GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Krka ostvarila je najveće polugodišnje prihode u povijesti

Grupa Krka ostvarila je najveće polugodišnje prihode u povijesti
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2022 / 08:23
Autor: SEEbiz
NOVO MESTO - Grupa Krka je u prvom polugodištu ove godine, prema prvim procjenama, ostvarila 857,4 milijuna eura prihoda od prodaje, šest posto više nego godinu prije i najviše dosad. Neto dobit porasla je 33 posto, na 236,2 milijuna eura.

Operativna dobit grupe Krka iznosila je 139,2 milijuna eura, 31 posto manja nego godinu prije, što u Krki objašnjavaju značajnim jačanjem tečaja rublje, što je dovelo do rasta vrijednosti zaliha sirovina, materijala, poluproizvoda -gotovih proizvoda i proizvoda koji su formirani u njihovim tvrtkama u Rusiji. "Zalihe su hitne, nužne i idućih će mjeseci biti pretočene u gotove proizvode, a samim time i u prodaju", napisali su u priopćenju.

Grupa Krka je na domaćem tržištu u prvom polugodištu prodala 49,4 milijuna eura proizvoda i usluga, što je 18 posto više nego godinu prije. Pritom je prodaja proizvoda veća za šest posto, a lječilišno-turističkih usluga za 46 posto. Preostalih 804 milijuna eura prihoda grupa je ostvarila na tržištima izvan Slovenije.

S 33,7% udjela u ukupnoj prodaji najveća regija po prodaji bila je istočna Europa u kojoj je grupacija prodala 287,7 milijuna eura proizvoda odn. četiri posto više nego u istom razdoblju prošle godine. U Rusiji, najvećem pojedinačnom tržištu, prodaja je u ovom razdoblju porasla za tri posto, na 172,7 milijuna eura.

U srednjoj Europi prodaja je porasla za četiri posto, na 196,1 milijun eura, u zapadnoj Europi za šest posto, na 168,5 milijuna eura, u jugoistočnoj Europi za šest posto, na 119,3 milijuna eura, na prekomorskim tržištima za 18 posto, na 32,5 milijuna eura. .

Lijekovi na recept čine 83,1 posto prodaje Grupe Krka, au prvom ih je polugodištu prodano za 709,2 milijuna eura, što je tri posto više nego u istom razdoblju lani. Kod proizvoda bez recepta, čija je prodaja porasla za 31 posto, Krka je ostvarila 77,6 milijuna eura prihoda, veterinarskih proizvoda s rastom od 5 posto, 47,2 milijuna eura, a prodaja usluga lječilišnog turizma porasla je za 46 posto, na 19,4 milijuna eura.

U cijeloj 2022. godini očekuje se da će prodaja Grupe Krka iznositi 1,6 milijardi eura, a neto dobit oko 300 milijuna eura. Planirana su ulaganja u iznosu od 130 milijuna eura, uglavnom u povećanje i modernizaciju proizvodnih kapaciteta i infrastrukture, te izdataka za istraživanje i razvoj. Ipak, poslovni rezultati u nastavku godine mogu ovisiti o novim okolnostima poput mogućeg ponovnog širenja novog koronavirusa, rasta cijena sirovina, situacije u istočnoj Europi te kretanja tečajeva Krkinih ključnih valuta. , poručuju iz tvrtke.

Tagovi: Krka, Jože Colarič, Rusija, ukrajina
PROČITAJ I OVO
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE