GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HŽ Infrastruktura planira obnovu dvije pruge u Istri

HŽ Infrastruktura planira obnovu dvije pruge u Istri
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2023 / 10:41
Autor: SEEbiz
PULA - Prošle godine puno se u javnom prostoru govorilo o modernizaciji istarskih pruga. Što je do sada učinjeno? Hoće li se istarska pruga prijaviti za sufinanciranje putem EU fondova, pitali smo Hrvatske željeznice.

"HŽ Infrastruktura radi na aktivnostima vezanima uz obnovu pruge Lupoglav - Raša i na uspostavi prometa do luke Bršica, te na aktivnostima obnove i modernizacije željezničke pruge državna granica - Buzet - Pula", odgovaraju iz HŽ-a za Glas Istre.

Iz odgovora razabiremo da je provedeno prethodno javno savjetovanje i u tijeku je postupak javne nabave za izradu Studije izvodljivosti za revitalizaciju željezničke pruge Lupoglav - Raša i željezničkih kolosijeka u Raši. U istoj je fazi i Studija obnove i modernizacije željezničke pruge državna granica - Buzet - Pula.

Studijom izvodljivosti za dionicu Lupoglav - Raša razmotrit će se i analizirati opravdanost revitalizacije pruge, s obzirom na predviđene količine teretnog prijevoza prema potrebama Lučke uprave Rijeka za terminal Bršica i odrediti smjernice za izradu daljnje studijske i projektne dokumentacije. Procijenjena vrijednost nabave iznosi 265 tisuća eura (2 milijuna kuna), a za izradu studijske dokumentacije predviđeno je 12 mjeseci od dana potpisa ugovora.

Studijom za dionicu granica - Buzet – Pula detaljno će se definirati opravdanost modernizacije, s obzirom na moguće ponovno uvođenje teretnog prometa i povećanje putničkog prometa. Procijenjena vrijednost nabave iznosi 664 tisuće eura (5 milijuna kuna), a za izradu studije predviđeno je 14 mjeseci od dana potpisa ugovora.

Razmatra se i mogućnost daljnjih prijava projekata za sufinanciranje putem europskih fondova, ističu iz Korporativnih komunikacija HŽ Infrastrukture.

Studijska dokumentacija trebala bi biti podloga za daljnju razradu projekata i prijavu za sufinanciranje iz europskih fondova.

Antona Klimana, HDZ-ovog zastupnik u Istri, spominju kao najvećeg zagovaratelja revitalizacije željeznice. Kliman je uvjeren da će modernizirana pruga pridonijeti razvoju središnje Istre, a i on očekuje kako se benefiti neće svesti isključivo na turizam.

- Uvjeren sam da je riječ o infrastrukturi koja će oživjeti naš ruralni prostor i potaknuti pokretanje novih poslova, rekao je Kliman.

Tagovi: HŽ Infrastruktura, pruge u Istri, istarske pruge
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE