GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HZZ: Potpore i poslodavcima koji su ponovno zaposlili otpuštene radnike

HZZ: Potpore i poslodavcima koji su ponovno zaposlili otpuštene radnike
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2020 / 17:21
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) u ponedjeljak je izmijenilo kriterije za korištenje potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom, a najznačajnija promjena je da i poslodavci koji su tijekom ožujka otpustili radnike mogu koristiti potpore ako su radnike ponovno prijavili u radni odnos.

Na sjednici Upravnog vijeća HZZ-a u ponedjeljak odlučeno je da poslodavac može ostvariti pravo na potporu za očuvanje radnih mjesta za mjesec ožujak ukoliko je ponovno prijavio radnika u radni odnos i predao za njega zahtjev za dodjelu potpore zaključno do 7. travnja 2020. , a da radnik nije ostvario pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti.

Za radnike koji su u ožujku bili prijavljeni u evidenciju nezaposlenih i ostvarili su pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti, poslodavac ostvaruje pravo na potporu za mjesece travanj i svibanj ako ostanu zaposleni kod toga poslodavca.

Navedeno se ne odnosi na radnike kojima je radni odnos prestao zbog prestanka ugovora o radu na određeno vrijeme ili zbog odlaska u mirovinu. Također je omogućeno ostvarivanje potpore za radnike zaposlene do 19. ožujka 2020. ., kao i za radnike zaposlene u podružnicama predstavništva stranih tvrtki u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju HZZ-a.

Nadalje, povećan je iznos potpore na 4.000 kuna za mjesec travanj i svibanj po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu.

HZZ će također, temeljem podataka od Porezne uprave, izvršiti isplatu doprinosa (MO II stup) razmjerno visini dodijeljene potpore i to iznos od 203,12 kn za 3. mjesec po radniku; te iznos od 250 kuna za 4. i 5. mjesec po radniku.

Korištenje mjere omogućeno je i tvrtkama u likvidaciji, ukoliko imaju zaposlenih i podmiruju svoje obveze, napominje se.

Tom odlukom Upravno vijeće HZZ-a uvažilo je prijedloge poslodavaca - Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske udruge poslodavaca.

Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene zaključno sa 7. travnja 2020. godine odobravat će se isplate troškova plaća za mjesec ožujak, travanj i svibanj 2020. godine.

Oni zahtjevi koji će biti zaprimljeni u razdoblju od 8. travnja do 7. svibnja odobravat će se isplate troškova plaće za travanj i svibanj 2020. godine, dok će se za zahtjeve zaprimljene od 8. svibnja do 7. lipnja odobravati isplata troškova plaće za svibanj 2020. godine, ističe se u priopćenju.

Tagovi: Hrvatski zavod za zapošljavanje, potpora poduzetnicima, koronakriza, koronavirus u Hrvatskoj, Glas poduzetnika
PROČITAJ I OVO
Wizz Air ponovo otvorio bazu u Beogradu
BAZA
Wizz Air ponovo otvorio bazu u Beogradu
BEOGRAD - Wizz Air, najveća niskobudžetna avio-kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi, saopštila je danas da je ponovo otvorila svoju beogradsku bazu sa rutama do nekih od najpopularnijih destinacija u Evropi.
Arena Hospitality Group i formalno kupila Hotel Riviera
HOTELI
Arena Hospitality Group i formalno kupila Hotel Riviera
PULA - Arena Hospitality Group izvijestila je da je dana sklopila Ugovor o kupoprodaji s Republikom Hrvatskom s ciljem stjecanja vlasništva nad hotelom Riviera za kupoprodajnu cijenu u iznosu od 36,5 milijuna kuna.
Turkish Airlines najavio ponovnu uspostavu nekih međunarodnih letova iz Europe
LETOVI
Turkish Airlines najavio ponovnu uspostavu nekih međunarodnih letova iz Europe

ANKARA - Turkish Airlines planira nakon više od dva mjeseca obustave ponovno uspostaviti neke međunarodne letove iz 16 europskih gradova prema Turskoj, objavio je u utorak turski zračni prijevoznik, najavivši i nekoliko novih ruta.

Vlada tvrdi: Pokrećemo proizvodnju u Imunološkom zavodu
MRTVI KAPITAL
Vlada tvrdi: Pokrećemo proizvodnju u Imunološkom zavodu
ZAGREB - Marina Pavković objavila je kako je danas primila odgovor Vlade RH posredstvom Ministarstva državne imovine.
U Brodosplitu položena kobilica za polarni kruzer
ŠKVER
U Brodosplitu položena kobilica za polarni kruzer
SPLIT - Kobilica za novogradnju 485 - brod za krstarenja polarnim područjima koji će nositi ime Janssonius, položena je u utorak u Brodosplitu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE