GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako izgleda procedura osnivanja sopstvene firme?

Kako izgleda procedura osnivanja sopstvene firme?
PROCEDURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2023 / 19:06
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado

Pokretanje sopstvene firme je uzbudljiv i izazovan poduhvat koji zahtijeva pažljivo planiranje i sprovođenje.

Bez obzira da li imate inovativnu poslovnu ideju ili strast koju želite da pretvorite u profitabilan poduhvat, proces osnivanja firme uključuje nekoliko ključnih koraka.

U nastavku ovog teksta, proći ćemo kroz osnovne aspekte postavljanja biznisa, od konceptualizacije do implementacije.

Ideja, istraživanje i biznis plan

Prvi korak u osnivanju sopstvene firme je identifikacija održive poslovne ideje. Razmislite o svojim interesovanjima, vještinama i trendovima na tržištu. Sprovedite temeljno istraživanje kako biste razumjeli potražnju za vašim proizvodom ili uslugom, analizirali potencijalne konkurente i identifikovali ciljnu grupu. Čvrsto znanje će vam pomoći u vođenju procesa donošenja odluka, povećati vjerovatnoću uspjeha i maksimalno olakšati samo otvaranje firme.

Kada imate jasan poslovni koncept, od suštinskog je značaja da napravite detaljan poslovni plan. Ovaj dokument služi kao putokaz za vašu firmu i trebalo bi da sadrži izvršni rezime, opis firme, analizu tržišta, strukturu organizacije i menadžmenta, proizvodnu ili uslužnu liniju, marketinšku i prodajnu strategiju, zahtjeve za finansiranje i finansijske projekcije. Dobro osmišljen poslovni plan je ključan za privlačenje investitora i zajmodavaca.

Odabir vrste privrednog društva

Izbor odgovarajuće pravne strukture za vaš posao je ključna odluka koja ima implikacije na oporezivanje, odgovornost i operativnu fleksibilnost. Česte poslovne strukture uključuju samostalno preduzetništvo, partnerstvo, društvo sa ograničenom odgovornošću i korporaciju. Svaka struktura ima svoje prednosti i mane, pa je važno konsultovati se sa pravnim i finansijskim stručnjacima kako biste odredili koja opcija najbolje odgovara vašim ciljevima i okolnostima.

Ortačko društvo - ortačko društvo je društvo koje osnivaju dva ili više fizičkih lica i/ili pravna lica u svojstvu ortaka društva radi obavljanja određenih poslova djelatnosti pod zajedničkim poslovnim imenom. Ortačko društvo odgovara za svoje obaveze svom svojom imovinom, dok ortaci odgovaraju solidarno za sve obaveze društva cjelokupnom svojom imovinom. Ulog ortaka u ortačkom društvu može da bude u novcu, stvarima i pravima, ali i u poslovima ili uslugama koje su obavljene ili treba da budu izvršene, a ortak u ortačkom društvu može svoj udio da prenese na treće lice samo uz saglasnost drugih ortaka.

Komanditno društvo - ­ komanditno društvo je društvo u kojem jedan ili više članova odgovara za obaveze društva neograničeno solidarno cjelokupnom svojom imovinom (komplementari), a jedan ili više članova odgovara za obaveze društva samo do iznosa njihovih uloga upisanih u sudski registar (komanditori). Poslovima komanditnog društva upravljaju komplementari. Komanditor ima pravo uvida u poslovne knjige i isprave društva i godišnji finansijski izvještaj.

Društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.) - ovo je popularan izbor za male i srednje firme. Svaki član društva (osnivač društva) ulaže kapital u osnovni kapital društva i odgovara samo za tu vrijednost uloženog kapitala. Procentualni udio u vlasništvu društva dijeli se između članova društva na osnovu sporazuma članova društva i mora da bude dokumentovan prilikom osnivanja društva. Ovo privredno društvo obezbjeđuje ograničenu odgovornost članova, odvajajući ličnu imovinu od poslovnih obaveza.

Akcionarsko društvo (AD) - pogodno za veća preduzeća, akcionarsko društvo omogućava javno trgovanje akcijama. Ima složeniju strukturu u odnosu na d.o.o. Akcionarsko društvo je pravno lice koje odgovara za svoje obaveze isključivo svojom imovinom. Akcionarsko društvo može da bude otvorenog (javnog) ili zatvorenog tipa. Ako je preduzeće otvorenog tipa njegove akcije se vrednuju na berzi i preduzeće ima obavezu da javno prikazuje finansijske izvještaje. Vlasnici preduzeća su akcionari.

Registracija, licenciranje i PIB

Sa utvrđenim poslovnim planom i pravnom strukturom, sljedeći korak je registracija vaše firme kod odgovarajućih vlasti. Ovo obično uključuje odabir poslovnog imena, provjeru njegove dostupnosti i registraciju u registru. Dodatno, možda ćete morati da dobijete licence ili dozvole u zavisnosti od vaše industrije i lokacije. Poštovanje lokalnih propisa je ključno kako biste izbjegli pravne probleme.
Nakon registracije firme, potrebni su vam poreski identifikacioni broj (PIB) od poreskih vlasti. Ovaj jedinstveni identifikator je esencijalan za poresko izvještavanje i poštovanje poreza. Otvorite poslovni bankovni račun kako biste odvojili lične i poslovne finansije. Ovo ne samo da olakšava računovodstvo, već i poboljšava kredibilitet vaše firme.

Finansijska sredstva, lokacija i infrastruktura

Zavisno od prirode vašeg posla, možda će vam biti potrebna dodatna sredstva da pokrijete početne troškove i prve operativne troškove. Istražite različite opcije finansiranja, uključujući ličnu ušteđevinu, kredite i investicije od prijatelja, porodice ili spoljnih investitora. Razvijte detaljan finansijski plan koji opisuje vaše potrebe za finansiranjem i kako namjeravate da koristite kapital.
Izaberite odgovarajuću lokaciju za svoj biznis koja se uklapa sa ciljnim tržištem i operativnim zahtjevima. Razmotrite faktore kao što su pristupačnost, konkurencija i troškovi. Postavite neophodnu infrastrukturu, bilo da se radi o fizičkom prostoru, kancelarijskom prostoru ili online platformi. Osigurajte da lokacija vašeg poslovanja poštuje urbanističke propise i druge lokalne propise.

Brendiranje i marketing

Kreirajte snažan identitet brenda koji odražava vrijednosti vaše firme i rezonuje sa ciljnom publikom. Razvijte marketinšku strategiju kako biste promovisali svoje proizvode ili usluge.
Iskoristite digitalni marketing, društvene medije i tradicionalne kanale oglašavanja kako biste izgradili svijest i privukli kupce. Konzistentno i efikasno brendiranje je ključno za uspostavljanje pozitivnog i prepoznatljivog prisustva na tržištu.

Zapošljavanje i obuka

Ako vaša firma zahtijeva zaposlene, pažljivo analizirajte tržište rada i planirajte proces zapošljavanja. Definišite uloge i odgovornosti svake pozicije i regrutujte osobe čije vještine odgovaraju ciljevima vaše firme.
Razvijte program obuke kako biste osigurali da vaš tim bude opremljen znanjem i vještinama potrebnim za doprinos uspjehu biznisa. Motivisan i dobro obučen kadar je najvrjednija imovina jedne firme.

Operativni sistemi i tehnologija

Implementirajte efikasne operativne sisteme kako biste optimizovali procese vašeg biznisa. Iskoristite tehnologiju kako biste poboljšali produktivnost i iskustvo kupaca.
Investirajte u pouzdanu i sigurnu IT infrastrukturu, uključujući softver i hardver, kako biste podržali svakodnevne operacije. Prigrlite inovacije i budite informisani o naprecima u vašoj industriji kako biste ostali konkurentni.

Kontinuirana evaluacija i prilagođavanje

Poslovni pejzaž je dinamičan, i uspješni preduzetnici prepoznaju važnost kontinuirane evaluacije i prilagođavanja. Redovno procjenjujte performanse vašeg biznisa, prikupljajte povratne informacije od kupaca i budite informisani o tržišnim trendovima.
Budite spremni da prilagodite svoje strategije i operacije kako biste odgovorili na promjenljive okolnosti i iskoristili nove prilike u poslovnom okruženju.

Proces osnivanja sopstvene firme obuhvata niz povezanih koraka, svaki od ključnog značaja za ukupni uspjeh vašeg poduhvata. Od inicijalne faze ideje i istraživanja do stalne evaluacije i prilagođavanja vašeg poslovanja, pažljivo planiranje i sprovođenje su od suštinskog značaja. Ukoliko je neophodno, potražite savjete od stručnjaka iz pravnih, finansijskih i poslovnih oblasti kako biste se uspješno nosili sa potencijalnim izazovima i postavili osnovu za usjpešno i održivo preduzeće.

Tagovi: osnivanje firme, firma, brendiranje, preduzeće, kompanija
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE