GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izraelsko-kineski konzorcij ne odustaje od ponude za najam Aluminija

Izraelsko-kineski konzorcij ne odustaje od ponude za najam Aluminija
UPORNI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2020 / 20:14
Autor: SEEbiz / H
MOSTAR - Predstavnici izraelsko-kineske grupacije koju predvodi MT Abraham Group iz Tel Aviva najavili su dolazak u Mostar te su ponovili namjere uzimanja u zakup pogona posrnulog mostarskog Aluminija unatoč tome što su vlada Federacije BiH i većina dioničara ove kompanije odbacili njihov prijedlog.

U priopćenju za javnost dostavljenom medijima u nedjelju iz MT Abraham Group, predsjednik ove grupacije Amir Gross Kabiri ističe se kako su zajedno s međunarodnim partnerima iz Kine China Machinery Engineering Corporation (CMEC) i China Industry of Engineering Metal & Foreign Co., Ltd. (NFC) nastojali s vlastima na svim razinama u Federaciji Bosne i Hercegovine, poduzeti zajednički napor kako bi se osigurao opstanak Aluminija.

Kabiri će 1. ožujka 2020. u Mostaru održati otvoreni sastanak s radnicima i drugim zainteresiranima kako bi dobio posljednje informacije oko najma mostarskog Aluminija. U priopćenju se dodaje kako su M.T. Abraham Group i njezini partneri spremni odmah započeti s provođenjem strateškog plana prema predloženom sporazumu.

Vlada Federacije BiH odbila je u četvrtak na sjednici u Mostaru njihovu ponudu, a konzorcij je pozvala da predloži neki novi model suradnje. Većinom glasova ovaj je prijedlog odbila i skupština dioničara, dok su opunomoćenik hrvatske vlade i dio malih dioničara glasovali za prihvaćanje prijedloga izraelsko-kineskog konzorcija o pokretanju proizvodnje.

Vlada je zamjerila što se u prijedlogu izraelsko-kineske grupacije inzistira na subvencijama električne energije i neplaćanju određenih obveza.

Ova je kompanija dugi niz godina bila najveći izvoznik u BiH i okosnica gospodarstva u Hercegovini. Njezinim gašenjem bez posla je ostalo 900 ljudi. Proizvodnja je obustavljena u srpnju prošle godine, nakon što su pogoni isključeni s napajanja električne energije zbog dugovanja koja su premašila 220 milijuna eura.

Mostarski Aluminij je nakon teških ratnih razaranja uz potporu vlade RH bio ponovno pokrenut 1997. godine.
Najveći pojedinačni vlasnik Aluminija je vlada Federacije BiH s 44 posto udjela, jednako toliko imaju mali dioničari i radnici, dok je vlada RH vlasnik 12 posto dionica.

Tagovi: Aluminij, MT Abraham Group, Vlada Federacije BiH, China Machinery Engineering Corporation,
PROČITAJ I OVO
Otvorena nova pista na Aerodromu Nikola Tesla
PISTA
Otvorena nova pista na Aerodromu Nikola Tesla
BEOGRAD - Nova pista ne Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu, dužine 3.500 metara, otvorena je danas.
Vjekoslav Majetić predstavlja Hrvatsku na svjetskoj završnici programa EY Poduzetnik godine
NATJECANJE
Vjekoslav Majetić predstavlja Hrvatsku na svjetskoj završnici programa EY Poduzetnik godine
ZAGREB – Ovoga četvrtka u Monacu će osmeročlani stručni žiri globalnog programa EY Poduzetnik godine, kojeg organizira konzultantsko-revizorska tvrtka EY, proglasiti novog EY Svjetskog poduzetnika godine.
A1 Srbija počinje izgradnju svoje optičke infrastrukture kako bi korisnicima pružila i fiksne usluge
INVESTICIJE
A1 Srbija počinje izgradnju svoje optičke infrastrukture kako bi korisnicima pružila i fiksne usluge
BEOGRAD - Posle 16 godina poslovanja u Srbiji, investiranja u mobilnu mrežu i optičku infrastrukturu za povezivanje baznih stanica, kompanija A1 Srbija ubrzava izgradnju vlastite optičke mreže sa ciljem da korisnicima u 2024. pruži i fiksne servise i usluge.
Inditex: Skok kvartalnih prihoda i dobiti
UZLET
Inditex: Skok kvartalnih prihoda i dobiti
MADRID - Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex izvijestio je u srijedu o skoku dobiti i prihoda u prvom poslovnom tromjesečju zahvaljujući višim cijenama na tržištima izvan eurozone.
Abazović: U Crnu Goru stiže i hotelski brend Crowne Plaza
HOTELI
Abazović: U Crnu Goru stiže i hotelski brend Crowne Plaza
PODGORICA - Najvažnija stvar za naš budući razvoj u turizmu je da imamo svjetske brendove i da budemo dio ukupne svjetske mape turizma.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE