GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HT: Rast prihoda od 6,2%, neto dobit blizu pretpandemijske razine

HT: Rast prihoda od 6,2%, neto dobit blizu pretpandemijske razine
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2023 / 09:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski Telekom je u prvoj polovici 2023. godine temeljem pozitivnog razvoja poslovanja zabilježio rast prihoda od 6,2% u odnosu na isto razdoblje lani, što je rezultat rasta prihoda u segmentu poslovnih i privatnih korisnika.

Unatoč dvoznamenkastim inflacijskim pritiscima na našu troškovnu bazu, zahvaljujući nastavku transformacije operativnog modela i inicijativama povećanja učinkovitosti rast operativnih troškova zadržan je na 6,7% u odnosu na isto razdoblje lani, a što je zajedno sa snažnim poslovnim zamahom doprinijelo 1,8% rastom prilagođene EBITDA AL u istomrazdoblju. Neto dobit od 53,3 milijuna eura približna je pred-pandemijskoj razini, a najvećim dijelom je podržana neoperativnim stavkama i rezultatima Crne Gore.

Ukupne investicije, uključujući radio frekvencijski spektar, iznosile su 233,1 milijuna eura (+126,4% YoY), što predstavlja najveća ulaganja na tržištu i odražava HT-ovu kontinuiranu predanost omogućavanju platforme za nacionalnu digitalizaciju i budući poslovni rast.

Dodatnim ulaganjima u razvoj infrastrukture diljem Hrvatske, HT je učvrstio status vodeće mreže.
Osiguravajući najveći udio spektra na aukciji za postojeće frekvencije, u kombinaciji s najvećim udjelom u 5G spektru osvojenim prije dvije godine, HT je osigurao da korisnici uživaju u najboljem iskustvu mobilne mreže i u narednim godinama. Istodobno, već petu godinu zaredom HT je osvojio nagradu Ookla Speedtest za najbolju i najbržu mobilnu mrežu, postigavši najbolji ikad zabilježeni rezultat u Hrvatskoj.
Tijekom prvih šest mjeseci 2023. godine, HT je nastavio širiti svoju vodeću optičku mrežu (FTTH), jedinu iskonsku gigabitnu tehnologiju, povećavajući najveću FTTH mrežu u Hrvatskoj za dodatnih 19% u odnosu na isto razdoblje lani, a što nas približava ostvarivanju naše ambicije pokrivanja više od milijun kućanstava optikom, temeljem ulaganja u digitalizacij diljem Hrvatske, u urbanim i ruralnim područjima.

Kao najbolji poslodavac u telekomunikacijskoj industriji, HT je nastavio sustavno ulagati u zaposlenike, što je rezultiralo najvišim razinama angažiranosti i zadovoljstva zaposlenika, a što se također odrazilo i u najvećem ikad zadovoljstvu korisnika.

Pokrenuto preuzimanje nazad tehnološke jedinice za izgradnju i održavanje od ENTS Hrvatski Telekom odlučio je preuzeti nazad tehnološku jedinicu za izgradnju i održavanje HT mreže od Ericsson Nikola Tesla Servisi d.o.o. (ENTS) koja je od rujna 2014. godine bila izdvojena u navedenu kompaniju te je obavljala poslove za Hrvatski Telekom u domeni pružanja usluga izgradnje i održavanja elektroničke komunikacijske nfrastrukture. HT će time imati sve strateške poslovne segmente unutar kompanije. Ova promjena prati industrijske trendove i dodatno će ubrzati transformaciju operativnog modela HT-a, poboljšati poslovnu fleksibilnost i stvoriti preduvjete za daljnji razvoj fiksne i mobilne mreže, istodobno pružajući još bolju i bržu uslugu korisnicima.

Hrvatski Telekom d.d. i Liburana d.o.o., 100% u vlasništvu Professio Energia d.d., zaključili su virtualni korporativni ugovor o opskrbi električnom energijom iz obnovljivih izvora (Virtual Power Purchase Agreement - vPPA), što predstavlja važnu prekretnicu u energetskoj strategiji HT-a te potvrđuje posvećenost HT-a odgovornom i proaktivnom upravljanju na putu prema održivoj budućnosti. Električnu energiju iz obnovljivih izvora, u količini od 50 GWh godišnje proizvodit će vjetroelektrana koja će biti izgrađena na lokaciji Mazin Gračac.
Prvi korporativni vPPA u Hrvatskoj predstavlja veliku strukturalnu energetsku tranziciju i važan korak u podmirenju značajnog dijela godišnje potrebe HT-a za električnom energijom iz obnovljivih izvora, a istodobno izravno doprinosi i ostvarenju ambicioznih ESG ciljeva.

Strategija za raspoređivanje kapitala jasno pokazuje snažnu usmjerenost Hrvatskog Telekoma na povrate za dioničare i našu namjeru da vratimo vrijednost dioničarima. Na Glavnoj skupštini 10. svibnja 2023. godine, Uprava i Nadzorni odbor su potvrdili zajednički prijedlog za raspodjelu neto dobiti za 2022. godinu. Iznos od 1,10 eura po dionici predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit Društva od 93,9% i rast od 3,6% u usporedbi s prethodnom godinom.
U prvoj polovici 2023. godine Hrvatski Telekom je na Zagrebačkoj burzi u okviru važećeg Programa otkupa dionica otkupio dodatnih 216.286 dionica Društva te je u izvještajnom razdoblju za stjecanje dionica Društva isplatio ekvivalentnu vrijednost od 5,4 milijuna eura. Uprava u ovom trenutku očekuje minimalnu dividendu od 0,80 eura po dionici za 2023.godinu.

U 2023. godini cilj je nisko jednoznamenkasto povećanje prihoda i EBITDA-e nakon najmova, uz srednje jednoznamenkasto smanjenje kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2022. godinu (kad se izuzmu ulaganja u spektar). Izgledi za regionalno širenje ostaju nepromijenjeni dok nastavljaju pratiti i procjenjivati potencijalne aktivnosti stjecanja i preuzimanja.

Tagovi: Hrvatski Telekom, Professio Energia, Crnogorski Telekom, Optima Telekom
PROČITAJ I OVO
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
TERMINAL
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
DUBAI - U Dubaiju su započeli s izgradnjom novog terminala u međunarodnoj zračnoj luci Al Maktoum, za koji se, prema riječima čelnika emirata šeika Mohammeda bin Rashida al Maktouma, očekuje da će biti najveći na svijetu i koštat će gotovo 35 milijardi dolara.
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE