GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jeftinih letova nema i tako skoro neće ih biti

Jeftinih letova nema i tako skoro neće ih biti
LETOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2022 / 19:57
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Godinama su putnici u Njemačkoj mogli računati na letove po simboličnoj cijeni. Sada nema dovoljno aviona ni osoblja, a samim time ni dovoljno mjesta, pa su jeftini letovi odavno nestali.

Turisti to posebno osjete pred praznike, dakle i pred jesenske školske praznike. Sada, umjesto 10, 20 ili 30 eura, letovi, primjerice do Cipra, koštaju po 750, a do Mallorce, jedne od omiljenih destinacija za ovo doba godine, 200 u oba smjera.

Michael O'Leary, direktor najvećeg niskotarifnog prijevoznika u Europi Ryanaira, kaže da jednostavno više nema mjesta za nekadašnje promotivne cijene.

Prema stranici za usporedbu cijena Check24, letovi za Kanarske otoke između 4. listopada i 6. studenog skuplji su 21 posto nego prije godinu dana, s prosjekom od 464 eura, te za trećinu više nego 2019. Povratak u turska ljetovališta godine poskupjela od 27 do 44 posto.

Općenito, cijene letova posljednjih su mjeseci rasle brže od inflacije: u kolovozu je putovanje zrakoplovom koštalo u prosjeku 12,5 posto više nego 12 mjeseci ranije, a međugodišnja stopa inflacije za taj je mjesec dosegla 7,9 posto, tj. federalni ured rekao je u srijedu.za statistiku.

Istodobno su domaći letovi u 12 mjeseci poskupjeli u prosjeku 11 posto, ali za točno četvrtinu pretpandemijske 2019. U istoj usporedbi, letovi prema vanjskim destinacijama poskupjeli su u prosjeku 12,5 posto. odnosno 22,7 posto.

Poskupljenju su pridonijele veće cijene kerozina, ali i manjak osoblja koji je stvorio uska grla u zračnim lukama i prisilio prijevoznike na otkazivanje mnogih linija.

Dok se troškovi prijevoznika ne stabiliziraju i zrakoplovna industrija ne riješi problem nedostatka osoblja koji ju muči od zatvaranja pandemije, putnici će morati računati na skupe zrakoplovne karte, kažu analitičari.

Tagovi: jeftini letovi, Ryanair, niskotarifni prijevoznici, low cost
PROČITAJ I OVO
Tankerska će dati ponudu za preostale dionice Atlantske plovidbe
PONUDA
Tankerska će dati ponudu za preostale dionice Atlantske plovidbe
ZAGREB - Hrvatski brodar Tankerska plovidba planira dati ponudu za dobrovoljno preuzimanje udjela od 35,49 posto koji već ne posjeduje u uvrštenom partneru Atlantskoj plovidbi, priopćilo je odvjetničko društvo koje zastupa Tankersku u transakciji.
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PROCJENA
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PODGORICA - Vrijednost Instituta "Dr. Simo Milošević" u Igalu procjenjuje se između 65 i 70 milijuna eura, ali se procjena mora dopuniti dodatnim podacima o vrijednosti hotelsko-turističkog kompleksa, kazao je ministar prostornog uređenja, urbanizma i državne imovine Crne Gore Janko Odović.
Mađarski fond preuzeo srpski Superior Foods
AKVIZICIJE
Mađarski fond preuzeo srpski Superior Foods
BEOGRAD - Mađarski fond privatnog kapitala Hodler Asset Management preuzeo je preostlaih 32% udjela u srpskoj kompaniji Superior Foods Bačinci, čime je postao jedini vlasnik, izvijestili su savjetnički timovi BDK Advokata i odvjetničkog ureda Nikolić koji su savjetovali kompanije u transakciji.
Starbucks ne može pronaći prostor u Podgorici
KAŠNJENJE
Starbucks ne može pronaći prostor u Podgorici
PODGORICA - Turska kompanija Zeren Group, koja je ranije najavila da će početkom godine otvoriti prvu Starbucks kafeteriju u Podgorici, navodno se suočava sa problemom jer ne može da nađe adekvatan prostor po prihvatljivoj cijeni, kazali su portalu Investitor dva izvora upućena u proces, insistirajući na anonimnosti.
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
REOVI
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
OMAHA - Berkshire Hathaway Warrena Buffetta smanjio je svoj gigantski udio u Appleu u prvom tromjesečju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE