GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Telekom Slovenije smanjila kvartalnu dobit za trećinu

Grupa Telekom Slovenije smanjila kvartalnu dobit za trećinu
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2023 / 13:00
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Grupa Telekom Slovenije je u prva tri mjeseca ove godine povećala prihode od prodaje za osam posto na 163,2 milijuna eura. EBITDA je smanjena za 12 posto na 54,2 milijuna eura, operativna dobit za 13 posto na 14 milijuna eura, a neto dobit manja je za 32 posto na 8,2 milijuna eura, ali iznad planova.

Kako je pri današnjoj objavi tromjesečnog izvješća o poslovanju naveo Telekom Slovenije, na profitabilnost na početku godine utjecale su cijene energenata. Pri cijenama energenata na razini 2022. operativna dobit prije kamata, amortizacije i poreza (EBITDA) bila bi veća tri posto, a operativna dobit 13 posto. Unatoč padu, oba su bila iznad planova za prvo tromjesečje.

Veće prihode od prodaje u prva tri mjeseca zabilježila su sva društva iz grupe. U mobilnom segmentu finalnog tržišta prihodi su veći uglavnom zbog većeg broja pretplatnika i prepaid pretplatnika tvrtke Ipko na Kosovu, što je rezultat intenzivnih marketinških aktivnosti za pridobijanje korisnika, te većih prihoda od mobilne robe u Telekomu. Slovenije. Prihodi na veleprodajnom tržištu također su veći, ponajviše zbog većih prihoda od domaće veleprodaje u Sloveniji.

Telekom Slovenije ostvaruje rast na veleprodajnom tržištu te u područjima financijskih usluga, e-zdravstva i osiguranja, a veći su i prihodi od mobilne robe. Prihodi od prodaje porasli su za šest posto na 143,5 milijuna eura.

Lošija je bila profitabilnost matične tvrtke. EBITDA je manja za osam posto i iznosila je 42,9 milijuna eura, dobit iz poslovanja smanjena je za 24 posto na 9,2 milijuna eura, a neto dobit za 41 posto na 5,1 milijun eura, navodi se u izvješću o poslovanju kojim je nadzorni odbor Telekoma Slovenije postao poznat u srijedu.

U 2022. godini Grupa Telekom Slovenije ostvarila je 652,1 milijun eura prihoda od prodaje, EBITDA u iznosu od 216,5 milijuna eura i 37,5 milijuna eura neto dobiti. Pri objavi prošlogodišnjih rezultata krajem travnja iz tvrtke su najavili da zbog korištenja potpora za ublažavanje visokih cijena električne energije ove godine neće biti isplaćene dividende. Prema prijedlogu, bilančna dobit u iznosu od 40,3 milijuna eura trebala bi ostati neraspoređena.

Prošle godine dioničari Telekoma Slovenije dobili su dividendu u iznosu od 4,50 eura bruto po dionici.

Telekom Slovenije danas je sazvao skupštinu društva za 16. lipnja, au materijalima je dodatno obrazložio da neisplata dividende odstupa od dosadašnje utvrđene dividendne politike te da će uprava i nadzorni odbor nastojati, uzimajući u obzir U skladu s poslovnim i financijskim okolnostima, skupština 2024. godine predlaže da se cjelokupna raspoloživa bilančna dobit isplati u 2022. godini, što bi predstavljalo dividendu od približno šest eura po dionici.

Najveći pojedinačni dioničar Telekoma Slovenije izravno je država sa 62,54 posto vlasničkog udjela. Kapitalsko društvo posjeduje 5,59 posto dionica, a Slovenski državni holding 4,25 posto.

Tagovi: Telekom Slovenije, poslovni rezultati, EBITDA marža
PROČITAJ I OVO
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
KOLEKTIVNI UGOVOR
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
ZAGREB - Od 1. svibnja 2024. godine povećanje minimalnih osnovnih plaća od prosječno 17 % za temeljna ugostiteljska zanimanja, koje su ugovorili socijalni partneri u turizmu, proširuje se na sve poslodavce i radnike u RH u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.
Novo Nordisk nadmašio očekivanja na krilima prodaje popularnog lijeka za mršavljenje
BOLJE OD OČEKIVANJA
Novo Nordisk nadmašio očekivanja na krilima prodaje popularnog lijeka za mršavljenje
KOPENHAGEN - Danski farmaceutski div Novo Nordisk, koji je prošle godine postao najvrednija tvrtka u Europi zahvaljujući velikom uspjehu svojih lijekova za mršavljenje, u četvrtak je nadmašio procjene dobiti za prvo tromjesečje.
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
IN MEMORIAM
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
LJUBLJANA - Preminuo je poduzetnik Miran Goslar, objavila je Općina Ljubljana (Mol), čiji je on bio počasni građanin. Između ostalog, bio je generalni direktor Mercatora, a nadgledao je i privatizaciju ove tvrtke.
Carrefour dolazi u Srbiju
TRGOVINA
Carrefour dolazi u Srbiju
PARIZ - Jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u svetu francuski Carrefour dolazi u Srbiju.
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
DOBRE BROJKE
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
NEW YORK - Američki pružatelj usluga plaćanja kreditnim i debitnim karticama Mastercard u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario 6,35 milijardi dolara (5,92 milijarde eura) prihoda, što je za desetinu više nego u istom razdoblju prošle godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE