GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Intereuropa: U 2020. pali prihodi i dobit, ali smanjena zaduženost

Intereuropa: U 2020. pali prihodi i dobit, ali smanjena zaduženost
BOLJE OD PLANOVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2021 / 19:40
Autor: SEEbiz
KOPER - U 2020. godini Intereuropa grupa ostvarila je 150,7 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 6% manje u odnosu na prethodnu godinu.

Operativni novčani tok (EBITDA) smanjio se za 12 posto na 12,3 milijuna eura, a neto dobit iznosila je 3,6 milijuna eura, što je 15 posto manje u odnosu na godinu ranije.

Istodobno, neto financijski dug na razini Grupe smanjio se za 10 milijuna eura i iznosio je 44,4 milijuna eura ili 3,6 puta EBITDA na kraju prošle godine, prema nerevidiranim podacima o poslovanju.

Prihodi od prodaje premašili su planove za osam posto, prodaja je iznad plana u sva tri poslovna područja, u apsolutnom iznosu najviše u poslovnom području kopnenog prijevoza. Sve su tvrtke u grupi iznad planiranih prihoda, osim podružnice u Crnoj Gori i dvije manje podružnice u Sloveniji.

Prošle je godine na rad grupe značajno utjecao izbijanje epidemije covid-19, tako da unatoč dodatnim mjerama zbog restriktivnih mjera zemalja u kojima grupa djeluje, nije bilo moguće izbjeći pad prodaje. U 2020. godini, u odnosu na 2019., prihodi od prodaje Grupe u matičnom društvu i podružnici u Crnoj Gori najviše su se smanjili. Druga najveća tvrtka u grupi, tvrtka u Hrvatskoj, uspjela je zadržati prihode na razini iz prethodne godine, dok su prihodi od prodaje u podružnicama u Srbiji, Ukrajini i Makedoniji porasli.

Osim što je premašio planirane prihode od prodaje, na višak planirane dobiti prije amortizacije i poreza za 21 posto značajno je utjecao i višak planiranih ostalih poslovnih prihoda za 600 tisuća eura. S druge strane, troškovi rada bili su veći od planiranih. Do zaostajanja EBITDA-e za 2019. najviše je došlo zbog manje prodaje i dodatno nižih ostalih poslovnih prihoda.

Operativna dobit Grupe u 2020. godini iznosila je 5,8 milijuna EUR, što je 1,8 milijuna EUR ili 23% manje u odnosu na prethodnu godinu. To je uglavnom bilo zbog manjih prihoda od prodaje, a za razliku od 2019. godine, Grupa nije imala većih jednokratnih prihoda od otplate spornih poslovnih potraživanja. Na operativnu dobit pozitivno su utjecali niži troškovi amortizacije i niži ostali operativni troškovi u 2020. Prošlogodišnja operativna dobit premašila je plan za 3,1 milijun eura ili 120 posto.

Tagovi: Intereuropa, poslovni rezultati, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Izostanak ugovora s HT-om o upravljanim uslugama skupo koštao Ericsson NT
ANALITIČARI
Izostanak ugovora s HT-om o upravljanim uslugama skupo koštao Ericsson NT
ANALIZA - Tijekom prvog tromjesečja 2024. Ericsson NT je zabilježio pad prihoda od 25% na godišnjoj razini, pad EBITDA-e od 21%, te neto dobit od 6,39 milijuna eura, što je smanjenje od 18% na godišnjoj razini.
PEVEX počinje graditi prodajni centar u Zaboku
INVESTICIJE
PEVEX počinje graditi prodajni centar u Zaboku
ZABOK - Nakon što je kupio zemljište i ishodio sve potrebne dozvole, PEVEX d.d., prvi hrvatski trgovački lanac počinje graditi prodajni centar u Zaboku.
Todorić: Iniciran postupak protiv ruskih banaka koje su s Plenkovićem otele imovinu
BIVŠI AGROKOR
Todorić: Iniciran postupak protiv ruskih banaka koje su s Plenkovićem otele imovinu
ZAGREB - Ivica Todorić poslao je jutros medijima mail u kojem spominje rusku ulogu u zbivanjima oko bivšeg Agrokora, iako su Rusi već duže vrijeme izvan igre.
Perutnina ide u zajedničko ulaganje s albanskim Balfinom
JOINT VENTURE
Perutnina ide u zajedničko ulaganje s albanskim Balfinom
MOSKVA - Ukrajinsko antimonopolsko povjerenstvo (AMCU) dalo je u četvrtak dozvolu slovenskom proizvođaču peradi Perutnina Ptuj d.o.o., ogranku ukrajinske agrobiznis grupe MHP, i albanskoj Balkan Finance Investment Group sh.p.k. (Balfin) za osnivanje zajedničkog poduzeća Perutnina Ptuj Albania sh.p.k., izvijestili su ukrajinski mediji pozivajući se na web stranicu regulatora.
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
TERMINAL
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
DUBAI - U Dubaiju su započeli s izgradnjom novog terminala u međunarodnoj zračnoj luci Al Maktoum, za koji se, prema riječima čelnika emirata šeika Mohammeda bin Rashida al Maktouma, očekuje da će biti najveći na svijetu i koštat će gotovo 35 milijardi dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE