GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski Telekom: Rekordne investicije, rast prihoda i EBITDA-e

Hrvatski Telekom: Rekordne investicije, rast prihoda i EBITDA-e
ODLIČNA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2024 / 09:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kao rezultat snažnog komercijalnog zamaha i pozitivnih poslovnih kretanja, Hrvatski Telekom je u 2023. godini zabilježio rast prihoda od 5,7% u odnosu na prošlu godinu, zahvaljujući dobrim rezultatima u segmentima privatnih i poslovnih korisnika.

Unatoč inflacijskim i konkurentskim pritiscima, HT je uspješno ograničio rast operativnih troškova na 4,8% u odnosu na prošlu godinu, uz daljnju transformaciju modela poslovanja i troškovnih inicijativa za povećanje učinkovitosti. To je, zajedno sa snažnim komercijalnim zamahom, pridonijelo rastu prilagođene EBITDA-e nakon najmova od 5,3% u odnosu na prošlu godinu.

Neto dobit iznosila je 132 milijuna eura, u prvom redu zahvaljujući jednokratnim stavkama i dobrim rezultatima EBITDA-e.

U 2023. dodatno su se povećala vodeća ulaganja na tržištu koja su, zajedno s ulaganjima u spektar, iznosila 361,4 milijuna eura i bila su veća za 50,7% u odnosu na prošlu godinu, čime smo potvrdili svoju predanost osiguravanju platforme za digitalizaciju zemlje i daljnji poslovni rast.

Unatoč izazovnom okruženju i gospodarskoj neizvjesnosti HT je uspješno ostvario očekivanja te premašio početne smjernice za 2023.

Najvećim ulaganjima na tržištu i razvojem infrastrukture u cijeloj Hrvatskoj HT je dodatno ojačao vodeći položaj svoje mobilne i fiksne mreže.

U postojećim frekvencijskim pojasevima na aukciji spektra HT je osigurao najveći udio mobilnog spektra na tržištu. Mobilna mreža Hrvatskog Telekoma dobila je OOKLA certifikat za najbolju i najbržu mobilnu mrežu u zemlji petu godinu zaredom, a kao najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj prepoznao ju je i HAKOM. Izgradnjom optičke infrastrukture, ne samo u gradovima, već i u prigradskim i ruralnim područjima diljem Hrvatske, HT je proširio već sada najveću optičku mrežu (FTTH) u Hrvatskoj za više od 20%, u usporedbi s godinom ranije, što je značajan korak prema ispunjenju cilja pokrivanja više od milijuna domaćinstava gigabitnim brzinama optičke mreže.

Deregulacija usluga mreže velike brzine na konkurentnim područjima
HAKOM je 27. srpnja 2023. donio konačne odluke o analizi tržišta veleprodajnog pristupa nepokretnoj mreži kojima je deregulirao usluge optičke mreže HT-a u 72 upravne jedinice u gradskim područjima Hrvatske u kojima je HAKOM utvrdio da postoji tržišna konkurencija. Deregulacija mreža velikih brzina na konkurentnim područjima omogućit će jednake tržišne uvjete svim sudionicima na tržištu.

Daljnja optimizacija modela poslovanja
HT je ubrzao transformaciju svog operativnog modela, podižući razinu učinkovitosti, istovremeno pružajući najbolje iskustvo korisnicima na tržištu. U siječnju 2024., HT je dovršio integraciju Iskon Interneta u HT d.d. te je iz društva Ericsson Nikola Tesla Servisi prenesena jedinica za izgradnju i održavanje mreže HT-a u novoosnovano društvo - HT Servise d.o.o. Osim toga, HT je započeo pripreme za gašenje 3G tehnologije. Ovo će dodatno ubrzati prijelaz na energetski učinkovitije 4G i 5G tehnologije, omogućujući pružanje bržih, naprednijih i sigurnijih usluga, istovremeno jačajući doprinos održivoj digitalnoj transformaciji društva.

Poticanje ESG programa
Održivost je sastavni dio strategije koju je HT kao društveno odgovorna kompanija tijekom 2023. nastavio integrirati i sustavno provoditi sva tri stupa ESG-a, fokusirajući se na klimatske promjene, učinkovitost resursa i digitalnu inkluziju. HT je smanjio potrošnju energije za 3% u odnosu na prethodnu godinu, a emisije CO2 za 4% u odnosu na prethodnu godinu. HT je zaključio prvi virtualni PPA sporazum u zemlji, što označava važnu prekretnicu u energetskoj strategiji kompanije. Nadalje, HT je pokrenuo sveobuhvatnu platformu za zaštitu okoliša "Poziv koji ne propuštaš" te imao rekordnu godinu u pogledu prikupljenih starih elektroničkih uređaja. Napori HT-a su prepoznati osvajanjem nacionalne nagrade za održivost treću godinu zaredom.

Novi Kolektivni ugovor potpisan je u prosincu i stupio je na snagu u siječnju 2024., a vrijedit će tri godine. Time je HT ponovno potvrdio da je najpoželjniji poslodavac u telekomunikacijskoj industriji i općenito jedan od najboljih poslodavaca u Hrvatskoj.

U prosincu 2023. Kostas Nebis, glavni direktor HT-a, podnio je ostavku s učinkom od 1. srpnja 2024., a svoju će karijeru nastaviti u Deutsche Telekom Grupi kao predsjednik Uprave i glavni direktor OTE Grupe u Grčkoj. Nataša Rapaić, sadašnja članica Uprave i glavna operativna direktorica za privatne korisnike (COOR), imenovana je predsjednicom Uprave Hrvatskog Telekoma s učinkom od 1. srpnja 2024.


Strategija HT-a za alokaciju kapitala i dalje pokazuje snažnu usmjerenost kompanije na povrate za dioničare i namjeru vraćanja vrijednosti dioničarima. HT je tijekom 2023. vratio 107,8 milijuna eura dioničarima putem dividendi i otkupa dionica, što je najveća razina alokacije kapitala od 2019.

HT je isplatio dividendu u iznosu od 1,10 eura po dionici, što predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit kompanije od 93,9% i rast od 3,6% u usporedbi s prošlom godinom.

U okviru trenutačnog Programa otkupa dionica i putem uspješnog dražbenog postupka za ubrzano prikupljanje ponuda koji je proveden u rujnu HT je kupio dodatne 808 252 dionice kompanije na Zagrebačkoj burzi. HT je isplatio ekvivalentnu vrijednost od 21,2 milijuna eura za stjecanje dionica kompanije u izvještajnom razdoblju.

Iznos dividende za 2023. bit će objavljen 20. ožujka 2024. zajedno s revidiranim financijskim izvještajima za 2023.

Izgledi za 2024.
Naš primarni cilj je nastaviti s rastom unatoč stalnim vanjskim izazovima. Cilj je ostvariti nisko jednoznamenkasto povećanje prihoda s obzirom na usporavanje rasta prihoda koji potječu od ostalih mobilnih komunikacija, a koji su najvišu razinu zabilježili 2023., i na smanjeni doprinos prihoda od tranzitnog prometa koji nosi niže marže. Osim toga, predviđamo srednji jednoznamenkasti rast EBITDA-e nakon najmova i kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2023. Nismo promijenili svoje stajalište o regionalnom širenju te nastavljamo procjenjivati potencijalne prilike za stjecanja i preuzimanja.

Osvrćući se na poslovne rezultate za 2023. godinu, Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, izjavio je:

„Za Hrvatski Telekom 2023. bila je uspješna godina, obilježena jako dobrim financijskim rezultatima te povećanjem prihoda i EBITDA-e zahvaljujući rastu u području mobilnih i fiksnih komunikacija i sistemskih rješenja.

Tagovi: Hrvatski Telekom, prihod, dobit, ebitda, 5g, nataša rapaić, rapaić
PROČITAJ I OVO
Drugi najveći dioničar Varteksa Stjepan Čajić za isplatu plaća radnicima
PROBLEMI
Drugi najveći dioničar Varteksa Stjepan Čajić za isplatu plaća radnicima
VARAŽDIN - Radnicima Varteksa isplaćen je drugi dio plaća za veljaču zahvaljujući pozajmici koju je dao jedan od dioničara kompanije – Stjepan Čajić.
Poznati hrvatski trgovački lanac osuđen jer je prodavao hranu štetnu za zdravlje
PROBLEMI
Poznati hrvatski trgovački lanac osuđen jer je prodavao hranu štetnu za zdravlje
ZAGREB - Poznati trgovački lanac proglašen je krivim i kažnjen jer je prodavao hranu štetnu za zdravlje ljudi.
Arena Hospitality Group dobila dva protuprijedloga za dividendu
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group dobila dva protuprijedloga za dividendu
PULA - Arena Hospitality Group jučer je primila dva protuprijedloga za dividendu od PBZ Croatia osiguranja i AZ mirovinskih fondova.
Boscarol postao suvlasnik slovenskog proizvođača obrambenih dronova
POTEZI
Boscarol postao suvlasnik slovenskog proizvođača obrambenih dronova
LJUBLJANA - Slovenski poduzetnik Ivo Boscarol postao je 10-postotni vlasnik C-Astrala. Udio je otkupio od suosnivača Marka Peljhana, koji ostaje partner, a istovremeno preuzima i upravljanje drugom Boscarolovom tvrtkom.
Temasek otvorio ured u Parizu, ulaže 25 milijardi dolara u širu regiju
INVESTICIJE
Temasek otvorio ured u Parizu, ulaže 25 milijardi dolara u širu regiju
PARIZ – Temasek je ovih dana otvorio ured u Parizu, svoj treći u Europi, proširujući svoje globalno prisustvo na 13 ureda u devet zemalja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE