GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

 HANFA odobrila Mepasu ponudu za preuzimanje preostalih dionica Brodomerkura

 HANFA odobrila Mepasu ponudu za preuzimanje preostalih dionica Brodomerkura
PONUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.10.2023 / 20:19
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga odobria je 12.10. 2023. godine ponudu širokobriješkog Mepasa za preuzimanje preostalih dionica splitskog Brodomerkura. Ponuda nije uvjetovana. Mepas je u vlasništvu obitelji Grbešić odnosno šest nasljednika pokojnoga vlasnika Mirka Grbešića. U prošloj godini ostvario je oko 85 milijuna eura prihoda. Sličan proces istiskivanja preostalih dioničara događa se i u bjelovarskom Koestlinu.

Podsjetimo, nakon što je polovicom kolovoza širokobriješki Mepas kupio 3727 dionica splitskog Brodomerkura u kojem je ova tvrtka dugi niz godina bila većinski vlasnik, Mepas je postao vlasnik 95 527 dionica Brodomerkura što je 96, 17 posto udjela u temeljnom kapitalu Brodomerkura. Prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava Mepas je bio obvezan objaviti ponudu za preuzimanje što je i učinio objavom na stranicama Zagrebačke burze. Ponuda se odnosila na preuzimanje preostalih dionica ili takozvano istiskivanje . Preostali dioničari dobit će 252, 17 milijuna eura po dionici.

Mepas ima sjedište u Širokom Brijegu. Glavna djelatnost na tržištu Bosne i Hercegovine mu je distribucija robe široke potrošnje. Robu isporučuje na preko 5000 prodajnih mjesta, ima četiri distributivna centra a zapošljava 386 radnika u Bosni i Hercegovini. Mepas je u Mostaru izgradio veliki poslovno prodajni centar i hotel. U Hrvatskoj je osim Brodomerkura vlasnik osječke Saponije i Kandita, bjelovarskog Koestlina i odnedavno hotela Park u Makarskoj. Mepas je bio vlasnik zadarske Maraske koju je prije nešto više od godinu dana preuzela tvrtka Stanić Beverages, poduzetnika Svjetlana Stanića.

Ćelavost i nedostatak kose mnogi muškarci rješavaju transplantacijom - Vatanmed nudi promo cijenu
Prema podacima Financijske agencije Brodomerkur je u prošloj godini ostario prihod u iznosu od 239 milijuna kuna. Ostvario je dobit nešto manju od 4,5 miliju a kuna. U 2022. godini imao je 149 radnika. Temeljni kapital Brodomerkura vrijedan nešto više od 25 milijuna eura.

Brodomerkur se, inače, bavi prodajom i distribucijom industrijskih proizvoda, tehničke robe i robe široke potrošnje.Ima devet prodajnih centara. Nekada je to bila jedna od najvećih dalmatinskih tvrtki. Početkom ljeta iz krugova bliskih Pevexu poslovnim krugovima su se puštali spinovi kako su u završnoj fazi pregovori o preuzimanju Brodomerkura sa strane Pevexa.

U proljeće ove godine splitska tvrtka Viator, poznata po pružanju rent a car usluga, koja je vlasnica poznatog brenda Last minute rent a car, preuzela je nekretnine i zemljišni kompleks površine 18 500 metara četvornih na splitskoj Sirobuji koji su bili u vlasništvu Brodomerkura. Radi se o objektima u kojima se već neko vrijeme ne obavlja nikakva djelatnost. Viator je za cijenu pod 5,5 milijuna eura preuzeo objekte sa zemljišnim kompleksom koji je bio u vlasništvu Brodomerkura. Radi se o nekadašnjoj robnoj kući, salonu namještaja, trgovinama građevinskog materijala u vlasništvu nekada jedne od vodećih trgovačkih kuća Brodomerkura. To je uz nekretninu u splitskoj Dujmovači najvrednija Brodomerkurova nekretnina. Prije toga su prodate još neke Brodomerkurove nekretnine.

Tagovi: Hanfa, Mepas, Brodomerkur
PROČITAJ I OVO
Aurora Residences: FMTG predstavlja novi projekt u Falkensteiner Resortu Punta Skala
INVESTICIJE
Aurora Residences: FMTG predstavlja novi projekt u Falkensteiner Resortu Punta Skala
BEČ – Potražnja za apartmanima s dodatnom uslugom i dalje raste. FMTG je rano prepoznao ovaj trend i već 20 godina ih razvija pod brendom Falkensteiner Premium Living i integrira u infrastrukturu Falkensteiner hotela.
Grupa Triglav: Neto dobit u prvom kvartalu katapultirana 154%
UZLET
Grupa Triglav: Neto dobit u prvom kvartalu katapultirana 154%
LJUBLJANA - Grupa Triglav je u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani povećala neto dobit za 154 posto na 36,6 milijuna eura, pri čemu je ukupni obujam poslovanja zadržala na prošlogodišnjoj razini; dosegnuo je 488,7 milijuna eura.
ALH prodaje mljetski hotel Odisej
PRODAJA
ALH prodaje mljetski hotel Odisej
ZAGREB - Adriatic Luxury Hotels (ALH), vodeća hotelska grupacija s portfeljem luksuznih hotela i vila na području Dubrovnika u Hrvatskoj, objavila je stratešku prodaju hotela Odisej, jedinstvene nekretnine smještene u prekrasnom prirodnom okruženju hrvatskog nacionalnog parka na otoku Mljetu.
Schiller otvara pogon u Tomislavgradu
INVESTICIJE
Schiller otvara pogon u Tomislavgradu
TOMISLAVGRAD - Nova era industrijskog razvoja obasjava manje razvijeni kraj, kako se priprema za dolazak renomirane švicarske poslovne grupacije Schiller, koja će uskoro otvoriti svoj pogon pod nazivom Ergosana d.o.o. na području Tomislavgrada.
Zrakoplov prisilno sletio u Mostar, nastao kvar na stajnom trapu
PROBLEMI
Zrakoplov prisilno sletio u Mostar, nastao kvar na stajnom trapu
MOSTAR - U ponedjeljak je u Zračnu luku Mostar prisilno sletio manji zrakoplov.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE