GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ima li spasa za 3. maj?

Ima li spasa za 3. maj?
DANI ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2023 / 17:27
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Nakon tri završena i isporučena broda, »3. maj« ušao je u završnicu bitke.

U Vladinoj odluci prije deset dana kojom je, uz poduži niz uvjeta, odobrila izdavanje državnih jamstava za novi kredit od 23,45 milijuna eura, jasno je apostrofirano kako je ovo završna i posljednja iz kompletnog procesa koji je, podsjetimo, otpočeo u ljeto 2019. godine, kada su u Banskim dvorima odlučili podržati nastavak proizvodnje u riječkom brodogradilištu s ciljem umanjenja štete koju je pretrpio državni proračun slomom Uljanik grupe.

Više nema nazad, više nema započetih gradnji za završiti, više nema kredita za koje u 100-postotnom iznosu jamči država, piše Novi list.

Pred 3. majem je ostala zadnja novogradnja, koju mora završiti do sredine lipnja iduće godine. Gantogram završetka ovog broda za Kanađane, nažalost, poklapa se s razdobljem u kojem će, sudeći prema svim relevantnim poslovnim pokazateljima, »3. maj« nakon 118 godina postojanja u gradu na Rječini, čijim je jednim od glavnih simbola odavno postao i u kojem su generacije Riječana odradili svoje radne vjekove, otići u – stečaj.

Nakon preživljavanja dva svjetska rata, Domovinskog rata, svih kriza koje su se kroz posljednjih dvanaest desetljeća periodično pojavljivale, epizode neslavnog spajanja s Uljanikom, čini se pomalo nestvarno da stari riječki Zmaj poklekne, no nagomilane dubioze neumoljive su.

Zrno nade da će se na prostoru velikog Zmaja ipak zadržati i opstati neki oblik brodograđevne djelatnosti, budi činjenica da se stvorila podloga za novi Treći maj.

Tvrtka kći »3. maj Rijeka 1905« trebala bi predstavljati budućnost, novi život, novi start neopterećen teretima i dubiozama iz prošlosti.

To je i velik izazov, koji će zahtijevati puno umijeća da se sa svim sadašnjim boljkama izađe na kraj, da se proizvodnja u potpunosti podvede pod tržišne gabarite i trendove prisutne na tržištu brodova.

Projekt gradnje jednog od najluksuznijih polarnih kruzera na svijetu pokazao je da to nije nemoguća misija, a hrabri i podatak da interes za preuzimanje novog Trećeg maja načelno iskazuje nekoliko potencijalnih ulagača. Na odgovornima je da pronađu i odaberu najbolju opciju za riječkog Zmaja i njegove radnike.

Tagovi: 3. maj, brodogradnja, Uljanik
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE