GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Podravka: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu

Grupa Podravka: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2023 / 18:20
Autor: SEEbiz
KOPRIVNICA - Grupa Podravka je u prvom tromjesečju ostvarila neto dobit od 15,7 milijuna eura, što je 33 posto više nego u istom razdoblju lani, dok su prihodi porasli za 13 posto, na 175,9 milijuna eura, izvijestili su u petak iz te kompanije.

Prihodi segmenta prehrane u prvom su tromjesečju iznosili 131,7 milijuna eura i porasli su za 5,9 posto, odnosno 7,3 milijuna eura.

Snažan utjecaj na rast prihoda grupe, kako se navodi u priopćenju, ostvario je segment farmaceutike (Belupo), čiji su prihodi porasli za 12,9 milijuna eura i u prvom kvartalu dosegli 44,2 milijuna eura.

Rastu prihoda segmenta farmaceutike pridonio je i oporavak poslovanja na izvoznim tržištima koja su u prošloj godini bila snažno pogođena neizvjesnostima uzrokovanim agresijom na Ukrajinu.

U priopćenju se navodi kako je dobit kompanije još uvijek pod snažnim utjecajem rasta troškova sirovina, ambalaže i energenata pa je segment prehrane ostvario pad neto dobiti za 3,6 milijuna eura.

Na dobit grupe značajno je utjecala dobit segmenta farmaceutike gdje je ostvarena neto dobit viša za 7,5 milijuna eura.

Operativna dobit prije amortizacije (EBITDA) u prva je tri mjeseca dosegla 27,3 milijuna eura, što je 4,7 milijuna eura više nego u istom razdoblju prošle godine.

"Rezultati prvog kvartala grupe Podravka pokazuju da smo pronašli dobra rješenja za brojne izazove s kojima se i dalje suočavamo", kazala je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

Iz Podravke navode kako su snažni troškovni pritisci obilježili poslovanje u segmentu prehrane i tijekom prvog kvartala ove godine. Troškovi sirovina, materijala i energenata porasli su za 10,3 milijuna eura, 19 posto više nego u prvom tromjesečju prošle godine.

Zbog toga je, kažu, velika pozornost i dalje usmjerena na kontrolu i snižavanje svih vrsta troškova.

Napominju i kako su se negativni cjenovni utjecaji ublažili optimizacijom proizvodnog asortimana, aktivnim provođenjem nabavnih procesa uz širenje kruga dobavljača i racionalnim upravljanjem marketinškim ulaganjima. Istovremeno, pokrenute su brojne aktivnosti radi jačanja poslovanja na izvoznim tržištima, posebno Srednje i Zapadne Europe.

Iz Podravke ističu i kako se je, bez obzira na negativne trendove koji još uvijek utječu na tržište, investicijski ciklus grupe Podravka nastavio prema planu i u prva tri mjeseca ove godine.

U tom su razdoblju tako realizirane investicije u iznosu od 12,1 milijuna eura, što je gotovo 40 posto više nego u prva tri mjeseca lani.

Podsjetili su i da je Uprava predložila je Glavnoj skupštini, koja će se održati 17. svibnja, da se iz lanjske dobiti isplati dividenda dioničarima u iznosu od 2,65 eura po dionici, što je 53 posto više nego lani.

Tagovi: Podravka, Martina Dalić, Rusija, rat u Ukrajini, Žito, Belupo
PROČITAJ I OVO
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PROCJENA
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PODGORICA - Vrijednost Instituta "Dr. Simo Milošević" u Igalu procjenjuje se između 65 i 70 milijuna eura, ali se procjena mora dopuniti dodatnim podacima o vrijednosti hotelsko-turističkog kompleksa, kazao je ministar prostornog uređenja, urbanizma i državne imovine Crne Gore Janko Odović.
Mađarski fond preuzeo srpski Superior Foods
AKVIZICIJE
Mađarski fond preuzeo srpski Superior Foods
BEOGRAD - Mađarski fond privatnog kapitala Hodler Asset Management preuzeo je preostlaih 32% udjela u srpskoj kompaniji Superior Foods Bačinci, čime je postao jedini vlasnik, izvijestili su savjetnički timovi BDK Advokata i odvjetničkog ureda Nikolić koji su savjetovali kompanije u transakciji.
Starbucks ne može pronaći prostor u Podgorici
KAŠNJENJE
Starbucks ne može pronaći prostor u Podgorici
PODGORICA - Turska kompanija Zeren Group, koja je ranije najavila da će početkom godine otvoriti prvu Starbucks kafeteriju u Podgorici, navodno se suočava sa problemom jer ne može da nađe adekvatan prostor po prihvatljivoj cijeni, kazali su portalu Investitor dva izvora upućena u proces, insistirajući na anonimnosti.
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
REOVI
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
OMAHA - Berkshire Hathaway Warrena Buffetta smanjio je svoj gigantski udio u Appleu u prvom tromjesečju.
Hogan: Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu
ŠIRENJE
Hogan: Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu
BEOGRAD - Krajem godine, Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu, koristeći prilike nastale oživljavanjem odlaznog turizma iz jedne od najjačih svetskih ekonomija nakon pandemije covida, napisao je James Hogan, bivši izvršni direktor Etihada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE