GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Josip Ninić: Nišni projekti naša su velika prilika

Josip Ninić: Nišni projekti naša su velika prilika
INTERVJU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2023 / 10:22
Autor: Siniša Malus
INTERVJU - Tvrtka KONČAR – Električna vozila posljednjih je mjeseci u fokusu domaće poslovne javnosti.

Ugovori o isporuci novih tramvaja za Grad Zagreb i Grad Osijek kao i novi poslovi u željezničkom segmentu najvažniji su razlog novog poslovnog uzleta ovog važnog dijela Grupe KONČAR.

Sve to je i više nego dovoljan povod za razgovor s Josipom Ninićem, predsjednikom Uprave KONČAR – Električnih vozila.

SEEbiz: Koje su temeljne karakteristike KONČAR niskopodnog tramvaja kakav će biti isporučen Gradu Osijeku u iduće dvije godine?

Ninić: Riječ je o 100% niskopodnom tramvaju koji je dizajnom i voznim karakteristikama prilagođen zahtjevima naručitelja i infrastrukturi grada Osijeka. Tramvaj će biti dugačak 20,8 metara te će imati kapacitet od ukupno 135 putnika, od čega su 44 sjedeća mjesta. U tramvaju će biti osiguran prostor za invalidska kolica, dječja kolica te za osobe u pratnji. Širina tramvaja bit će prilagođena infrastrukturi te će iznositi 2500 mm. Osim sustava aktivne i pasivne sigurnosti tramvaji će biti opremljeni videonadzorom, sustavom informiranja putnika, najave stanica, bit će klimatizirani i dobro osvijetljeni. Novitet je i funkcija autonomne vožnje tj. vožnje tramvaja u režimu kada u napojnoj mreži nema napona. Time će se omogućiti da tramvaj korištenjem energije pohranjene u baterijskim spremnicima prelazi više od 300 metara. Također, spremnici energije smanjiti će i vršna opterećenja na napojnu mrežu te time povećati energetsku učinkovitost tramvaja.

SEEbiz: Riječ je o hrvatskom proizvodu iza kojeg stoje domaći stručnjaci, njihovo znanje i samostalno razvijena rješenja domaće industrije....Možete li nešto više reći o samoj tehnologiji i proizvodnom procesu?

Ninić: Niskopodni tramvaji rezultat su razvoja u Grupi KONČAR. Taj razvoj započeo je još krajem 60-ih godina prošlog stoljeća kada je započela proizvodnja električnih lokomotiva. Od tada do danas nastavljen je razvoj tračničkih vozila i ključnih podsustava. Tako danas imamo vlastita rješenja i za vozila (tramvaji, elektromotorni vlakovi, dizel električni vlakovi, hibridni elektromotorni vlakovi, baterijski motorni vlakovi) te podsustave glavnog elektromotornog pogona, sustave pomoćnih napajanja, sustave upravljanja i komunikacija, vučne motore, transformatore, čelične konstrukcije sanduka modula vozila, okretna postolja i dr. Navedeno nam omogućava fleksibilnost i mogućnost prilagodbe posebnim zahtjevima kupaca, što je jedna o konkurentskih prednosti na tržištu.

SEEbiz: Kakva je struktura zaposlenih u kompaniji i planiraju li se nova zapošljavanja?

Ninić: Aktivnosti razvoja tračničkih vozila i podsustava odvijaju se u društvima Grupe KONČAR. Možemo istaknuti da na tim razvojnim projektima u Grupi radi oko 200 visokoobrazovanih stručnjaka, inženjera i doktora znanosti različitih struka, dominantno strojarstva i elektrotehnike. Svi oni, iako rade u različitim poduzećima Grupe KONČAR, na ovakvim projektima funkcioniraju kao tim, što je slučaj i s ostalim složenim projektima po kojima je KONČAR prepoznat – poput elektrana ili transformatorskih stanica.

U tvrtki KONČAR – Električna vozila zaposleno je gotovo 400 ljudi, od čega više od 100 visokoobrazovanih te preko 200 visokokvalificiranih radnika koji rade na razvoju, proizvodnji i održavanju tračničkih vozila. Osim toga jedna od važnih poslovnih aktivnosti je i održavanje tračničkih vozila pa je i segment servisa značajno zastupljen u našoj strukturi. Neprekidno razvijamo vlastite kompetencije u svim segmentima poslovanja, što uključuje zapošljavanje novih kadrova te njihovo obrazovanje i uključivanje u okruženje naše kompanije. Briga o prijenosu znanja prisutna je na svim razinama kao i naše nastojanje u kontinuiranom usavršavanju svih zaposlenika.

SEEbiz: Nedavno ste i s Gradom Zagrebom potpisali Ugovor o isporuci 20 niskopodnih tramvaja za ZET d.o.o. ukupne vrijednosti 37,7 milijuna eura. Što možete reći o tom ugovoru? Koliki je zapravo životni vijek jednog niskopodnog tramvaja?

Ninić: Riječ je o ugovoru za isporuku 20 niskopodnih tramvaja. Ugovor je rezultat sudjelovanja u međunarodnom postupku javne nabave. Također je riječ i o nastavku uspješne suradnje KONČARA i ZET-a koja je započela još 2003. godine. Do danas je KONČAR isporučio ZET-u ukupno 142 niskopodna tramvaja koji čine okosnicu javnog gradskog prometa u Zagrebu. Novi tramvaji bit će uklopljeni u flotu ZET-a, a isporuka je planirana u razdoblju od lipnja do prosinca 2025. godine, tijekom kojeg će biti isporučeno svih 20 tramvaja.

Suradnja sa ZET-om traje i kroz zajedničko održavanje flote isporučenih tramvaja koji su dosad prešli više od 120 milijuna kilometara i okosnica su zagrebačkog javnog gradskog prijevoza. Po uzoru na brojne svjetske gradove i Zagreb je prepoznao potrebu da u održavanju flote niskopodnih tramvaja bude uključen njihov proizvođač te je KONČAR već dugi niz godina nositelj ugovora za održavanje niskopodnih tramvaja u floti ZET-a. Riječ je o modelu koji uključuje i osoblje ZET-a u svim onim segmentima održavanja tramvaja za koje je ZET kadrovski i tehnološki opremljen. Pri tome je KONČAR odgovoran za raspoloživost cijele flote tramvaja i jamac je raspoloživosti. Upravo je uključivanje proizvođača ključ za dugoročno pouzdano korištenje ovako složenih proizvoda. Suradnju sa ZET-om ocjenjujemo odličnom te očekujemo da će takva biti i u budućnosti.

Očekivani životni vijek jednog niskopodnog tramvaja je oko 35 godina. U tom je razdoblju potrebno neprekidno pratiti ponašanje vozila i provoditi radove redovitog i investicijskog održavanja kako bi vozila koja su gotovo stalno u pogonu mogla pouzdano obavljati svoju službu.


SEEbiz: KONČAR - Električna vozila i HŽPP krajem 2020. godine su potpisali ugovor o kupoprodaji 21 elektromotornog vlaka. Krajnji rok za isporuku svih vlakova je prosinac 2023. Teče li sve prema planu?

Ninić: Predmetni Ugovor potpisan je pod jakim mjerama pandemije, a utjecaj pandemije i početak te nastavak rata u Ukrajini prate njegovu realizaciju. Suočeni smo s teškoćama zbog poremećaja dobavnih lanaca te su naši brojni dobavljači kasnili i kasne u isporukama svoje opreme. Sama tvornica nije prestala s radom niti u vrijeme lockdowna. Svojim smo dodatnim angažmanom nastojali svesti kašnjenja naših dobavljača na najmanju moguću mjeru, ali ipak ćemo u realizaciji samog Ugovora krajnji rok odgoditi na 2024. godinu, kada ćemo isporučiti posljednja četiri vlaka od ukupno njih 21. Uzevši u obzir sve otegotne okolnosti, cjelokupni projekt smatramo velikim uspjehom, prije svega zato što je zapravo jer riječ o minimalnom kašnjenju u usporedbi sa kašnjenjima drugih proizvođača u ovoj branši.

SEEbiz: Prilikom realizacije ugovora za isporuku 21 vlaka moglo se čuti kako je KONČAR suočen sa značajnim porastima cijena materijala, energije i rada. Koliko su posljednje dvije godine poskupjele proces proizvodnje i jesu li zbog toga patile profitne marže?

Ninić: Upravo tako. Pandemija, rat u Ukrajini, poremećaji na tržištu energije i rada imaju utjecaj na naš svakodnevni život. Slično je i u poslu. Posljednjih smo godina izloženi značajnim izazovima u realizaciji ugovora, pritisnuti povećanjima cijena naših dobavljača, a istovremeno ograničeni u mogućnostima korekcija cijena prema krajnjim kupcima zbog odredbi Zakona o javnoj nabavi. Sve to utjecalo je da naše marže budu svedene na sami minimum.

SEEbiz: Proteklih smo mjeseci mogli doznati kako je riječ o trenutačno najsofisticiranijem projektu koji se razvija u Hrvatskoj. Hoće li sve ovo biti odskočna daska za kompaniju na inozemnim tržištima?

Ninić: Tračnička vozila su tehnološki visokosloženi proizvodi čiji razvoj i proizvodnja uključuje cijeli niz stručnjaka iz različitih područja. Kada je riječ o našim proizvodima važno je istaknuti da su oni rezultat razvoja unutar Grupe KONČAR te da su, s obzirom na preko 75% domaćeg udjela u cijeni, istinski hrvatski proizvod. Kada se sagleda sve navedeno svakako je riječ o najsloženijem i ujedno jednom od najreprezentativnijih proizvoda hrvatske industrije.

KONČAR je globalno etablirana tehnološka tvrtka, koja proizvodi suvremenu opremu i komponente u skladu sa zahtjevima tržišta. Tračnička vozila jedan su od prepoznatljivih proizvoda Grupe, a naši proizvodi svoje mjesto imaju u flotama raznih operatera željezničkog prometa u JI Europi. Zahvaljujući upravo snažnim domaćim referencama, ostvarenima u dugogodišnjoj suradnji sa ZET-om, osigurali smo izvoz 14 tramvaja u Latviju, čime smo dokazali svoju konkurentnost i kvalitetu i na zahtjevnom međunarodnom tržištu.

S obzirom na složenost ovih proizvoda strateški cilj nam je povećati prisutnost na tržištima izvan RH, što bi jamčilo dugoročnu stabilnost i rast kompanije u ovom zahtjevnom segmentu. Tome će kao još jedna izuzetno važna domaća referenca nedvojbeno doprinijeti i suradnja s Gradskim prijevozom putnika Grada Osijeka.

SEEbiz: Koliko KONČAR može očekivati ukupno poslova tijekom velike reforme hrvatskog željezničkog sektora?

Ninić: U posljednjih nekoliko godina pokrenute su velike investicije u hrvatskom sektoru željeznice. Financijski se najveći dio odnosi na izgradnju i rekonstrukciju pruga i prateće infrastrukture, a manji dio na nabavu tračničkih vozila. KONČAR je u segmentu tračničkih vozila sklopio ugovore za isporuku 21 elektromotornog vlaka, za razvoj i isporuku prototipnih baterijskih i hibridnih vlakova te punionica, za isporuku 20 tramvaja u Zagrebu te 30 tramvaja u Osijeku.

Kada je riječ o dijelu infrastrukture, tu je KONČAR prisutan kroz isporuku opreme za elektrovučne podstanice, kroz SS opremu kao što su željezničko-cestovni prijelazi, a kroz proizvodni portfelj Dalekovoda i u dijelu izgradnje i rekonstrukcije kontaktne mreže. Investicije u željeznički sektor velika su i važna prilika za društva Grupe KONČAR te kao predvodnik domaće industrije i regionalni lider u elektroenergetici i tračničkim vozilima očekujemo maksimalan angažman u ovom nacionalnom iskoraku, koji je od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku.

SEEbiz: Možete li procijeniti koliko će rasti prihodi KONČAR – Električnih vozila slijedom svih ovih potpisanih ugovora u narednim godinama?

Ninić: U strukturi prihoda KONČAR - Električnih vozila (KEV), uz isporuke novih vozila, značajno mjesto imaju i usluge održavanja vozila. KEV je nositelj ugovora za održavanje flote niskopodnih tramvaja u Zagrebu, sudjeluje u održavanju isporučenih EMV i DMV za HŽ Putnički prijevoz te u održavanju lokomotiva brojnih operatera željezničkog prometa. Realizacija ugovora za isporuke vozila traje u pravilu nekoliko godina pa se tako i prihodi raspoređuju kroz više godina. U tom smislu usmjereni smo na stabilno poslovanje koje jamči dugoročnu održivost i stalni rast.


SEEbiz: Razvijate li trenutno neke nove proizvode iz tračničkog segmenta?

Ninić: Osim aktivnosti u proizvodnji ugovorenih vozila neprekidno radimo na razvoju novih proizvoda. Prije nekoliko godina ušli smo u projekt razvoja vozila koje služi kao osnova za mjerna vozila, nakon što na vozilo bude ugrađena različita mjerna oprema. Vozilo je namijenjeno za primjenu kod različitih upravitelja infrastrukture, a projektirano je u skladu s aktualnim, primjenjivim standardima i TSI-evima. U tijeku su završna tvornička ispitivanja vozila nakon čega slijede ispitivanja na pruzi i primopredaja krajnjem kupcu koja je predviđena do kraja studenog ove godine.

Osim aktivnosti u proizvodnji ugovorenih vozila kontinuirano radimo na razvoju novih proizvoda. EU direktive o digitalnom i zelenom transportu u velikoj mjeri utječu na razvojne projekte i inicijative, a potiskuju proizvodnju i korištenje vozila na fosilna goriva. U tom smislu razvijamo nove hibridne i baterijske vlakove sa spremnicima energije koji im osiguravaju autonomiju tj. omogućavaju vožnju na segmentima pruga na kojima nema električne napojne mreže. To je posebno značajno u Republici Hrvatskoj, u kojoj preko 63% pruga nije elektrificirano. Primjena hibridnih i baterijskih vlakova u budućnosti će riješiti prijevoz putnika u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Istri i Dalmaciji. Kao dodatna mogućnost postoji i opcija izgradnje punionica za baterijske vlakove koje su napajane sunčevom energijom. To su solarne elektrane – punionice vlakova. U tom slučaju prijevoz putnika bio bi u potpunosti zelen. U KONČARU su u tijeku istraživački i razvojni projekti vezani uz primjenu vodika u tračničkim vozilima. Vozila koja koriste energiju iz vodikovih gorivih ćelija imat će primjenu u povezivanju Zagreba i Splita te na tzv. podravskoj pruzi prema Osijeku. To je pravac koji ćemo slijediti u razvojnom smislu.

Neprekidno tražimo nove poslovne prilike, prvenstveno kroz tzv. nišne projekte koji zahtijevaju veći stupanj prilagodbe posebnim zahtjevima kupaca, gdje imamo konkurentsku prednost pred nekim većim globalnim igračima u ovoj industriji.

SEEbiz: Sve se više priča o nedostatku radne snage. Suočavate li se s tim izazovima?

Ninić: Tržište rada značajno se promijenilo uslijed više raznih čimbenika, među kojima su svakako i pandemija te otvaranje tržišta rada EU-a našim građanima. Moć više nije u rukama poslodavaca već u rukama zaposlenika. Razvidno je kako današnji zaposlenici traže izazovne zadatke, one koji ih motiviraju, inspiriraju te daju priliku za profesionalni rast i razvoj. Dodatno, mladi danas traže održive modele poslovanja, ali i održive i zelene proizvode. Upravo kroz kontinuirano ulaganje u razvoj takvih proizvoda, otvorenu komunikaciju na svim razinama i dijeljenje zajedničkih ciljeva stvaramo poticajno i zanimljivo radno okruženje koje može privući i zadržati mlade stručnjake svih profila. Na taj način pozitivno utječemo i na zajednicu i društvo u cjelini.

Naš je cilj nastaviti ulagati u održivo poslovanje i kontinuirani rast, a to je moguće samo uz stručne, zadovoljne i motivirane zaposlenike. Razvojem novih proizvoda u tračničkom segmentu, poput hibridnih i baterijskih vlakova, te pripadajućih punionica, ostvarujemo viziju inovativnog partnera za napredna rješenja u zelenoj tranziciji.

KONČAR i u ovim kriznim i neizvjesnim vremenima postiže rekordne poslovne rezultate i doprinosi etabliranju Hrvatske kao zemlje znanja, kvalitetnih proizvoda i rješenja te vrhunskog kadra. U tome su najvažniji ljudi i oni predstavljaju naš najvažniji resurs. Iz tog razloga koristim ovu priliku iskazati zahvalnost svim našim zaposlenicima za sav trud, znanje i entuzijazam koji daju i koji svakodnevno žive u okviru naše tvrtke.

Tagovi: Josip Ninić, Končar, Končar-električna vozila, Osijek, Zagreb, ZET, HŽ Putnički prijevoz
PROČITAJ I OVO
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
U MINUSU
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
ZAGREB - Kompanije iz Rimac Grupe i Project 3 Mobility objavile su izvješća za 2023. godinu
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
IZNAD OČEKIVANJA
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
NEW YORK - Hershey je premašio očekivanja Wall Streeta u kontekstu prodaje i dobiti u prvom tromjesečju u petak, zahvaljujući višim cijenama i stabilnoj potražnji potrošača za njegovim čokoladama i slatkišima.
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
UZLET
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
VARAŽDIN - Varaždinska Vindija ostvarila je lani 473,5 milijuna eura prihoda, što je skroman rast od 3,7 posto.
Radnici Varteksa idu u štrajk
ŠTRAJK
Radnici Varteksa idu u štrajk
ZAGREB - Radnici Varteksa d.d. u ponedjeljak 6.svibnja u 6,00 sati kreću u štrajk, priopćeno je SEEbizu iz Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH).
Ikea spušta cijene brojnih proizvoda
POTEZI
Ikea spušta cijene brojnih proizvoda
ZAGREB - Dok drugi proizvođači namještaja povećavaju svoje cijene, Ikea ide kontra inflatorne struje i pokreće treću rundu sniženja za tisuće proizvoda u godinu dana kako bi kupcima ublažila pritisak inflacije
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE