GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatske šume postale nositelj SURE certifikata kojim se potvrđuje održiva proizvodnja šumske biomase

Hrvatske šume postale nositelj SURE certifikata kojim se potvrđuje održiva proizvodnja šumske biomase
CERTIFIKAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2024 / 22:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon uspješno odrađenog audita, Hrvatskim šumama d.o.o. dodijeljen je SURE certifikat kojim se potvrđuje da šumsku biomasu proizvode u skladu s kriterijima održivosti.

Svečanom uručenju, uz Upravu Hrvatskih šuma i certifikacijske kuće TÜV Nord, nazočio je i veleposlanik SR Njemačke, Christian Hellbach.

Direktivom (EU) 2018/2001 Europskog parlamenta i Vijeća od 11. prosinca 2018. o promicanju uporabe energije iz obnovljivih izvora i Provedbenom uredbom Komisije (EU) 2018/2066 оd 19. prosinca 2018. o praćenju i izvješćivanju o emisijama stakleničkih plinova, utvrđeni su kriteriji održivosti za goriva iz biomase. Ukoliko ne posjeduje certifikat kojim se dokazuje održivost njezine proizvodnje, biomasa koja se od 1. siječnja 2023. godine koristi za proizvodnju energije u postrojenjima većim od 20 MW toplinske snage ili postrojenjima poslovnih subjekata uključenih u sustav trgovanja emisijama stakleničkih plinova tretira se kao fosilno gorivo.

Iz navedenih razloga na razini EU uspostavljene su procedure dokazivanja da je proizvodnja biomase u skladu sa zadanim kriterijima održivosti, a za provjeru poštivanja tih kriterija uspostavljene su dobrovoljne certifikacijske sheme. Hrvatske šume d.o.o. su odabrale certifikacijsku shemu Sustainable Resurces (SURE), kao najprikladniju za šumsku biomasu.

„Održivost je bilo potrebno dokazati kroz cijeli lanac proizvodnje i korištenja biomase, od mjesta proizvodnje do mjesta isporuke energije krajnjem korisniku. Budući da biomasa koju proizvode Hrvatske šume d.o.o. predstavlja najveći dio biomase proizvedene u Hrvatskoj, iznimno je bitno da nema ekološki otisak jednak energentima iz fosilnih goriva, što se posredno odražava i na cjelokupno gospodarstvo Republike Hrvatske“, izjavio je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma d.o.o. Nediljko Dujić.

Zadovoljstvo ishođenjem certifikata SURE izrazila je i nadležna ministrica Marija Vučković, koja je iz Bruxellesa uputila čestitku Hrvatskim šumama poručivši da će „nakon 21. svibnja 2025. godine, kada je krajnji rok za usklađivanje nacionalnog zakonodavstva s Direktivom EU, sva kogeneracijska postrojenja veća od 7,5 MW toplinske snage morati koristiti biomasu proizvedenu u skladu s kriterijima održivosti te će važnost certifikata iz godine u godinu biti sve veća“.

Važno je istaknuti i da je cjelokupni postupak audita i certificiranja prošao bez propisivanja ijedne korektivne radnje, što dokazuje kako su svi zadani kriteriji već implementirani u redoviti način poslovanja i proizvodnje u Hrvatskim šumama d.o.o.

Tagovi: Hrvatske šume, SURE certifikat, Nediljko Dujić, šumska biomasa, biomasa
PROČITAJ I OVO
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE