GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gucci razočarao prognozama, potonule dionice Keringa

Gucci razočarao prognozama, potonule dionice Keringa
RAZOČARANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2024 / 20:47
Autor: SEEbiz
PARIZ - Dionice francuske luksuzne grupe Kering pale su u utorak 14% nakon što je tvrtka upozorila da će prodaja Guccija izgleda pasti 20% na godišnjoj razini u prvom tromjesečju, usred pada transakcija u Aziji.

Rijetko upozorenje o dobiti predviđa da će ukupni prihodi grupe pasti za 10% u prva tri mjeseca 2024. na usporedivoj osnovi, izdvajajući modnu kuću od ostalih luksuznih linija LVMH i Hermes, koje su ostale otporne suočene s gospodarskim vjetrovima.

Kering je pao na dno Stoxxa 600 nakon odgođenog otvaranja, povlačeći za sobom ostale europske luksuzne linije. Dionice LVMH-a, Christian Diora i Hermesa pale su za više od 2% u prvim poslovima, dok je Burberry pao za 5,7%. Kering je pao 14,3% do 8:30 ujutro po londonskom vremenu.

"U prvom polugodištu za koje je Kering očekivao da će biti izazovno, trenutni trendovi doveli su Grupu do procjene da bi njeni konsolidirani prihodi u prvom tromjesečju 2024. trebali pasti za otprilike 10% na usporedivoj osnovi, u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine", rekao je Kering u Izjava.

“Ova izvedba prvenstveno odražava oštriji pad prodaje u Gucciju, posebice u azijsko-pacifičkoj regiji. Očekuje se da će Guccijevi usporedivi prihodi u prvom tromjesečju pasti za gotovo 20% na godišnjoj razini.”

Očekuje se da će usporavanje prvenstveno potjecati iz Azije - a ponajviše iz Kine, čije se gospodarstvo bori.

Claudia Panseri, UBS-ova glavna direktorica za ulaganja u Francuskoj, rekla je da upozorenje ukazuje na nastavak ometanja u Kini usred širih makro pritisaka.

"Kina je vjerojatno priča koja je malo drugačija", rekla je Panseri za CNBC, uspoređujući tu zemlju s američkim i europskim tržištima.

“Trebamo više vremena da vidimo porast potrošačke potrošnje. Treba nam stabilizacija tržišta nekretnina. Ali, uz to, postoji i oporavak ljudi koji putuju diljem svijeta, pa bi to trebalo dodati malo goriva priči o luksuznoj robi.

Panseri je dodala da je i dalje optimistična po pitanju luksuzne robe općenito, pri čemu tržište čini značajan udio izloženosti banke.

“Moramo vjerojatno biti selektivniji, jasno, samo zato što procjena nije jeftina. Ali sveukupna priča je još uvijek tu”, rekla je.

Gucci je nekoć bio miljenik Kering grupe, ostvarivši snažne rezultate 2021. koji su bili potaknuti ranim bumom u razdoblju pandemije. Raskošna modna linija od tada se borila da zadrži udio na tržištu jer su čak i imućni potrošači stezali remen zbog veće inflacije i prešli na "tiše luksuzne" marke.

Prošlog mjeseca Kering je izvijestio o padu prihoda od 6% u četvrtom tromjesečju 2023. godine, a prodaja je također pala za sve ostale njegove velike brendove, uključujući Yves Saint Laurent, Balenciagu i Alexander McQueen. Konkretno, prodaja Guccija pala je za 4% u odnosu na tromjesečje.

Tagovi: gucci, kering, lvmh, burberry, hermes
PROČITAJ I OVO
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE