GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako odlučiti trebate li imati bankomat u vlasništvu ili ga prepustiti za to specijaliziranoj tvrtki?

Kako odlučiti trebate li imati bankomat u vlasništvu ili ga prepustiti za to specijaliziranoj tvrtki?
BANKOMATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2021 / 07:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vrlo je dvojbeno je li mogućnost zarade veća ukoliko ste vlasnik bankomata ili samo iznajmljujete vaš prostor trećoj strani koja će postaviti bankomat.

Skriveni troškovi vlasništva nad bankomatom brojni su – od obavezne elektrokemijske zaštite koja označava novčanice neizbrisivom tintom u slučaju pokušaja krađe ili provale, do servisiranja uređaja, održavanja i upravljanja. Također, troškovi održavanja pojedinačnog uređaja puno su veći nego ako vam je to ključni biznis, a podložni ste i tržišnim promjenama, posebno turističkim kretanjima – koja su u proteklih 18 mjeseci izrazito nestabilna. Jedan od važnih faktora je i lokacija na kojoj se nalazi vaša trgovina, te dostupnost drugih sadržaja u blizini. Ukoliko niste profesionalno u tome poslu, vjerojatnije je da nećete zaraditi više nego ako operateru iznajmite prostor – i prepustite mu upravljanje uređajem, odnosima s bankama i drugim dionicima, kao i dobavu i kontrolu gotovine. Euronet je najveća mreža nezavisnih bankomata u Europi i vaš pouzdan partner.

S Euronetovim bankomatom ne morate brinuti o održavanju uređaja, a pružamo i besplatnu podršku i tim koji vam je na raspolaganju za tehnička pitanja. Naši su ugovori fer, transparentni i s dobrim komercijalnim uvjetima.

Kupnja uređaja trošak je koji može iznositi od 10.000 do 15.000 eura, te ćete taj iznos svakako morati platiti unaprijed. Nakon što ste kupili uređaj i počeli njime upravljati, morat ćete ugraditi obaveznu elektrokemijsku zaštitu, inteligentan način zaštite koji novčanice označava neizbrisivom tintom u slučaju pokušaja krađe ili provale, te ubrojiti druge naknadne troškove održavanja i upravljanja uređajem koji uključuju procesuiranje, softvere, stalnu nadogradnju te usklađenost s bankarskim zahtjevima i propisima regulatora. Elektrokemijska zašita po uređaju košta oko 5.000 eura. Uzimajući u obzir početnu investiciju koja je znatna, vjerojatno je isplativije postaviti u svoj prostor bankomat licenciranog operatera kojemu možete prepustiti upravljanje uređajem, odnosima s bankama i drugim dionicima, kao i dobavu i kontrolu gotovine, dok ćete vi za to primati mjesečnu rentu dogovorenu na temelju procjene stručnjaka. Raspitajte se kod Euronetovih stručnjaka kako ugovoriti posao na fer i transparentan način i s dobrim komercijalnim uvjetima.

Ako kupim bankomat hoće li me Euronet podržati?

U slučaju suradnje s Euronetom, Euronet ostaje vlasnik bankomata. Ako se odlučite na kupnju bankomata, Euronet vas ne može podržati, osim ako nije riječ o velikom broju bankomata, odnosno o financijskoj instituciji koja u svom portfelju ima veći broj bankomata.
Na tržištu se danas nudi opcija da i vi možete postati vlasnikom bankomata, ali svakako provjerite je li vam ta opcija najisplativija. Cijeli je niz parametara koje trebate uključiti u procjenu, počevši od inicijalnih troškova investicije, održavanja i zaštite, te onog ključnog faktora - izrazito precizne procjene mogućih transakcija uzimajući u obzir sve potrebne parametre. Ako tu pogriješite samo neznatno, vaša cijela investicija dolazi u pitanje i vrlo ćete lako umjesto očekivanog prihoda ostvariti - gubitak.

U svijetu trenutno mnoge banke, neovisno o njihovoj veličini, procjenjuju koliki broj bankomata da ostave u svojemu vlasništvu, te mnoge bankomate van poslovnica daju na upravljanje tvrtkama koje su za to specijalizirane, kako bi ostvarile maksimalni učinak uz minimalne troškove. Mnoge banke čak i u potpunosti predaju bankomatsko poslovanje za to specijaliziranim tvrtkama, dok neke banke razmišljaju i o smanjenju broja poslovnica, te o udruživanju s drugim bankama kako bi napravile svoju mrežu bankomata i u svakom trenutku bile dostupne svojim klijentima uz što manje troškove i za svoje poslovanje i za klijente. Razmislite je li takva opcija ipak bolja za vas kako biste se mogli posvetiti svojemu primarnom poslovanju, te prepustite upravljanje bankomatom stručnjacima dok, kroz transparentan ugovor primate naknadu za najam prostora njihovom bankomatu.

Za više informacija kontaktirajte Euronetove stručnjake.

Tagovi: bankomati, Euronet, isplativost bankomata, poslovanje bankomata
PROČITAJ I OVO
Deloitte po prvi puta premašio 50 milijardi dolara prihoda
RAST
Deloitte po prvi puta premašio 50 milijardi dolara prihoda
ZAGREB – Revizorsko-konzultantska kuća Deloitte u protekloj je financijskoj godini, zaključenoj krajem svibnja 2021., ostvarila prihod od 50,2 milijardi dolara što je porast od 5,5 % u odnosu na prošlu godinu. Ovime je Deloitte zadržao prednost u odnosu na konkurenciju. Slijede ga PwC, EY i KPMG.
Valamar zapošljava 400 djelatnika na neodređeno i isplaćuje 13. plaću kako bi zadržao zaposlenike u turizmu
ZAPOŠLJAVANJE
Valamar zapošljava 400 djelatnika na neodređeno i isplaćuje 13. plaću kako bi zadržao zaposlenike u turizmu
POREČ- S obzirom na kasno otvaranje većine hotela, kampova i ljetovališta i normalizaciju poslovanja tek u srpnju, turistički djelatnici nisu mogli raditi veći dio godine te nisu postigli razinu primanja iz redovnih godina.
Prekinuta potraga za hrvatskim pomorcem u Japanskom moru, proteklo je preko 25 sati od njegovog nestanka
EPILOG
Prekinuta potraga za hrvatskim pomorcem u Japanskom moru, proteklo je preko 25 sati od njegovog nestanka
DUBROVNIK – Prekinuta je potraga za hrvatskim pomorcem s broda Atlantske plovidbe (AP) “Miho Pracat” u Japanskom moru, zbog proteka vremena za preživljavanje od preko 25 sati, izjavila je u nedjelju voditeljica odnosa s investitorima i javnošću AP-a Sanja Putica.
Ghetaldus se širi u Sloveniji
ŠIRENJE
Ghetaldus se širi u Sloveniji
LJUBLJANA - Hrvatska optika Ghetaldus, koja ove godine slavi 64. godišnjicu postojanja svoje poslovanje odlučila je proširiti na Sloveniju.
Potraga za nestalim članom posade Atlantske plovidbe u Japanu
BRODARI
Potraga za nestalim članom posade Atlantske plovidbe u Japanu
DUBROVNIK - Atlantska plovidba izvijestila je u subotu da se traga za članom posade njihovog broda u Japanskom moru, nakon što je oko 9 sati po lokalnom vremenu primijećen njegov nestanak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE