GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izraelsko-kineski konzorcij ne odustaje od ponude za najam Aluminija

Izraelsko-kineski konzorcij ne odustaje od ponude za najam Aluminija
UPORNI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2020 / 20:14
Autor: SEEbiz / H
MOSTAR - Predstavnici izraelsko-kineske grupacije koju predvodi MT Abraham Group iz Tel Aviva najavili su dolazak u Mostar te su ponovili namjere uzimanja u zakup pogona posrnulog mostarskog Aluminija unatoč tome što su vlada Federacije BiH i većina dioničara ove kompanije odbacili njihov prijedlog.

U priopćenju za javnost dostavljenom medijima u nedjelju iz MT Abraham Group, predsjednik ove grupacije Amir Gross Kabiri ističe se kako su zajedno s međunarodnim partnerima iz Kine China Machinery Engineering Corporation (CMEC) i China Industry of Engineering Metal & Foreign Co., Ltd. (NFC) nastojali s vlastima na svim razinama u Federaciji Bosne i Hercegovine, poduzeti zajednički napor kako bi se osigurao opstanak Aluminija.

Kabiri će 1. ožujka 2020. u Mostaru održati otvoreni sastanak s radnicima i drugim zainteresiranima kako bi dobio posljednje informacije oko najma mostarskog Aluminija. U priopćenju se dodaje kako su M.T. Abraham Group i njezini partneri spremni odmah započeti s provođenjem strateškog plana prema predloženom sporazumu.

Vlada Federacije BiH odbila je u četvrtak na sjednici u Mostaru njihovu ponudu, a konzorcij je pozvala da predloži neki novi model suradnje. Većinom glasova ovaj je prijedlog odbila i skupština dioničara, dok su opunomoćenik hrvatske vlade i dio malih dioničara glasovali za prihvaćanje prijedloga izraelsko-kineskog konzorcija o pokretanju proizvodnje.

Vlada je zamjerila što se u prijedlogu izraelsko-kineske grupacije inzistira na subvencijama električne energije i neplaćanju određenih obveza.

Ova je kompanija dugi niz godina bila najveći izvoznik u BiH i okosnica gospodarstva u Hercegovini. Njezinim gašenjem bez posla je ostalo 900 ljudi. Proizvodnja je obustavljena u srpnju prošle godine, nakon što su pogoni isključeni s napajanja električne energije zbog dugovanja koja su premašila 220 milijuna eura.

Mostarski Aluminij je nakon teških ratnih razaranja uz potporu vlade RH bio ponovno pokrenut 1997. godine.
Najveći pojedinačni vlasnik Aluminija je vlada Federacije BiH s 44 posto udjela, jednako toliko imaju mali dioničari i radnici, dok je vlada RH vlasnik 12 posto dionica.

Tagovi: Aluminij, MT Abraham Group, Vlada Federacije BiH, China Machinery Engineering Corporation,
PROČITAJ I OVO
Švicarska vlada može novim ovlastima prisiliti kompanije na veću proizvodnju lijekova
OVLASTI
Švicarska vlada može novim ovlastima prisiliti kompanije na veću proizvodnju lijekova
BERN - Švicarska vlada proširila je u petak ovlasti kako bi mogla naložiti tvrtkama da povećaju proizvodnju ključnih medicinskih potrepština poput lijekova i zaštitne opreme u slučaju veće potražnje zbog pandemije koronavirusa.
Leasing društva klijentima nude odgodu plaćanja obaveza
OPCIJE
Leasing društva klijentima nude odgodu plaćanja obaveza
ZAGREB - Udruženje leasing društava pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) donijelo je na preporuku Hanfe set mjera potpore potrošačima i poslovnim subjektima na čije je poslovanje i osobna primanja negativno utjecala pandemija koronavirusa, priopćeno je u petak iz HGK.
Medtronic omogućio pristup specifikacijama dizajna za svoj mobilni respirator
DOBRE VIJESTI
Medtronic omogućio pristup specifikacijama dizajna za svoj mobilni respirator
NEW YORK - Proizvođač medicinske tehnologije Medtronic u petak je priopćio kako je odlučio javno podijeliti specifikacije dizajna za mobilni respirator, kako bi se u proizvodnju potrebne medicinske opreme uključile i druge industrije.
Hanfa leasing društvima preporučila odgodu prisilne naplate
PREPORUKE
Hanfa leasing društvima preporučila odgodu prisilne naplate
ZAGREB - Hanfa je preporučila leasing društvima da prema primateljima leasinga, kod kojih je utvrđena nemogućnost plaćanja obveza, a čije je poslovanje već ili će biti pogođeno i koji tri mjeseca, počevši od travnja, ne podmire tri rate, ne poduzimaju mjere prisilne naplate sve do 31. ožujka 2021. godine.
Gorenje Valjevo produžava obustavu proizvodnje do 13. aprila
OBUSTAVA
Gorenje Valjevo produžava obustavu proizvodnje do 13. aprila
VALJEVO - Usled rastuće epidemije novog korona virusa, menadžment kompanije Hisense Gorenje doneo je odluku da produži period obustave proizvodnje u fabrici Gorenje Valjevo do 13. aprila 2020. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE