GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAMAG-BICRO pomogao poduzetnicima i poljoprivrednicima s 540 milijuna eura zajmova

HAMAG-BICRO pomogao poduzetnicima i poljoprivrednicima s 540 milijuna eura zajmova
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2023 / 11:17
Autor: SEEbiz
Komercijalne ih banke smatraju rizičnima, no ‘kralj’ borovnica Ivica Babojelić i najpoznatiji uzgajivač češnjaka u Hrvatskoj Marijan Balić uspjeli su dokazati da za poljoprivrednike u Hrvatskoj ‘nema zime’.

Hrvatska je na samom vrhu EU po ukupno plasiranim Financijskim instrumentima za poljoprivredu i ruralni razvoj za prošlu godinu. Za tako uspješnu provedbu Financijskih instrumenta za ruralni razvoj u Hrvatskoj, uvelike je – u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede – zaslužna Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), koja je do sada plasirala 12.148 mikro i malih investicijskih zajmova, mikro zajmova za OBS te COVID zajmova u ukupnom iznosu od 540 milijuna eura.

Pojednostavljeno rečeno, ovi zajmovi su financijski instrumenti u formi kredita, subvencionirani iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj te NPOO-a, a namijenjeni su poticanju razvoja. Od kupnje poslovnog prostora za obavljanje osnovne djelatnosti, preko stručnog usavršavanja koje će unaprijediti posao, pa do kupnja opreme i uređaja… – sve to mogu biti razlozi odobravanja zajmova.

Zajmovi za poduzetnike iznosili su do 100.000 eura s najpovoljnijom kamatom na tržištu – već od 0,1% – ovisno o kojem je programu riječ. Tijekom programskog razdoblja 2014. – 2020. HAMAG-BICRO u potpunosti je i digitalizirao proces prijave, a sve se odvijalo bez dodatnih papirnatih dokumenata.

Pružanje podrške kroz sve razvojne faze njihovog poslovanja – od istraživanja i razvoja ideje do komercijalizacije i plasmana na tržište – glavna je misija HAMAG-BICRO-a. No bez financijske potpore, za koju se mali gospodarstveni subjekti, kao i fizičke osobe teško mogu osloniti na komercijalne banke, jer one traže strože instrumente osiguranja, ne bi definitivno bilo uspješnih poduzetničkih priča iz Hrvatske, poput one ‘kralja’ borovnica Ivice Babojelića ili jednog od najpoznatijih uzgajivača češnjaka u Hrvatskoj Marijana Balića.

U selu Vrbovec Samoborski, pokraj Samobora, svi znaju za Ivicu, jer – osim ekoloških borovnica koje uzgaja – jedini u ovom kraju nudi uslugu prerade voća po sistemu ‘ključ u ruke’. Svatko tko ima vlastito voće, može ga donijeti za preradu, a Ivica će u svojem novom pogonu voće oprati, samljeti, ocijediti, ali i odraditi pasterizaciju, punjenje ambalaže i sve drugo što je potrebno. Usluga prerade voća zasigurno nikad ne bi zaživjela da nije bilo HAMAG-BICRO zajmova, zahvaljujući kojima je Ivica modernizirao pogon, ali i – uz sokove – počeo proizvoditi i džemove od borovnica.

Jer, kad se bavite poljoprivredom, onda se mirite da vaša djelatnost ovisi o okolnostima na koje ne možete utjecati, primjerice o vremenskim nepogodama, koje sve mogu uništiti preko noći, zbog čega i banke nisu sklone podržati poljoprivrednike. S HAMAG-BICRO zajmovima sve je puno lakše i jednostavnije. Svjesno toleriraju nešto veći rizik, posebice kad su u pitanju super priče poput one obitelji Babojelić.

“Najvažniji kriterij je da imate urednu dokumentaciju i da posao funkcionira. Ne treba vam hipoteka, što banke obično traže, a jedino jamstvo je zadužnica. Zahvaljujući HAMAG-BICRO zajmovima, čija je kamata jako povoljna, odnosno praktički je nema, napravili smo opremu za proizvodnju sokova, a kasnije i za preradu voća i proizvodnju džemova”, kaže Ivica, koji je zajam dobio u dva navrata: prvi u iznosu od 50.000 eura, a u 2023.-oj i dodatnih gotovo 100.000 eura.

Tagovi: HAMAG-BICRO, PODUZETNICI
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE