GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IMT traktori će se do sljedeće godine prodavati u Hrvatskoj i Sloveniji

IMT traktori će se do sljedeće godine prodavati u Hrvatskoj i Sloveniji
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2024 / 12:45
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Otkako je 2018. drugi najveći proizvođač traktora na svijetu - indijski TAFE, kupio brend i tehničku dokumentaciju IMT-a, manje se govori o sudbini tvornice, a više o njenoj imovini. Nove vlasnike dobila su i imanja IMT-a, no proizvodnja je opstala, ali u drugom obliku.

Kada je 2021. prodan kompleks IMT-a u Zemunu, ABL Solvent je za 77 zgrada i zemljišta platio oko 70 milijuna eura, a na tom mjestu niče stambeno-poslovni kompleks. Tri godine ranije indijski TAFE platio je oko 550.000 eura kompletan brend IMT i pravo korištenja te tehničku dokumentaciju.

Danas se, prema riječima Slobodana Petrovića, dugogodišnjeg direktora IMT-a, a danas direktora operacija u novoj tvrtki starog imena, većina dijelova proizvodi u Indiji, dok se sklapanje obavlja u Srbiji.

– Na tom poslu je angažirano deset ljudi, a godišnje prodamo 350 do 400 traktora, što je naravno daleko manje od tehničkih potreba naše poljoprivrede – kaže Petrović za Biznis.rs.

Traktori IMT by TAFE i dalje drže oko 13 posto tržišta, a sugovornik naglašava da nije riječ ni o nostalgiji ni o pukoj navici, već o čistoj računici domaćih kupaca.

– U velikom dijelu zemlje postoje mala gospodarstva kojima ne trebaju veliki traktori. Konsolidacija se dogodila u Vojvodini, gdje se prodaju traktori velike snage od 300 do 400 konjskih snaga, jer ako imate tisuće hektara, takvi vam strojevi trebaju. Južno i zapadno od Save i Dunava, kao i podno Fruške gore gdje su voćnjaci i vinogradi, potrebni su traktori manje snage, okretniji i pristupačniji – objašnjava Petrović.

Također razbija mit da je to navika.

- Naši poljoprivrednici znaju sami popraviti stroj ako se slučajno nešto dogodi, relativno lako i brzo, zatim ima još dosta mehaničara koji znaju raditi s takvim traktorima, a ima i dosta trgovina koje prodaju dijelove - ta podrška je jedan od glavnih razloga zašto se ljudi odlučuju za IMT traktore – kaže Petrović.

TAFE, kako ističe, prodaje traktore pod brendom IMT u Srbiji, uključujući Kosovo, kao i u Republici Srpskoj.

- Indijska tvrtka dovršava homologaciju traktora prema europskim standardima, a do sljedeće godine očekuje se početak prodaje iu Hrvatskoj i Sloveniji - kaže Petrović.

Na pitanje koliko se novi modeli s markom IMT razlikuju od "starih" traktora, odgovara da su gotovo identični.

Tagovi: IMT, traktori, tafe
PROČITAJ I OVO
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
TERMINAL
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
DUBAI - U Dubaiju su započeli s izgradnjom novog terminala u međunarodnoj zračnoj luci Al Maktoum, za koji se, prema riječima čelnika emirata šeika Mohammeda bin Rashida al Maktouma, očekuje da će biti najveći na svijetu i koštat će gotovo 35 milijardi dolara.
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE