GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako Fortenova maksimizira vrijednost iz podataka i optimizira poslovanje?

Kako Fortenova maksimizira vrijednost iz podataka i optimizira poslovanje?
TRANSFORMACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2023 / 08:09
Autor: SEEbiz
Digitalna transformacija poslovanja imperativ je u poslovanju tvrtki u 21. stoljeću, pogotovo one najveće.

Poslovanje današnjih poduzeća se uvelike razlikuje od načina poslovanja koji se primjenjivao prije desetak godina. Danas je sve važnija transformacija poduzeća u odnosu na tradicionalno poslovanje u čemu itekako pomaže digitalizacija koja dovodi do digitalne transformacije poduzeća.

Digitalizacija označava mijenjanje i preobrazbu poslovnog modela korištenjem različitih tehnologija koje mogu poremetiti odnos snaga na tržištu, odnosno u značajnu prednost staviti poduzeća koja su prigrlila nove tehnologije.

Važnost digitalne transformacije poslovanja odavno su shvatili u Fortenova grupi.

"Digitalna transformacija je jedan od ključnih stupova strategije Fortenova Grupe sa svoja tri strateška cilja. Prvi nam je cilj preći iz kompanije bogate podacima u kompaniju vođenu podacima, gdje smo u protekloj godini napravili ogromne korake zahvaljujući timu iz Data Laba u kolaboraciji s našim operativnim kompanijama. Drugi cilj fokusiran je na poboljšanje ukupnog iskustva naših kupaca, posebno članova naših programa vjernosti, kroz personalizaciju te nagrađivanje pozitivnog ponašanja. Treći stup ove transformacije čine inovacije koje želimo iskoristiti kako bismo unaprijedili naše poslovanje. Ova digitalna transformacija nije samo smjer kojim idemo, već i put kojim želimo da naši kupci zajedno s nama putuju.", kaže Bojan Radlović, Chief Digital Officer Fortenova Grupa



Razvoj novih tehnologija, softvera i aplikacija omogućio je da se poduzeća povežu s korisnicima na različitim razinama – od informiranja o kupnji, pomoći pri odlučivanju i procesu kupnje do razmjene informacija o zadovoljstvu. Digitalna transformacija znači promjenu svih oblika poslovanja i procesa u kojima su zaposlenici u interakciji s njezinim korisnicima.

Zato nas nije začudila nedavno objavljena informacija o tome da su na najpoznatijoj Googleovoj konferenciji - Google Next 2023 u San Franciscu, Fortenova grupi uručene dvije nagrade za postignuća u ekosustavu Google Clouda - nagrada u industriji maloprodaje (Retail Industry Customer Award) i nagrada za transformaciju talenata (Talent Transformation Award).

"Izuzetno smo ponosni što smo prepoznati sa dvije globalne nagrade. To potvrđuje naš uporan rad i predanost cijelog tima da stvara proizvode koji osnažuju donositelje poslovnih odluka sa uvidom temeljenom na podatcima (data-driven). Rezultati inicijalnog seta use caseova jasno pokazuje da možemo osigurati poslovnu vrijednost koristeći suvremene AI tehnologije. Partnerstvo s Google Cloudom je bilo transformacijsko iskustvo, posebice u razvoju DataLaba, usavršavanju talenata, podizanju nove platforme u rekordnom vremenu te pokretanju use caseova napredne analitike. Sve je ovo sastavni dio digitalne strategije naše Grupe.", kaže nam Dragan Mrkajić, direktor za Data & AI strategiju Fortenova grupe.

Fortenova grupa je tako među velikim brojem korisnika Google Cloud platforme u svijetu prepoznata zbog svojih postignuća u uspješnoj primjeni napredne analitike i umjetne inteligencije u svojim operativnim kompanijama – Konzumu Hrvatska, Mercatoru Slovenija i Mercatoru Srbija, a sve s ciljem razvoja vodećih tehnoloških rješenja u industriji maloprodaje.

Za sve je zaslužan Fortenovin DataLab centar izvrsnosti (Centre of Excellence) koji je odgovoran za sve teme vezane uz naprednu analitiku i umjetnu inteligenciju unutar Fortenova grupe. Fortenova grupa DataLab je temelj Fortenovine strategije digitalne transformacije, a cilj mu je maksimizirati vrijednost iz podataka, poboljšati korisničko iskustvo i optimizirati poslovanje. Funkcionira kao svojevrsni start-up, podijeljen u nekoliko use-case/feature timova, koji okuplja stručnjake iz mStarta, Konzuma i Mercatora koji rade na rješavanju nekih od najizazovnijih problema maloprodajne industrije.

Korištenjem analitike podataka i strojnog učenja, Fortenova grupa DataLab je kao Centar izvrsnosti za umjetnu inteligenciju u cijeloj Grupi, radio na modelima optimizacije asortimana proizvoda i promotivnih strategija te poboljšanje sposobnosti predviđanja potražnje za svježim proizvodima. Dokazano je kako rješenja s umjetnom inteligencijom mogu generirati značajnu poslovnu vrijednost.
Neki od use case timova na kojima Fortenova grupa DataLab radi su:

Optimizacija promocija

Optimizacija promocija ima za cilj stvoriti centralizirani alat koji pruža pravi kvantitativni utjecaj prethodnih promotivnih kampanja na rezultate. Rješenje se sastoji od dva modula. Prvi modul sadrži automatiziranu analizu i dubinsku procjenu performansi prošlih promotivnih aktivnosti. U njega je uključeno 3 machine learning modela, preko 2 godine podataka, preko 20 milijuna računa za preko 500 tisuća kupaca. dok Drugi model sadrži predviđanja potrebnih količina i ostalih poslovnih pokazatelja u budućimpromocijama kako bi se izbjeglo preko/pod naručivanje i maksimizirao rezultat i zadovoljstvo kupaca. Predviđanja ovog modela pokazuju se do 10 postotnih poena boljima od dosadašnjih. Ovo rješenje retail category managerima Konzuma i Mercatora omogućuje detaljan pregled uspješnosti prošlih promocija, kao i predviđanje budućih.

Predviđanje potražnje za svježim voćem i povrćem

Ovaj tim radi na razvoju novog načina predviđanja potražnje za različitim kategorijama proizvoda (u prvoj fazi svježeg voća i povrća) kako bi pomogao voditeljima trgovina i analitičarima lanca opskrbe da poboljšaju dostupnost robe i smanje njen otpis. Rješenje za to je model strojnog učenja za predviđanje potražnje i alat za praćenje modela i naručivanja.

Model je implementiran u postojeći alat za naručivanje robe koji djelatnici naših dućana koriste od prije, u kategoriju “Voće i povrće” gdje predviđa potražnju za određenim artiklom, u određenoj trgovini i na određeni dan čak 90 dana ranije. 505 dućana u Konzum Hrvatska i 40 dućana u Mercator Slovenija koriste AI Model kao pomoć kod svakodnevne narudžbe svježeg voća i povrća. Zadnji rezultati napravljeni na 65 dućana u Hrvatskoj ukazuju na 8% povećanje u profitu u odnosu na dućane koji nisu koristili AI model. Početkom mjeseca rujna krenulo je tehničko testiranje AI Modela za meso u Mercatoru Slovenija. U 2024. godini plan je da sve prodavaonice u Konzumu i Mercatoru koriste AI modele za naručivanje voća i povrća i mesa.

Transformacija talenata

Cijeli program započeo je u veljači 2022. godine, kroz odabir inicijativa na kojima će tim početi raditi, a sve skupa kroz potpisivanje partnerstva sa Google Cloudom (tehnologija) i francuskom data science tvrtkom Artefact (stručnjaci iz domene data science), te češkom data science tvrtkom Taran.

Program je započeo s 15 ljudi različitih profila unutar operativnih kompanija Fortenova grupe. Danas broji preko 60 članova iz raznih domena i kompanija Fortenova grupe ili partnera. Timovi rješavaju razne izazove iz domene maloprodaje primjenom napredne analitike. Svaki od analitičkih timova funkcionira prema agilnim principima (scrum) te ima svojeg product ownera, data scientiste, data inžinjere, poslovne stručnjake iz operativnih kompanija (Konzum, Mercator) i scrum mastera. Analitičke timove u njihovom radu podupire Platform tim koji je sagradio cijelu novu Data platformu na Google Cloudu gdje se nalaze svi podaci potrebni kako bi timovi neometano radili.
Koliko je nama poznato, ne postoji program ove veličine u cijeloj regiji koji u maloprodajnom sektoru radi na ML modelima kako bi unaprijedili poslovanje koristeći najnovije tehnologije velikih IT kompanija kao što je Google Cloud.

"Danas sam vrlo zadovoljan našim timovima i onim što smo uspjeli postići u tako kratkom periodu. Kolege u DataLabu nisu samo stručnjaci u svojim inženjerskim područjima, već su razvili i snažno znanje o Google alatima - Google Cloud tehnologiji i Vertex AI-u. Osim toga, pokazali su veliki interes za naše ključne aktivnosti, bilo da se radi o upravljanju asortimanom, procesima u trgovinama ili lancu opskrbe. Ova kombinacija vještina u radu s podacima i velikog interesa za osnovnu djelatnost tvrtke ključan je čimbenik uspjeha u izgradnji izvrsnih radnih odnosa između poslovnih timova i inženjerskih stručnjaka. To pak osigurava da se napredna analitička rješenja koja se razvijaju u DataLabu razvijaju zajedno s poslovanjem i za poslovanje te će se tako i implementirati, koristiti i generirati vrijednost za tvrtku. " – izjavio je Adrian Alajković, direktor za planiranje i upravljanje zalihama i lancem dobave Konzuma te Features lead u DataLab-u.


Igor Bagić, Senior Data engineer u DataLabu pravi je primjer transformacije talenta na kojoj kontinuirano radimo. Igor je kroz DataLab, ali i cijelu Fortenova grupu prošao impresivnu i inspirativnu preobrazbu, stalno težeći novim izazovima. U svojem poslovnom putovanju dugom dva desetljeća Igor je pravi primjer kontinuiranog učenja - od Java razvoja za prvi B2B projekt u cijeloj grupi, upravljanja i administracije infrastrukture, DevOps pozicije u Abrakadabri pa do uvođenja kubernetes clustera i pripadajuću CICD infrastructure u mStartu. Prilikom osnivanja DataLaba Igor je objeručke prihvatio rasti u smjeru učenja iz domene Google Cloud Platforme te je danas Senior Data engineer u DataLabu.

"Impresivno je što smo naučili i napravili u proteklih godinu i pol. Uložen je značajan trud, ali rezultati su opipljivi i svi smo na njih ponosni - naša vlastita Data Platforma i sve što je potrebno za funkcioniranje DataLaba postavljeno je na mjesto u vrlo kratkom vremenu. Budući da sam jako znatiželjan kad je riječ o učenju novih stvari, odlično je što imamo pristup Google platformi na kojoj možemo učiti ", rekao je Igor Bagić, Senior Data engineer.

Svi data scientisti, data inženjeri i data analysti koji su dio tima DataLab-a prilikom kretanja sa Google Cloud tehnologijom prihvatili su izazov učenja novih tehnologija koje pruža Google Cloud Data Stack. Učenje je bilo izazovno jer su učili i primjenjivali u isto vrijeme, ali danas oni u potpunosti barataju alatima koji su potrebni za upravljanje Data platformom na Cloudu kao i za razvoju AI proizvoda - ML modela za retail kompanije Fortenova grupe.

Cilj je i dalje težiti boljem i kontinuirano unaprjeđivati naše tehnologije i naše ljude.


Kako dalje?

S obzirom da Fortenova grupa ima veliki broj kompanija ovaj program idealan je primjer sinergije unutar grupacije gdje se ista rješenja i stručna znanja mogu primijeniti u više kompanija/vertikala i na taj način maksimizirati vrijednost kako stručnog znanja unutar grupacije tako i rezultata koje ovakva rješenja donose. Cijela grupa ima preko 30 TB podataka što ovaj program čini iznimno zanimljivim ali i izazovnim za stručnjake iz domene data science i data engineering.

Dugoročni cilj Fortenova grupa DataLaba je roll-out rješenja u sve operativne kompanije u kojima to ima smisla te identifikacija i implementacija novih modela (use-caseova) gdje bi rješenja temeljena na naprednoj analitici i strojnom učenju bila od velika koristi.

Tagovi: Fortenova grupa, foertenova, Google, Konzum, Mercator, maloprodaja, Datalab, Bojan Radilović
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE