GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoće li poljski investitori prodati Studenac?

Hoće li poljski investitori prodati Studenac?
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2024 / 13:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zahvaljujući otpornosti hrvatskog gospodarstva, koje još uvijek ne pokazuje da osjeća posljedice krize koja je zahvatila mnoge velike europske zemlje, ali i lanjskom ulasku u Schengen i eurozonu, i dalje smo pod budnim okom poljskog Enterprise Investorsa, vlasnika lanca trgovina Studenac i pekara Pan-Pek.

Jedna od najvećih private equity kompanija u srednjoj i jugoistočnoj Europi vrlo aktivno razmatra nove prilike za ulaganje u Hrvatskoj, posebno u sektoru zdravstva i tehnologije. Pritom se intenzivno radi na daljnjem rastu i širenju Pan-Peka i Studenca, koji nakon 6 godina od preuzimanja još uvijek nisu došli na red za prodaju, no razmatraju se opcije. Nakon neuspješnog pokušaja prodaje pred dvije godine, što je prekinula kriza zbog napada na Ukrajinu, slovenski Intersport na tržištu se neće naći prije kraja sljedeće godine, otkrio je Michał Kędzia, Partner u Enterprise Investorsu zadužen za ulaganja u Sloveniji i Hrvatskoj, na susretu s novinarima u četvrtak.

“Adria regija i Hrvatska su i dalje jako privlačni za ulaganja jer sva negativna događanja nisu utjecala na rast koji se nastavlja, i to nam je jako važno u donošenju odluka. Jako smo aktivni u razvoju budućih projekata i akvizicija te razmatramo različite sektore. Kako se naš posao sastoji od kupovanja kompanija s dobrom perspektivom rasta, te prodajom kad dosegnemo određene ciljeve, prodaja Studenca i Pan-Peka neće biti iznenađenje. U procesu smo razmatranja strateških opcija vezanih uz Studenac, ali još nema dubinskoJednom kad krene, proces će biti vrlo brz, kako ne bismo ugrozili operativno poslovanje. Zasad smo jako zadovoljni rezultatima koje smo postigli s obje akvizicije, osim u širenju portfelja Studenac je napravio čudo u digitalizaciji, za što je zadužen tim od 50 ljudi”, kazao je Kedzia, piše Jutarnji list.

Studenac je lani imao promet blizu 700 milijuna eura, Pan-pek je dosegnuo 51 milijuna eura.

Kako se gotovo nijedna djelatnost danas ne može zamisliti bez digitalnih rješenja, logično je da i EI grize za tehnologiju, no zasad ne žele otkriti što iz tog sektora točno kupuju u Hrvatskoj. IT i telekomi čine 11 posto vrijednosti njihovog trenutačnog portfelja, a zdravstvo i farmaceutika 6 posto.

Kako je poznato, Enterprise Investors je do sada prikupio sredstva za deset fondova koji su dosad investirali 2,3 milijarde eura u 155 društava i izašli iz 139 društava. Prilikom preuzimanja Studenca 2018. godine taj trgovački lanac imao je manje od 390 trgovina uglavnom u Dalmaciji, danas ih je oko 1.200 po cijeloj zemlji, uključujući Zagreb, te zauzimaju oko 6 posto tržišnog udjela. Kedzia smatra da je moguće dostići udjel od 20 posto kroz daljnji proces preuzimanja i rasta. Fortenova im, kaže Kedzia, nije u fokusu.

Lani su u portfelj dodali tri akvizicije u srednjoj Europi, poljski Renters, tvrtku za upravljanje u kratkoročnom smještaju, poljsku logističku firmu Goodspeed te APS, proizvođača sustava za praćenje dronova koji posluje na tržištu Poljske, SAD-a i UK.

Kedzia potvrđuje da im je zanimljiv i turizam u Hrvatskoj. Stoga nije isključeno da se ulaganja usmjere i u kratkoročni smještaj, ali ni da navedeni Renters proširi poslovanje u Hrvatskoj.

“Tržište usluga i trgovine u zemljama na kojima imamo fokus još uvijek nije dosegnulo standarde zapadnoeuropskih zemalja i zato tu ima puno mjesta za nova ulaganja, od zdravstva do financijskih usluga i e-trgovine. Također vidimo potencijal u razvoju izvozno orijentiranih kompanija, a tu su IT, industrijska proizvodnja i usluge. Private equity kompanije imaju veliku ulogu u daljnjem jačanju investicija u cijeloj regiji, koja još nije dosegnula jax prema razvijenim zemljama Europe”, kazao je Kedzia novinarima.

Tagovi: studenac, enterprise, trgovina, kedzia, panpek
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE