GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IKEA će do 2021. iz prodaje ukloniti alkalne baterije koje se ne mogu puniti

IKEA će do 2021. iz prodaje ukloniti alkalne baterije koje se ne mogu puniti
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2020 / 14:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kako bi potaknula ljude na zdraviji i održiviji život kod kuće, IKEA će sve alkalne baterije koje se ne mogu puniti ukloniti iz asortimana za opremanje domova najkasnije do listopada 2021. Ovom odlukom IKEA želi nadahnuti kupce koji često koriste baterije da prijeđu na punjive, čija redovita upotreba omogućuje uštedu novca te smanjenje otpada.

Nekoliko novijih studija pokazuje da je utjecaj alkalnih baterija na okoliš veći u usporedbi s punjivim nikal-metal-hidridnim baterijama (NiMH) kada se koriste u kućanskim uređajima koji imaju veliku potrošnju energije i zbog toga se redovito pune - kao npr. igračke, svjetiljke, prijenosni zvučnici ili fotoaparati.

Već nakon deset punjenja, punjive NiMH baterije, poput serije LADDA koja se prodaje u robnim kućama IKEA, imaju značajno manju emisiju stakleničkih plinova u usporedbi s emisijom nastalom upotrebom alkalnih baterija, a pri tome je dobivena ista količine energije. Na razini od oko 50 punjenja, ukupni utjecaj NiMH baterija na okoliš1 jednak je ili manji od utjecaja upotrebe alkalnih baterija.

„Kupci koji često trebaju baterije mogu profitirati zamjenom alkalnih baterija punjivima. S vremenom se mogu ostvariti značajne uštede - na okolišu, kao i na kućnom budžetu. U poslovnoj godini 2019. (01.09.2018. - 31.08.2019.) IKEA je diljem svijeta prodala oko 300 milijuna alkalnih baterija, stoga vidimo velik potencijal da nadahnemo naše kupce za usvajanje novih praksi i prelazak na punjive baterije“, kaže Emelie Knoester iz IKEA Range & Supply odjela.

Kada bi, primjerice, svi IKEA kupci prešli s alkalnih baterija ALKALISK na punjive baterije LADDA, koristili ih za uređaje s visokom potrošnjom i punili ih samo 50 puta, izračuni pokazuju da bi se diljem svijeta smanjila količina otpada za 5000 tona godišnje. Kako se jedna LADDA baterija može napuniti i do 500 puta, postoji potencijal i za dodatno smanjenje otpada.

„Na putu smo da nadahnemo i omogućimo ljudima zdravije i održivije živote. Postupnim ukidanjem alkalnih baterija i fokusiranjem na naš asortiman punjivih baterija, činimo još jedan korak na tom putu, nudeći pristupačno i prikladno rješenje produljenog vijeka trajanja, a time i smanjenje otpada“, kaže Caroline Reid, voditeljica održivog razvoja u IKEA Range & Supply.

Ova zamjena baterija u IKEA asortimanu primjenjuje se na globalnoj razini i uključuje ukidanje alkalnih baterija ALKALISK. Za sada će se u prodaji zadržati litij-ionska ćelijska baterija nazvana PLATTBOJ jer neki proizvodi koje trenutno prodaje IKEA zahtijevaju ovakvu bateriju.

Tagovi: Ikea, alkalne baterije, ALKALISK, LADDA
PROČITAJ I OVO
Ericsson NT: Neto dobit srezana 16,8%
LOŠA GODINA
Ericsson NT: Neto dobit srezana 16,8%
ZAGREB - Neto dobit Ericssona Nikole Tesle (ENT) za prvih devet mjeseci ove godine iznosi 67,2 milijuna kuna, što je 16,8 manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavio je ENT u srijedu u devetomjesečnom financijskom izvješću.
Qatar Airways i u studenome samo jednom tjedno prema Zagrebu
LETOVI
Qatar Airways i u studenome samo jednom tjedno prema Zagrebu
ZAGREB - Qatar Airways smanjio je promet prema Zagrebu još krajem rujna, a linija će s minimalnim brojem tjednih operacija prometovati i u studenome.
Trgovine PEVEX-a neće raditi na blagdan Svih svetih
NAJAVE
Trgovine PEVEX-a neće raditi na blagdan Svih svetih
ZAGREB - Uprava trgovačkog lanca PEVEX donijela je odluku o ovotjednom radnom vremenu prodajnih centara, njih 26 diljem Hrvatske.
Prepolovljeni prihodi zrakoplovnih kompanija
TEŽAK PAD
Prepolovljeni prihodi zrakoplovnih kompanija
LONDON - Ukupni prihodi globalnih zračnih prijevoznika smanjit će se za 46 posto 2021. u odnosu na 2019. godinu, objavilo je danas Međunarodno udruženje zračnog prometa (IATA).
Međimurska tvrtka kažnjavat će radnike koji završe u samoizolaciji
POTEZI
Međimurska tvrtka kažnjavat će radnike koji završe u samoizolaciji

ČAKOVEC - Tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca u Međimurju uvela je neobičnu praksu; svakom radniku kojem bude određena samoizolacija smanjit će plaću za 10 posto. To im je u dopisu priopćio direktor kompanije Đuro Horvat.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE