GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Pošta Slovenije lani gotovo prepolovila dobit

Grupa Pošta Slovenije lani gotovo prepolovila dobit
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2023 / 17:20
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Grupa Pošta Slovenije, koju uz matično društvo čine i izravno i neizravno ovisna društva, lani je ostvarila 9,7 milijuna eura čiste dobiti, što je gotovo upola manje nego godinu prije. Kako je vidljivo iz danas objavljenog godišnjeg izvješća, nacionalna grupacija povećala je prihode za šest posto na gotovo 491 milijun eura.

Na razini poduzeća Pošta Slovenije lani je ostvarila dobrih 271,5 milijuna eura prihoda, što je tri posto više nego 2021., a poslovnu godinu zaključila je s neto dobiti od četiri milijuna eura, što je gotovo 60 posto lošije od godine prije kada je dobit iznosila 9,4 milijuna eura.

Iz naslova univerzalne poštanske usluge Pošta je ostvarila 96 milijuna eura prihoda ili 35 posto ukupnih, u sklopu kojih udio prihoda od pismonosnih usluga čini 97 posto.

Pošta Slovenije, pod čijim je okriljem od 2019. i logistička grupa Intereuropa, ove godine nije objavila podatke o prošlogodišnjem poslovanju. Prije dolaska sadašnjeg generalnog direktora Marka Cegnara to je obično činila već u proljeće.

Kako je Cegnar napisao u godišnjem izvješću, objavljenom danas na stranicama Ajpesa, u tvrtki su svjesni neizbježnog općeg trenda pada broja klasičnih pismonosnih usluga, zbog čega najveći naglasak stavljaju na paketne i logističke usluge, gdje nastavljaju bilježiti rast. Te će usluge i ubuduće biti generator rasta jer su prošle godine prihodi premašili polovicu svih, iako je rast paketnih pošiljaka bio umjereniji zbog popuštanja posljedica epidemije, dodao je.

Situaciji su se prilagodili i prošle godine proširenjem prostornih i prometnih kapaciteta te troškovnom optimizacijom poslovanja, a početkom godine proradio je i njihov novi integralni back-end informacijski sustav. Završili su infrastrukturni projekt poštanskog logističkog centra na Viču i započeli preseljenje poslovanja u novu halu, veću od 5000 četvornih metara.

Otvorili su i nove prostore flow skladišta u logističkom centru Hoče-Maribor, a krajem godine dovršena je izgradnja Intereurope logističkog centra u Rijeci, Hrvatska.

Sukladno rebalansu financijskog plana usvojenom u travnju, za ovu godinu planirano je 511 milijuna eura poslovnih prihoda na razini grupe, od čega će više od 55 posto biti ostvareno od logistike i paketskih usluga. Kako ističu, to ih svrstava uz bok najrazvijenijih poštanskih operatera u EU po usporednom udjelu ovih usluga u ukupnim prihodima. Za investicije ove godine rezervirali su 35 milijuna eura.

Slovenski državni holding (SDH) odlučio je u srpnju u ime države, kao jedinog dioničara Pošte, da bilančna dobit poštanskog operatera, koja je na kraju 2022. godine iznosila 25 milijuna eura, ostane neraspoređena.

Tagovi: Pošta Slovenije
PROČITAJ I OVO
Perutnina ide u zajedničko ulaganje s albanskim Balfinom
JOINT VENTURE
Perutnina ide u zajedničko ulaganje s albanskim Balfinom
MOSKVA - Ukrajinsko antimonopolsko povjerenstvo (AMCU) dalo je u četvrtak dozvolu slovenskom proizvođaču peradi Perutnina Ptuj d.o.o., ogranku ukrajinske agrobiznis grupe MHP, i albanskoj Balkan Finance Investment Group sh.p.k. (Balfin) za osnivanje zajedničkog poduzeća Perutnina Ptuj Albania sh.p.k., izvijestili su ukrajinski mediji pozivajući se na web stranicu regulatora.
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
TERMINAL
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
DUBAI - U Dubaiju su započeli s izgradnjom novog terminala u međunarodnoj zračnoj luci Al Maktoum, za koji se, prema riječima čelnika emirata šeika Mohammeda bin Rashida al Maktouma, očekuje da će biti najveći na svijetu i koštat će gotovo 35 milijardi dolara.
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE