GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izmjena oznaka i znakova na manevarskim površinama Zračne luke Franjo Tuđman

Izmjena oznaka i znakova na manevarskim površinama Zračne luke Franjo Tuđman
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2020 / 16:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Međunarodna zračna luka Zagreb je s današnjim danom, 27. veljače 2020. izmijenila oznake i znakove na manevarskim površinama, a temeljem zahtjeva Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, vezano za promjenu magnetske deklinacije.

Magnetska deklinacija je kut između magnetskog i zemljopisnog (geografskog) meridijana. Uslijed promjene magnetske deklinacije, koja se događa svakodnevno, a za zrakoplovstvo mijenja i objavljuje u pravilu svakih pet godina, mijenjaju se i magnetski smjerovi uzletno-sletne staze. Promjena oznaka uzletno-sletne staze događa se kad uslijed promjene magnetske deklinacije, vrijednost magnetskog smjera staze utječe na zaokruženi broj oznake staze. Promjena magnetske deklinacije i magnetskog smjera uzletno-sletne staze usklađuje se u svim navigacijskim instrumentima koji se koriste u zrakoplovstvu.

Izmjena magnetskih deklinacija je multidisciplinarni projekt koji uključuje međunarodne zračne luke u Republici Hrvatskoj, aerodrome sa svjedodžbom ili odobrenjem, operatore zrakoplova, generalnu avijaciju, MORH te regulatorno praćenje Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

Međunarodna zračna luka Zagreb je radi ove promjene bila obvezna izmijeniti oznake pragova (početak i kraj uzletno-sletne staze), informativne znakove i znakove naredbi. Ukupno je riječ o 32 znaka i 2 oznake na manevarskim površinama zračne luke, koje je sve bilo potrebno izmijeniti u jednoj noći.

Također je bilo potrebno izmijeniti oznake smjera uzletno-sletne staze na sustavu za upravljanje svjetlosnom signalizacijom na tornju Hrvatske kontrole zračne plovidbe i pripadajućim trafostanicama te ažurirati aerodromske nautičke karte i tekstualne podatke u Zborniku zrakoplovnih informacija (AIP).

Na ovom zahtjevnom poslu, čija priprema traje od početka 2019. godine, radili su stručnjaci različitih službi i profila zračne luke: službi razvoja, elektroenergetskog održavanja, aerodromskih aktivnosti, građevinskog održavanja, koordinacije prometa u stalnoj koordinaciji i pod nadzorom djelatnika Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

Sve navedeno promijenjeno je u jednoj noći i s današnjim danom, 27. veljače 2020. stupila je na snagu primjena novih aeronautičkih karata i podataka iz AIP-a te je sve usklađeno s navigacijskim instrumentima za novi smjer uzletno-sletne staze, koji je umjesto dosadašnjih 05/23 od danas ima oznake 04/22.

Tagovi: Zračna luka Franjo Tuđman,Međunarodna zračna luka Zagreb, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo
PROČITAJ I OVO
Generali: Naravno da ćemo isplatiti dividendu
DIVIDENDA
Generali: Naravno da ćemo isplatiti dividendu
MILANO - Najveći talijanski osiguravatelj Generali u petak je potvrdio da će isplatiti dividendu za 2019. u dvije tranše, potvrdivši ukupnu isplatu od 0,96 eura po dionici, naglašavajući svoj jak kapitalni položaj.
Čadež: U Srbiji 1.038 kompanija potpuno ili delimično obustavilo rad
OBUSTAVA
Čadež: U Srbiji 1.038 kompanija potpuno ili delimično obustavilo rad
BEOGRAD - Predsednik privredne komore Srbije rekao je danas da je 1.038 kompanija u Srbiji potpuno ili delimično obustavilo rad usled krize izazvane pandemijom korona virusa.
Qatar Airways obustavio letove između Dohe i Zagreba
LETOVI
Qatar Airways obustavio letove između Dohe i Zagreba
ZAGREB - Qatar Airways obustavio je letove između Dohe i Zagreba zbog pada potražnje koja je posljedica pandemije koronavirusa.
Jack Ma ipak ne kupuje Sveti Stefan
DEMANT
Jack Ma ipak ne kupuje Sveti Stefan
PODGORICA - Vlasnik Adriatic propertisa i Universal Capital Banke Petros Stathis demantovao je danas u izjavi za CdM medisjke navode da će osnivač i vlasnik Alibabe Jack Ma preuzeti ugovore o zakupu Svetog Stefana.
HND i SNH uputili Vladi hitne mjere za spas novinarstva
HITNO
HND i SNH uputili Vladi hitne mjere za spas novinarstva
ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) u petak su Vladi uputili hitne mjere koje predlažu za spas novinarstva ističući kako Vlada ni u svom trećem paketu mjera nije prepoznala problem u medijima te da je novinarstvo potpuno ignorirano.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE