, odnosima s bankama i drugim dionicima, kao i dobavu i kontrolu gotovine. Euronet je najveća mreža nezavisnih bankomata u Europi i vaš pouzdan partner.

S Euronetovim bankomatom ne morate brinuti o održavanju uređaja, a pružamo i besplatnu podršku i tim koji vam je na raspolaganju za tehnička pitanja. Naši su ugovori fer, transparentni i s dobrim komercijalnim uvjetima.

Kupnja uređaja trošak je koji može iznositi od 10.000 do 15.000 eura, te ćete taj iznos svakako morati platiti unaprijed. Nakon što ste kupili uređaj i počeli njime upravljati, morat ćete ugraditi obaveznu elektrokemijsku zaštitu, inteligentan način zaštite koji novčanice označava neizbrisivom tintom u slučaju pokušaja krađe ili provale, te ubrojiti druge naknadne troškove održavanja i upravljanja uređajem koji uključuju procesuiranje, softvere, stalnu nadogradnju te usklađenost s bankarskim zahtjevima i propisima regulatora. Elektrokemijska zašita po uređaju košta oko 5.000 eura. Uzimajući u obzir početnu investiciju koja je znatna, vjerojatno je isplativije postaviti u svoj prostor bankomat licenciranog operatera kojemu možete prepustiti upravljanje uređajem, odnosima s bankama i drugim dionicima, kao i dobavu i kontrolu gotovine, dok ćete vi za to primati mjesečnu rentu dogovorenu na temelju procjene stručnjaka. Raspitajte se kod Euronetovih stručnjaka kako ugovoriti posao na fer i transparentan način i s dobrim komercijalnim uvjetima.

Ako kupim bankomat hoće li me Euronet podržati?

U slučaju suradnje s Euronetom, Euronet ostaje vlasnik bankomata. Ako se odlučite na kupnju bankomata, Euronet vas ne može podržati, osim ako nije riječ o velikom broju bankomata, odnosno o financijskoj instituciji koja u svom portfelju ima veći broj bankomata.
Na tržištu se danas nudi opcija da i vi možete postati vlasnikom bankomata, ali svakako provjerite je li vam ta opcija najisplativija. Cijeli je niz parametara koje trebate uključiti u procjenu, počevši od inicijalnih troškova investicije, održavanja i zaštite, te onog ključnog faktora - izrazito precizne procjene mogućih transakcija uzimajući u obzir sve potrebne parametre. Ako tu pogriješite samo neznatno, vaša cijela investicija dolazi u pitanje i vrlo ćete lako umjesto očekivanog prihoda ostvariti - gubitak.

U svijetu trenutno mnoge banke, neovisno o njihovoj veličini, procjenjuju koliki broj bankomata da ostave u svojemu vlasništvu, te mnoge bankomate van poslovnica daju na upravljanje tvrtkama koje su za to specijalizirane, kako bi ostvarile maksimalni učinak uz minimalne troškove. Mnoge banke čak i u potpunosti predaju bankomatsko poslovanje za to specijaliziranim tvrtkama, dok neke banke razmišljaju i o smanjenju broja poslovnica, te o udruživanju s drugim bankama kako bi napravile svoju mrežu bankomata i u svakom trenutku bile dostupne svojim klijentima uz što manje troškove i za svoje poslovanje i za klijente. Razmislite je li takva opcija ipak bolja za vas kako biste se mogli posvetiti svojemu primarnom poslovanju, te prepustite upravljanje bankomatom stručnjacima dok, kroz transparentan ugovor primate naknadu za najam prostora njihovom bankomatu.

Za više informacija kontaktirajte Euronetove stručnjake.

Tagovi: bankomati, Euronet, isplativost bankomata, poslovanje bankomata
PROČITAJ I OVO
U kolovozu ponovo letovi između Londona i Ljubljane
LETOVI
U kolovozu ponovo letovi između Londona i Ljubljane
LJUBLJANA - Među znakovima oživljavanja zračnog prometa između Otoka i svijeta također je oživljavanje letova iz Londona za Ljubljanu.
Ringier preuzima udjele Axel Springera u Srbiji i još pet zemalja
ŠIRENJE
Ringier preuzima udjele Axel Springera u Srbiji i još pet zemalja
BEOGRAD - Ringier AG širi svoje aktivnosti u Istočnoj Evropi i obogaćuje svoj međunarodni portfolio digitalnih medija i marketplace-a, a u tu svrhu Ringier preuzima udjele kompanije Axel Springer u Srbiji, Mađarskoj, Slovačkoj i u baltičkim državama Estoniji, Letoniji i Litvaniji.
BAT uvodi medicinsku kanabis u proizvodnju
KANABIS
BAT uvodi medicinsku kanabis u proizvodnju
LONDON - Najveća britanska duhanska tvrtka British American Tobacco (BAT) planira uvesti medicinsku kanabis u proizvodnju i navodi da je to "dio budućnosti".
Optima Telekom: Stabilni prihodi i blagi pad EBITDA-e u prvom polugodištu
SOLIDNO
Optima Telekom: Stabilni prihodi i blagi pad EBITDA-e u prvom polugodištu
ZAGREB - Optima Telekom Grupa je u prvih šest mjeseci 2021. godine u odnosu na isti period prethodne godine ostvarila manju EBITDA-u prije jednokratnih stavki nakon najmova za 2,7%.
Evo tko je dobio nekadašnju frekvenciju Radija 101
RADIO
Evo tko je dobio nekadašnju frekvenciju Radija 101
ZAGREB - Radio 101 izgubio je koncesiju. Vijeće za elektroničke medije donijelo je odluku da se koncesija na frekvenciji 101 MHz dodijeli Top Radiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE